444 3 703

İftardan Sonra Mide Ağrısı Neden Olur?

 

Mide aÄŸrısı birçok kiÅŸi tarafından yaÅŸamın bazı dönemlerinde tecrübe ettiÄŸi bir rahatsızlıktır. Özellikle ramazan döneminde görülen mide aÄŸrısı beslenme rutininde yaÅŸanan bazı deÄŸiÅŸimler sebebiyle yaÅŸanır. Bu dönemde ve normal dönemlerde kronik hale gelen mide aÄŸrısından kurtulmak adına durumun neden kaynaklandığı detaylı olarak tespit edilmelidir. Özellikle yaÅŸanan mide aÄŸrısına kanama, sarılık, iÅŸtahsızlık, kilo verme, erken doyma, anemi, boÄŸazda tıkanma hissi eÅŸlik ediyorsa mutlaka zaman kaybetmeden doktora baÅŸvurulmalıdır. Böylelikle mide aÄŸrısına sebebiyet veren rahatsızlık erken dönemde tespit edilebilir ve gerekli önlemler alınabilir. Ä°ftardan sonra mide aÄŸrısı hakkında merak edilenleri ve bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

İftardan Sonra Mide Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Ä°ftardan hemen sonra baÅŸlayan mide aÄŸrısından ÅŸikayetçiyseniz bunun sebebi aÅŸağıdaki faktörler olabilir:

  • Ä°ftarda hızlı ve çok yemek.
  • Ä°ftarı açmaya ağır yemeklerle baÅŸlamak.
  • Ana yemeÄŸi çorba, salata ve ara sıcaklarla birlikte hızlı yemek.
  • Ä°ftardan hemen sonra tatlı tüketmek.
  • Ä°ftar ile sahur arasındaki sürede yeterli su tüketmemek.

İftardan Sonra Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?

"İftardan sonra mide ağrısına ne iyi gelir?" diye merak ediyorsanız dikkat etmeniz gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Ramazan ayında oruç tutulmasıyla birlikte öÄŸün saatleri ve sayısı deÄŸiÅŸiklik gösterir ve bu da mide sorunlarına yol açabilir. Mide aÄŸrısı bu dönemde sıkça karşılaşılan problemlerden biridir. Sahur ve iftar sırasında midenizi zorlamayan, doyurucu ama hafif yiyecekler tüketmek, doÄŸru piÅŸirme teknikleri kullanmak, yemeÄŸi yavaÅŸ yemek ve sıvı alımına özen göstermek önemlidir. Ancak bütün bu önlemlere raÄŸmen mide aÄŸrısı devam edebilir. Bu durumda profesyonel yardım almak çok önemlidir.
  • Mide aÄŸrısı bazen belirli bir noktada baÅŸlar ve genellikle sırt, saÄŸ veya sol taraf ve bazen de göÄŸüs bölgesine yayılabilir. AÄŸrı kıvranmaya neden olan veya uykudan uyandıran bir ÅŸekilde olabileceÄŸi gibi uzun süreli ve sabit bir aÄŸrı da olabilir. AÄŸrının karakteri, yayılma biçimi, aç veya tokken ortaya çıkması ve eÅŸlik eden durumlara baÄŸlı olarak kaynağı belirlenebilir.
  • Hastalar genellikle bu bölgedeki aÄŸrıyı mide aÄŸrısı olarak tanımlasa da baÅŸka problemler bu aÄŸrının kaynağı olabilir. Safra kesesi taşı, pankreas iltihabı, kalp aÄŸrısı, kas aÄŸrısı gibi durumlar mide aÄŸrısına neden olabilir. Bu durumların ayırt edilebilmesi için ultrason, endoskopi ve EKG gerekebilir ve hastalardan kan testleri talep edilebilir. EÄŸer aÄŸrınız uzun süredir devam ediyor evde denenen basit yöntemlerle geçmiyor, kanama ve kilo kaybı gibi durumlar mevcutsa mutlaka bir saÄŸlık kuruluÅŸuna baÅŸvurmalısınız.

Mide AÄŸrısına Ä°yi Gelebilecek Yöntemler Nelerdir?

Zaman zaman mide aÄŸrısı yaÅŸanabilir. Ä°lk önce evde uygulanabilecek basit yöntemler denenmeli ve eÄŸer ÅŸikayetler devam ederse bir saÄŸlık kuruluÅŸuna baÅŸvurmalısınız. Evde denenebilecek yöntemler aÅŸağıdaki gibidir:

  • EÄŸer hasta ilk defa mide aÄŸrısı yaşıyorsa veya ÅŸikayetleri haftada 1-2 kez gibi düÅŸük bir sıklığa sahipse anti asit olarak bilinen çiÄŸneme tabletleri veya ÅŸurupları (aktif bileÅŸeni sodyum aljinat + bikarbonat olan reflü önleyici) geçici bir süreliÄŸine kullanabilir. Bu ÅŸurupların çoÄŸunda aslında karbonat bulunur. Evde bir bardak suya bir kaşık karbonat ekleyerek hazırlanan karışım, genellikle mideye faydalı olabilir.
  • Mide asidini kontrol altına alan proton pompa inhibitörleri grubundaki mide koruyucu ilaçlar da doktor tavsiyesi üzerine günde bir kez sahurdan önce aç karnına alınmaya baÅŸlanabilir. EÄŸer bu tür ilaçlar kullanılacaksa bu ilaçların sürekli olarak 1 ay boyunca kullanılması önerilir. Bu ilaçların etkileri genellikle 3-5 gün içinde görülmeye baÅŸlar.
  • Ramazan ayında reflü, mide aÄŸrısı ve yanma gibi sorunlardan kaçınmak için asitli içeceklerden ve yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Ayrıca çay, kahve, sigara ve alkol tüketiminin azaltılması, yatağın başının yükseltilmesi ve yemekten hemen sonra uyumamak gibi önlemler de dikkate alınmalıdır.
  • Sakız çiÄŸneme genellikle midenin rahatlamasını saÄŸlar ancak sakız ÅŸekerli veya tatlandırıcı içeriyorsa gaz problemine neden olabilir. Ä°ftar ile sahur arasında sakız çiÄŸneyerek midenin belirli bir ölçüde rahatlaması saÄŸlanabilir.
  • Karnı sıkacak giysilerden kaçınmak ve karın bölgesini rahat bırakmak da önerilir.
  • Özellikle yaÄŸlı yiyecekler safra taşına baÄŸlı aÄŸrıları artırabileceÄŸi için bu tür gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Spor ve egzersiz saÄŸlıklıdır ancak ağır egzersizler karın içi basınca neden olabilir ve mide ÅŸikayetlerini tetikleyebilir.
  • Ä°ftarda az ve sık yenilmelidir. Ä°ftarda çorba ve salata ile baÅŸlamalıyız ve ana yemeÄŸe geçmeden önce bir süre beklenmelidir. Ana yemeÄŸi tüketmeden önce mideyi dinlendirmelidir. Ä°ftar sonrası aşırı yaÄŸlı, karbonhidratlı, tuzlu, kızartılmış ve ağır yemeklerden kaçınılmalı, bunun yerine sindirimi kolay sebze ve protein odaklı gıdalar tercih edilmelidir. Sahurda ise kahvaltılık hafif yiyecekler tüketilmelidir. Ä°çecek olarak çay veya süt tercih edilmelidir.
  • Ä°ftardan sonraki mide aÄŸrısı genellikle oruçtan sonra yenilen yemeklerin sonucunda oluÅŸabilir. Birdenbire ve yoÄŸun miktarda yemek tüketimi uzun süreli açlık sonrası midenin tepki vermesine sebep olabilir. Bu genellikle ÅŸiÅŸkinlik, gaz, yanma veya aÄŸrı ÅŸeklinde belirgin hale gelir. Ayrıca yüksek yaÄŸ veya baharat içerikli gıdaların alımı mide asiditesini bozarak aÄŸrılara yol açabilir.
  • Ä°ftardan hemen sonra tatlı tüketmek de kan ÅŸekerinde ani dalgalanmalara ve dolayısıyla mide rahatsızlıklarının tetiklenmesine neden olabilir. Bunlara ek olarak su tüketimine yeterince önem verilmemesi de mide aÄŸrısına yol açabilir. Ä°ftar ile sahur arasındaki sürede yeterli su tüketilmediÄŸi takdirde dehidratasyon ve sindirim sistemi sorunları yaÅŸanabilir. Sonuç olarak iftar sonrasında mide aÄŸrısını engellemek için; az ve sık yemek önerilir, iftardan hemen sonra tatlıyı kesmek, yaÄŸlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmak ve bol su içmek önemlidir.

SIK SORULAN SORULAR

Gastrit ve reflü problemleri olanlar oruç tutabilir. Çünkü uzun süre aç kalmak midenin dinlenmesine yardımcı olur. Ä°laçlarını sahurda ve iftarda almakta bir sakınca yoktur ve oruç mide rahatsızlıklarının artmasına sebep olmaz. Yeni teÅŸhis edilen yani 1-2 gün önce ülser tanısı konmuÅŸ hastalar 3-5 gün oruç tutmayabilir. Ancak eÄŸer ülsere baÄŸlı kanama varsa kanama durana kadar oruç tutulmamalıdır.

Mide sorunları olan kiÅŸiler acı, baharatlı, biberli, aşırı yaÄŸ içeren ve sindirimi zor yemeklerden kaçınılmalıdır. Stresle baÅŸa çıkma yöntemleri geliÅŸtirmeli ve güçlü aÄŸrı kesicilerden kaçınmalıdır.

Ä°ftarda hızlı yemek yenmesi mideyi zorlar. Bu durum gaz, nefes darlığı ve genel bir mide rahatsızlığına neden olabilir. Bu sebeple yavaÅŸça ve lokmaların iyice çiÄŸnenerek yenilmesi tavsiye edilir. Gaz veya ÅŸiÅŸkinlik problemleri yaÅŸayanlar iftar sonrası bir bardak sade soda da içebilir.

Mide problemleri olan kiÅŸiler için sütlü tatlılar daha saÄŸlıklı tercih olacaktır. Sütlaç, muhallebi veya güllaç gibi tatlılar idealdir. Asitli içecekler, mısır ÅŸurubu içeren gıdalar ve hazır meyve sularından uzak durulmalıdır. Taze meyve suyu tavsiye edilirken, günde en az 1.5-2 litre su içilmelidir.

Mide küçültme ameliyatı geçirmiÅŸ olanlar az miktarda ve sık sık yemeli, ağır ve yaÄŸlı yiyeceklerden kaçınmalıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 18.03.2024 10:38Yayınlanma Tarihi: 18.03.2024 08:37
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER