444 3 703

İftardan Sonra Mide Ağrısı Neden Olur?

 

Mide ağrısı birçok kişi tarafından yaşamın bazı dönemlerinde tecrübe ettiği bir rahatsızlıktır. Özellikle ramazan döneminde görülen mide ağrısı beslenme rutininde yaşanan bazı değişimler sebebiyle yaşanır. Bu dönemde ve normal dönemlerde kronik hale gelen mide ağrısından kurtulmak adına durumun neden kaynaklandığı detaylı olarak tespit edilmelidir. Özellikle yaşanan mide ağrısına kanama, sarılık, iştahsızlık, kilo verme, erken doyma, anemi, boğazda tıkanma hissi eşlik ediyorsa mutlaka zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Böylelikle mide ağrısına sebebiyet veren rahatsızlık erken dönemde tespit edilebilir ve gerekli önlemler alınabilir. İftardan sonra mide ağrısı hakkında merak edilenleri ve bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

İftardan Sonra Mide Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

İftardan hemen sonra başlayan mide ağrısından şikayetçiyseniz bunun sebebi aşağıdaki faktörler olabilir:

  • İftarda hızlı ve çok yemek.
  • İftarı açmaya ağır yemeklerle başlamak.
  • Ana yemeği çorba, salata ve ara sıcaklarla birlikte hızlı yemek.
  • İftardan hemen sonra tatlı tüketmek.
  • İftar ile sahur arasındaki sürede yeterli su tüketmemek.

İftardan Sonra Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?

"İftardan sonra mide ağrısına ne iyi gelir?" diye merak ediyorsanız dikkat etmeniz gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Ramazan ayında oruç tutulmasıyla birlikte öğün saatleri ve sayısı değişiklik gösterir ve bu da mide sorunlarına yol açabilir. Mide ağrısı bu dönemde sıkça karşılaşılan problemlerden biridir. Sahur ve iftar sırasında midenizi zorlamayan, doyurucu ama hafif yiyecekler tüketmek, doğru pişirme teknikleri kullanmak, yemeği yavaş yemek ve sıvı alımına özen göstermek önemlidir. Ancak bütün bu önlemlere rağmen mide ağrısı devam edebilir. Bu durumda profesyonel yardım almak çok önemlidir.
  • Mide ağrısı bazen belirli bir noktada başlar ve genellikle sırt, sağ veya sol taraf ve bazen de göğüs bölgesine yayılabilir. Ağrı kıvranmaya neden olan veya uykudan uyandıran bir şekilde olabileceği gibi uzun süreli ve sabit bir ağrı da olabilir. Ağrının karakteri, yayılma biçimi, aç veya tokken ortaya çıkması ve eşlik eden durumlara bağlı olarak kaynağı belirlenebilir.
  • Hastalar genellikle bu bölgedeki ağrıyı mide ağrısı olarak tanımlasa da başka problemler bu ağrının kaynağı olabilir. Safra kesesi taşı, pankreas iltihabı, kalp ağrısı, kas ağrısı gibi durumlar mide ağrısına neden olabilir. Bu durumların ayırt edilebilmesi için ultrason, endoskopi ve EKG gerekebilir ve hastalardan kan testleri talep edilebilir. Eğer ağrınız uzun süredir devam ediyor evde denenen basit yöntemlerle geçmiyor, kanama ve kilo kaybı gibi durumlar mevcutsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Mide Ağrısına İyi Gelebilecek Yöntemler Nelerdir?

Zaman zaman mide ağrısı yaşanabilir. İlk önce evde uygulanabilecek basit yöntemler denenmeli ve eğer şikayetler devam ederse bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Evde denenebilecek yöntemler aşağıdaki gibidir:

  • Eğer hasta ilk defa mide ağrısı yaşıyorsa veya şikayetleri haftada 1-2 kez gibi düşük bir sıklığa sahipse anti asit olarak bilinen çiğneme tabletleri veya şurupları (aktif bileşeni sodyum aljinat + bikarbonat olan reflü önleyici) geçici bir süreliğine kullanabilir. Bu şurupların çoğunda aslında karbonat bulunur. Evde bir bardak suya bir kaşık karbonat ekleyerek hazırlanan karışım, genellikle mideye faydalı olabilir.
  • Mide asidini kontrol altına alan proton pompa inhibitörleri grubundaki mide koruyucu ilaçlar da doktor tavsiyesi üzerine günde bir kez sahurdan önce aç karnına alınmaya başlanabilir. Eğer bu tür ilaçlar kullanılacaksa bu ilaçların sürekli olarak 1 ay boyunca kullanılması önerilir. Bu ilaçların etkileri genellikle 3-5 gün içinde görülmeye başlar.
  • Ramazan ayında reflü, mide ağrısı ve yanma gibi sorunlardan kaçınmak için asitli içeceklerden ve yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Ayrıca çay, kahve, sigara ve alkol tüketiminin azaltılması, yatağın başının yükseltilmesi ve yemekten hemen sonra uyumamak gibi önlemler de dikkate alınmalıdır.
  • Sakız çiğneme genellikle midenin rahatlamasını sağlar ancak sakız şekerli veya tatlandırıcı içeriyorsa gaz problemine neden olabilir. İftar ile sahur arasında sakız çiğneyerek midenin belirli bir ölçüde rahatlaması sağlanabilir.
  • Karnı sıkacak giysilerden kaçınmak ve karın bölgesini rahat bırakmak da önerilir.
  • Özellikle yağlı yiyecekler safra taşına bağlı ağrıları artırabileceği için bu tür gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Spor ve egzersiz sağlıklıdır ancak ağır egzersizler karın içi basınca neden olabilir ve mide şikayetlerini tetikleyebilir.
  • İftarda az ve sık yenilmelidir. İftarda çorba ve salata ile başlamalıyız ve ana yemeğe geçmeden önce bir süre beklenmelidir. Ana yemeği tüketmeden önce mideyi dinlendirmelidir. İftar sonrası aşırı yağlı, karbonhidratlı, tuzlu, kızartılmış ve ağır yemeklerden kaçınılmalı, bunun yerine sindirimi kolay sebze ve protein odaklı gıdalar tercih edilmelidir. Sahurda ise kahvaltılık hafif yiyecekler tüketilmelidir. İçecek olarak çay veya süt tercih edilmelidir.
  • İftardan sonraki mide ağrısı genellikle oruçtan sonra yenilen yemeklerin sonucunda oluşabilir. Birdenbire ve yoğun miktarda yemek tüketimi uzun süreli açlık sonrası midenin tepki vermesine sebep olabilir. Bu genellikle şişkinlik, gaz, yanma veya ağrı şeklinde belirgin hale gelir. Ayrıca yüksek yağ veya baharat içerikli gıdaların alımı mide asiditesini bozarak ağrılara yol açabilir.
  • İftardan hemen sonra tatlı tüketmek de kan şekerinde ani dalgalanmalara ve dolayısıyla mide rahatsızlıklarının tetiklenmesine neden olabilir. Bunlara ek olarak su tüketimine yeterince önem verilmemesi de mide ağrısına yol açabilir. İftar ile sahur arasındaki sürede yeterli su tüketilmediği takdirde dehidratasyon ve sindirim sistemi sorunları yaşanabilir. Sonuç olarak iftar sonrasında mide ağrısını engellemek için; az ve sık yemek önerilir, iftardan hemen sonra tatlıyı kesmek, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmak ve bol su içmek önemlidir.

SIK SORULAN SORULAR

Gastrit ve reflü problemleri olanlar oruç tutabilir. Çünkü uzun süre aç kalmak midenin dinlenmesine yardımcı olur. İlaçlarını sahurda ve iftarda almakta bir sakınca yoktur ve oruç mide rahatsızlıklarının artmasına sebep olmaz. Yeni teşhis edilen yani 1-2 gün önce ülser tanısı konmuş hastalar 3-5 gün oruç tutmayabilir. Ancak eğer ülsere bağlı kanama varsa kanama durana kadar oruç tutulmamalıdır.

Mide sorunları olan kişiler acı, baharatlı, biberli, aşırı yağ içeren ve sindirimi zor yemeklerden kaçınılmalıdır. Stresle başa çıkma yöntemleri geliştirmeli ve güçlü ağrı kesicilerden kaçınmalıdır.

İftarda hızlı yemek yenmesi mideyi zorlar. Bu durum gaz, nefes darlığı ve genel bir mide rahatsızlığına neden olabilir. Bu sebeple yavaşça ve lokmaların iyice çiğnenerek yenilmesi tavsiye edilir. Gaz veya şişkinlik problemleri yaşayanlar iftar sonrası bir bardak sade soda da içebilir.

Mide problemleri olan kişiler için sütlü tatlılar daha sağlıklı tercih olacaktır. Sütlaç, muhallebi veya güllaç gibi tatlılar idealdir. Asitli içecekler, mısır şurubu içeren gıdalar ve hazır meyve sularından uzak durulmalıdır. Taze meyve suyu tavsiye edilirken, günde en az 1.5-2 litre su içilmelidir.

Mide küçültme ameliyatı geçirmiş olanlar az miktarda ve sık sık yemeli, ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 18.03.2024 10:38Yayınlanma Tarihi: 18.03.2024 08:37
Yorum Ekle


KATEGORİLER