Mide ağrısı birçok kişi tarafından yaşamın bazı dönemlerinde tecrübe ettiği bir rahatsızlıktır. Özellikle ramazan döneminde görülen mide ağrısı beslenme rutininde yaşanan bazı değişimler sebebiyle yaşanır. Bu dönemde ve normal dönemlerde kronik hale gelen mide ağrısından kurtulmak adına durumun neden kaynaklandığı detaylı olarak tespit edilmelidir. Özellikle yaşanan mide ağrısına kanama, sarılık, iştahsızlık, kilo verme, erken doyma, anemi, boğazda tıkanma hissi eşlik ediyorsa mutlaka zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Böylelikle mide ağrısına sebebiyet veren rahatsızlık erken dönemde tespit edilebilir ve gerekli önlemler alınabilir. İftardan sonra mide ağrısı hakkında merak edilenleri ve bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.
İftardan hemen sonra başlayan mide ağrısından şikayetçiyseniz bunun sebebi aşağıdaki faktörler olabilir:
"İftardan sonra mide ağrısına ne iyi gelir?" diye merak ediyorsanız dikkat etmeniz gerekenler aşağıdaki gibidir:
Zaman zaman mide ağrısı yaşanabilir. İlk önce evde uygulanabilecek basit yöntemler denenmeli ve eğer şikayetler devam ederse bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Evde denenebilecek yöntemler aşağıdaki gibidir:
Gastrit ve reflü problemleri olanlar oruç tutabilir. Çünkü uzun süre aç kalmak midenin dinlenmesine yardımcı olur. İlaçlarını sahurda ve iftarda almakta bir sakınca yoktur ve oruç mide rahatsızlıklarının artmasına sebep olmaz. Yeni teşhis edilen yani 1-2 gün önce ülser tanısı konmuş hastalar 3-5 gün oruç tutmayabilir. Ancak eğer ülsere bağlı kanama varsa kanama durana kadar oruç tutulmamalıdır.
Mide sorunları olan kişiler acı, baharatlı, biberli, aşırı yağ içeren ve sindirimi zor yemeklerden kaçınılmalıdır. Stresle başa çıkma yöntemleri geliştirmeli ve güçlü ağrı kesicilerden kaçınmalıdır.
İftarda hızlı yemek yenmesi mideyi zorlar. Bu durum gaz, nefes darlığı ve genel bir mide rahatsızlığına neden olabilir. Bu sebeple yavaşça ve lokmaların iyice çiğnenerek yenilmesi tavsiye edilir. Gaz veya şişkinlik problemleri yaşayanlar iftar sonrası bir bardak sade soda da içebilir.
Mide problemleri olan kişiler için sütlü tatlılar daha sağlıklı tercih olacaktır. Sütlaç, muhallebi veya güllaç gibi tatlılar idealdir. Asitli içecekler, mısır şurubu içeren gıdalar ve hazır meyve sularından uzak durulmalıdır. Taze meyve suyu tavsiye edilirken, günde en az 1.5-2 litre su içilmelidir.
Mide küçültme ameliyatı geçirmiş olanlar az miktarda ve sık sık yemeli, ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalıdır.