444 3 703

Tularemi Nedir? Tularemi Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

 

Tularemi ayrıca "tavşan ateşi" olarak da bilinir ve genellikle kemirgenler, tavşanlar ve eklem bacaklılar gibi küçük memelilerde bulunan francisella tularensis adlı bakteri tarafından neden olunur. Bu zoonotik hastalık insanlara bulaşabilir ve cilt, akciğerler, gözler ve lenf düğümleri gibi çeşitli organlara saldırabilir. Tulareminin en yaygın belirtileri arasında ateş, döküntüler, lenf düğümlerinde şişme, boğaz ağrısı, öksürük ve gözyaşı gelir. Hasta olan kişilere erken bir evrede antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır.

Tularemi Nedir?

Tularemi nedir? Bakteri Francisella tularensis'in sebep olduğu Tularemi ya da diğer adıyla tavşan ateşi, çoğunlukla hayvanlardan insanlara geçen nadiren görülen bir hastalıktır. Lenf düğümlerinde acılı bir şekilde şişmeye neden olan bu hastalık, bakterinin etkilediği yere bağlı olarak akciğerlerde, deride, gözlerde ve boğazda semptomları ortaya koyar.

Enfekte geyik sinekleri, keneler ve tavşanlar aracılığıyla bulaşabilen Francisella tularensis enfeksiyonlarına sahip olan tularemi; aynı zamanda enfekte kemirgenlerden de geçebilir. Ek olarak, bakteriye maruz kalmış yiyecek ve su yoluyla da tularemi bulaşabilir. Bu hastalık sıklıkla enfekte hayvanlar ve böceklerle temas eden kişilerde görülür ve ayrıca bağışıklık sistemi zayıf olanları da etkiler. Şiddetli tularemi vakalarında beyin ve kalp dahil olmak üzere herhangi bir organda iltihaplanma meydana gelebilir.

Tulareminin en yaygın belirtileri arasında ateş, lenf nodlarındaki şişkinlik, boğaz ağrısı, öksürük, döküntüler, göz sulanması ve nefes darlığı yer alır. Hastalığın etkilendiği bölgeye bağlı olarak bu belirtilerin sayısı artabilir. Tularemi hastasının belirtileri, hastalığın yoğunluğu ve etkilediği alan ne olursa olsun, kişinin hızlıca antibiyotik tedavisine başlaması gerekmektedir.

Tularemi Neden Olur?

Tularemi, francisella tularensis adındaki bakterinin, enfekte olmuş hayvanlardan insanlara geçmesi nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Çoğu vaka kırsal kesimlerde gerçekleşir ve genellikle kenelerin veya sineklerin ısırıkları ya da enfekte olmuş kemirgenler ve yabani tavşanlarla temas sonucunda bulaşır. Francisella tularensis bakterisi, vücudun bazı bölgelerinde çeşitli semptomlar ve komplikasyonlara yol açar. Belirtilerin giderilmesi ve enfeksiyonun iyileştirilmesi için hasta antibiyotik tedavisi almalıdır.

Tularemi Çeşitleri Nelerdir?

Tularemi'nin bazı tipleri bulunmaktadır; bu türler hangi durumda enfekte olduğuna ve belirtilerin hangi bölgede görüldüğüne bağlıdır. Tularemi türleri aşağıdaki gibidir:

  • Ülseroglandüler tularemi: Bu tür en sık rastlanan tularemia tipidir ve cilt ile lenf düğümlerini etkiler.
  • Glandüler tularemi: Bu tür sadece lenf düğümlerini etkiler.
  • Oküloglandüler tularemi: Gözde oluşan oküloglandüler tularemi, göze zarar verir ve kirli su veya vücut sıvıları ile temas sonucu meydana gelir.
  • Orofaringeal tularemi: Kontamine gıdaların ve kirlenmiş suyun tüketilmesi veya ellerin yıkanmadan ağıza götürülmesi sonucunda ortaya çıkar. Boğaz ağrısı ve bazen sindirim (gastrointestinal) semptomlara neden olabilir.
  • Pnömonik tularemi: Pnömonik tularemi, zatürre benzeri belirtiler gösteren en ciddi tularemi formudur ve mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.
  • Tifo tularemi: Tifo tularemia, yüksek ateşe sebep olur ve vücudun birçok kısmını etkiler.

Tularemi Belirtileri Nelerdir?

Tularemi, etkilediği vücut bölgelerine bağlı olarak çeşitli belirtiler gösterebilir. En yaygın görülen ve kişi üzerinde en fazla etki yaratan tularemi belirtileri arasında ateş, cilt döküntüleri ve lenf düğümünde şişlik bulunmaktadır. Tularemi belirtileri arasında göz iltihaplanması, boğaz ağrısı, öksürük, ishal, kusma, karın ağrısı ve nefes darlığı gibi durumlar da bulunur. Tularemi hastalığının ortaya çıkmasını sağlayan belirtiler şunlardır:

  • Yüksek ateş
  • Lenf düğümlerinin genişlemesi
  • Gözlerde iltihap oluşumu
  • Boğazda ağrı hissi
  • Sürekli öksürme hali
  • Dışkılama bozukluğu (ishal)
  • Mide rahatsızlığı ve kusma
  • Karında ağrı
  • Nefes almada zorluk yaşama
  • Kaslarda ağrılar
  • Bilinç karmaşası
  • Gözlerde acı verici hassasiyet
  • Işığa karşı duyarlılık artışı
  • Göz yüzeyinde açık yara (kornea ülseri)

Tularemi Nasıl Teşhis Edilir?

Tularemi tedavisi için gerekli olan teşhis ilk olarak doktor tarafından hastanın fiziksel muayenesi ile başlar. Bu muayene esnasında hastanın semptomlarına, dile getirdiği rahatsızlıklara ve hastalığın etki ettiği alanlara bakılır. Muayenenin sonrasında kesin tanı için çeşitli testler yapılabilir. Tularemi tanısında kullanılan testler aşağıdaki gibidir:

  • Kan testi
  • Doku örneği alınması (biyopsi)
  • Burun ya da boğazdan sürüntü örneği alma
  • Plevral sıvı analizi

Tularemi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tularemi hastalığı belirtileri ile uygulanan tedavi genellikle enjeksiyon yoluyla verilen veya oral yolla alınan geniş spektrumlu antibiyotikleri kapsar. Ciddi komplikasyonlar varsa ek tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyulabilir. Ancak, temelde tularemi tedavisinde antibiyotik kullanılır. Hastalığın türüne, semptomlarına ve potansiyel şiddetine bağlı olarak tularemi tedavisinin zaman kaybedilmeksizin yapılması gerekmektedir.

KAYNAK: https://www.cdc.gov/tularemia/index.html

SIK SORULAN SORULAR

Tularemi hastalığı, francisella tularensis adlı bir bakterinin hayvanlardan insanlara geçiş ile bulaşan ve ateş, döküntü ve lenf bezlerinde şişme gibi belirtilere yol açabilen nadiren görülen bir zoonotik hastalıktır.

Tularemi, hayvanlardan insana bulaşır fakat insanlar arasında direkt bir bulaşma durumu söz konusu değildir. Bu yüzden tularemi olan kişilerin izolasyonu gerekmeyecek ancak acil tedavi edilmeleri gerekecektir.

Tularemi enfeksiyonu, bireylerde döküntü ve ateş gibi belirtilerle birlikte lenf düğümlerinin şişmesine, boğaz ağrısına, öksürüğe ve nefes almakta zorlanmaya neden olur.

Tularemi hastalığı çoğunlukla tavşanlar ve diğer kemirgen türlerinden insanlara geçiş yapabilen bir rahatsızlıktır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 24.10.2024 14:25Yayınlanma Tarihi: 08.04.2024 21:27
Yorum Ekle


KATEGORİLER