Çocuklarda bahar alerjisi ve benzeri alerjik durumlar ilkbahar aylarında daha fazla görülür. Bahar alerjisinin ana sebebi çoÄŸunlukla polen yani çiçek tozudur. Bu polenler rüzgâr ile havada sürekli olarak dolaşırlar ve alerjik çocuklarda burun akıntısı, kaşıntı, öksürük, hırıltı, nefes darlığına yol açabilir. Polen seviyesi nemli ve rutubetli hava koÅŸullarında azalırken kuru ve güneÅŸli hava koÅŸullarında artış gösterir. Küresel ısınma da alerjik hastalıkların sayısını arttıran faktörlerden bir tanesi ve belki de en önemlisidir.
En önemli polen kaynakları arasında çayır, çimen, aÄŸaçlar ve yabani otlar bulunur. AÄŸaçların polenleri genellikle mart-nisan aylarında aktif olurken yabani ot polenleri ise aÄŸustos-ekim ayları arasında yayılım gösterir. Sabahları polen seviyesi genellikle en yüksek olur. Ankara, Samsun, Kütahya ve Burdur gibi ÅŸehirlerde aÄŸaç ve çayır polenleri yoÄŸunlukla bulunur.
Mevsimsel alerjik saldırılar ÅŸeklinde ortaya çıkan bahar alerjilerinin en belirgin belirtileri arasında hapşırma, burun akıntısı, kaşıntı, göz sulanması ve boÄŸazda kaşıntı hissi bulunur. EÄŸer anne ya da babada alerji öyküsü varsa çocukların bu durumu yaÅŸama ihtimali oldukça artar. Halk arasında saman nezlesi olarak bilinen mevsimsel alerjik rinit durumunda olan çocuklar genellikle yanlarında sürekli mendil taşımak zorunda kalırlar. Gündüzleri burun akıntısı yaÅŸarken geceleyin burun tıkanıklığına yol açabilir. Bu durum çocukların gece uyku düzenini de etkileyebilir. Gündüzleri sıkça hapşıran, burun akıntısı olan ve gözlerinde yanma-kızarıklık-kaşıntı gibi belirtiler nedeniyle çocukların dikkatleri dağılır. Bu yüzden alerjik rinit, okul baÅŸarısızlığına da sebep olabilir.
"Alerjik selam" olarak adlandırılan, çocukların eliyle burnunu yukarı kaldırarak hava yolunu açma ve kaşıntıyı azaltma eylemi özellikle alerji durumlarında sıkça görülür. Alerjik selamlama hareketinin sürekli ve uzun süreli tekrarlanması, burun ucunda yatay bir çizginin oluÅŸmasına sebep olabilir. Aynı zamanda çocuklarda göz altı morlukları da görülebilir. Geniz akıntısının alerjik reaksiyon sonucu geceleyin öksürük, gündüzleri ise geniz temizleme sesi gibi belirtileri vardır. Bahar döneminde polenlere karşı hassasiyet gösteren çocuklarda alerjik astım ataklarına rastlanabilir. Çocukluk dönemindeki astımın %90'ı alerji kaynaklıdır. İşte bu yüzden bahar döneminde poleni tolere edemeyen çocuklarda astım atağı görülme ihtimali de vardır.
Polen alerjisinden kuÅŸkulanan ebeveynlerin ÅŸikayetçi olan çocukları genellikle klinik muayene ve alerji deri testleri ile teÅŸhis edilir. Burun salgısı analizi, total IgE, kan testleri gibi ek testler de gerekebilecektir.
Polenden korunmak için gerekli önlemleri almak çok önemlidir. DoÄŸru tanıyı koymak ve hangi alerjenin sorumlu olduÄŸunu belirlemek tedavi sürecinde hayati önem taşır. En baÅŸarılı tedavi, alerjenlerden kaçınmaktır, ancak bu her zaman mümkün olmayabilir. EÄŸer tüm önlemlere raÄŸmen ÅŸikayetler devam ederse, ilaç tedavisi veya aşı uygulanabilir.
Dış ortamda polenlerin belirdiÄŸi ve küf sporlarının yayıldığı bahar mevsimi, bahar alerjisinin oluÅŸmasında belirleyici bir faktördür. Bahar alerjisi genellikle polen ve küf sporlarına karşı geliÅŸirken, farklı sebeplere baÄŸlı olarak da ortaya çıkabilir. Alerjenlere maruz kalan kiÅŸinin savunma sistemi bu etkenleri tehdit olarak algılar ve kendini koruma amaçlı çeÅŸitli kimyasallar salgılar. Bu durum çocuk saÄŸlığı üzerinde etkili olup bahar alerjisine zemin hazırlar.
Bahar dönemi, aynı zamanda alerji mevsimi olarak da bilinir ve bu dönemde ortaya çıkan semptomlar hastalığın ana belirtileri arasındadır. Yeni doÄŸan bebekler genellikle dış dünya ile az temasta bulunduklarından bahar alerjisi nadiren görülür fakat bahar alerjisi olan çocuklar için bu durum daha yaygın hale gelir. Hastalığın sürekli ve tekrar eden bir özelliÄŸi vardır, bu da anlaşılması gereken önemli bir noktadır. Bahar mevsiminde belirtilerin ağırlaÅŸması ve diÄŸer zamanlarda hafiflemesi de önemli bir faktördür.
Erken dönemde alerjinin tespit edilip çözüm üretilmesi, çocuÄŸun hem günlük yaÅŸantısını hem de gelecekteki saÄŸlığını büyük oranda etkileyebilir. Bu sebeple hastalığın neden olduÄŸu belirtilerin erken fark edilmesi, çocuklarda alerji yönetimi açısından büyük öneme sahiptir. Bebeklikten itibaren ve çocukluk döneminde gözlenen tipik bahar alerjisi belirtileri aÅŸağıdaki gibidir:
Alerjik reaksiyonlar konusunda çeÅŸitli sebepler ve tetikleyiciler olabilir. Özellikle çocukluk döneminde görülen bahar alerjisinin, bebeklik döneminde baÅŸlaması mümkündür. Genetik eÄŸilim bu faktörler arasında yer alabilir. ÇocuÄŸun küçük yaÅŸta çeÅŸitli alerjenlere maruz kalması da reaksiyonların geliÅŸiminde rol oynar. İlk etapta belirgin bir alerji rahatsızlığı olmasa bile, çocuk sürekli ve yoÄŸun ÅŸekilde alerjenlere maruz kaldığında, bağışıklık sistemi tarafından verilen tepkiler zaman içinde alerji belirtileri olarak kendini gösterir.
Doktor yardımıyla çocuÄŸun hangi etkenlere karşı hassas olduÄŸunu ve hangi unsurların alerji potansiyeli taşıdığını tespit etmek gereklidir. ÖrneÄŸin, bir çocukta polen alerjisi varsa, bitkilerin bol olduÄŸu bahar aylarında yeÅŸil alanlardan uzak durması yarar saÄŸlar. Ancak bazı hastalar birden fazla tetikleyiciye karşı duyarlıdır. Mevsimsel alerjiyi aktive edebilecek bazı etkenler aÅŸağıdaki gibidir:
Alerjinin cinsi ne olursa olsun var olan rahatsızlık bağışıklık sistemine baÄŸlıdır. Bu nedenle tedavide ilk adım genellikle bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Bunun için geçici diyet uygulamalarının yerine saÄŸlıklı beslenme rutininin hayatın her alanına yayılması önemlidir. Özellikle atakların yaÅŸandığı zamanlarda dinlenmeye ve bol su içmeye özen göstermek gerekmektedir. Vücuttaki vitamin ve mineral eksiklikleri bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir. Doktorun önerdiÄŸi takviyeleri kullanmak da önemlidir.
Alerjilerin yoÄŸun olduÄŸu dönemlerde tedaviye ek olarak önlemler de alınabilir. ÖrneÄŸin bahar aylarında polen etkisini azaltmak için çocuklarda gözlük kullanılması düÅŸünülebilir. Dışarıdan gelen çocuÄŸun kıyafetlerinin deÄŸiÅŸtirilmesi ve her seferinde yıkanması da önemlidir. Polenlerin yoÄŸunlaÅŸtığı dönemde çocuÄŸun dışarıda geçirdiÄŸi süreyi sınırlamak faydalı olabilir. Ayrıca polen mevsiminde kapı ve pencerelerin uzun süre açık bırakılmaması ve yıkanan kıyafetlerin içerde kurutulması tercih edilebilir.
Bahar mevsimi alerji ÅŸikayetlerini tetikler
Doktora baÅŸvuran çocukların yaklaşık yarısında, bahar aylarında burun akıntısı veya tıkanıklığı (rinit) nedeniyle alerjik nezle belirlenmiÅŸtir. Alerjik nezle ya tüm yıl boyunca devam eder ya da mevsimsel olarak görülür. Mevsimsel alerjik nezlenin en yaygın nedeni, genellikle polenlerini rüzgâr ile yayma eÄŸiliminde olan ve çiçek açmayan bitkilerdir. Bahar aylarıyla birlikte özellikle bitkilerin tozlaÅŸma dönemi baÅŸladığında, üst solunum yollarını etkileyen alerjik nezlenin ana belirtileri; burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve sık tekrar eden aksırık krizleri olur. Aksırma genellikle 10-20 kez arka arkaya gelirken, burun akıntısı su gibi, bol miktarda ve sürekli olabilir. Çocuklar bazen burun tıkanıklığından ÅŸikâyet eder. Burun tıkanıklığı genellikle burundaki mukoza dokusunun ÅŸiÅŸmesinden kaynaklanır. Åžiddeti artarsa ve uzun süre devam ederse, bu durum sinüs kanallarının tıkanmasına ve sonuç olarak kulak ve baÅŸ aÄŸrılarına ve hatta sinüzite yol açabilir. Burun kaşıntısı da oldukça karakteristiktir. ÇocuÄŸun burnunu açmaya çalışırken ve kaşınırken yapacağı mimikler "alerjik selam" olarak adlandırılır. Alerjik nezle, göz sulanması ve kaşıntıyla birlikte görülen göz alerjileri ile bir arada olabilir. Bazen boÄŸazda veya damakta akıntı veya kaşıntı hissedilebilir.
Soğuk algınlığı ile karıştırılabilir
EÄŸer nezle ilkbahar ve yaz aylarında baÅŸlar ve üç haftadan fazla devam ederse ve iyileÅŸme belirtisi göstermiyorsa, bu durum alerjik nezle olabileceÄŸi konusunda güçlü bir ÅŸüphe oluÅŸturur. Bu tür durumlarda doktora danışmak önemlidir.
Alerjik nezle astım ile birlikte görülebilir
Alerjik nezle, evdeki çiçek ve bitkilerin polenlerine duyarlı olan çocukları pek etkilemez; ancak açık havada, yeÅŸil alanlarda, ormanda veya kırsal alanda bulunan bitkiler alerjik nezleye neden olabilir. Evdeki toz, hayvan tüyleri ve sigara dumanı gibi alerjenler de alerjik nezleye yol açabilir. Astım, alerjik nezle olan çocuklarda sıklıkla görülen bir durumdur. Bu sebeple, ebeveynlerin çocuklarında öksürük ve hırıltı semptomlarına karşı tetikte olması gerekmektedir. Çocukluk döneminde belirti vermeye baÅŸlayan bu hastalığı, kiÅŸinin hayatı boyunca yanında taşıması ve onunla yaÅŸamayı öÄŸrenmesi gerekebilir.
Alerjiye neden olan madde tespit edilebilir
ÇocuÄŸun alerjik nezleye sahip olabileceÄŸi düÅŸünülürse, aile hem alerjiye neden olan faktörleri fark edebilir hem de alerjeni belirlemek için deri ya da kan testlerine baÅŸvurabilir. "Nasal eosinofili" testi- burundaki akıntılardan alerji hücrelerinin oranının ölçüldüÄŸü bir prosedür- da alerjik nezle teÅŸhisi konulmasına yardımcı olabilir. Test sonuçlarına göre, çocuÄŸun belirli bir alerjene duyarlı olduÄŸu anlaşılırsa, ilgili alerji tedavisi baÅŸlatılabilir.
İlaç tedavisi yetersiz kaldığında aşı tedavisi uygulanabilir
Alerjik nezle tedavisinde ilk adım, alerjiye yol açan maddelerden uzak durmaktır. EÄŸer çocuÄŸunuzun alerjik nezlesi polenlere karşı ise, yoÄŸun tozlaÅŸma dönemlerinde çocuÄŸunuzun yeÅŸil alanlardan mümkün mertebe uzak tutulması ya da tedavi gözetimi altında bu alanlarda bulunmasının saÄŸlanması gerekebilir. Çevresel koruma önlemleri yeterli olmadığında, ilaç tedavisi etkili bir alternatif olabilir. Bu ilaçlar sadece semptomların olduÄŸu günlerde bile kullanıldığında, çocuÄŸun rahatsızlıklarını hafifletebilir. İlaç tedavisi de yetersiz geldiÄŸi durumlarda, aşı tedavisi veya "immünoterapi" uygulanır. Bu tedavi, çocuÄŸun alerjenlere duyarlılığına yönelik olan ve bağışıklık sistemini düzenlemeyi hedefleyen bir süreçtir ve sonunda vücudun bu alerjenlere doÄŸal bir ÅŸekilde tepki vermesine yardımcı olur.
Çocukları bahar alerjilerinden korumanın bir dizi yöntemi vardır. Bu metotlar genellikle çocukların polenlere maruz kalmasını azaltmayı amaçlar. Bu metotlar, genelde çocukların polenlere karşı maruz kalma oranını düÅŸürmeyi amaçlamaktadır. AÅŸağıdaki öneriler bu konuda yardımcı olabilir:
Bu ÅŸekilde uygulanan önlemler, çocuklarda alerjik reaksiyonların geliÅŸmesini engelleyebilir. Bahar alerjisi belirtileri gözlemlendiÄŸi takdirde uzmana baÅŸvurun. Hastalığın teÅŸhis edilip tedaviye baÅŸlandıktan sonra, çocuÄŸunuzun yaÅŸam kalitesi artabilir.
KAYNAK: https://health.clevelandclinic.org/kids-seasonal-allergies
Alınan tedbirlere baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸse de bahar alerjisi genellikle her yıl aynı dönemde tekrarlar. Bu durumun sebebi, polen ve küf sporları gibi faktörlerin mevsimsel olarak artış göstermesidir.
Alerji türüne baÄŸlı olarak belirtilerin görüldüÄŸü süre deÄŸiÅŸebilir. AÄŸaç polenleri genellikle ÅŸubat ayında belirtilere yol açarken, ot polenleri genellikle mayıs ayının başında alerjinin tetiklenmesine neden olur.
Bahar alerjisi ile bahar nezlesi, çocuklarda karşılaşılan iki farklı durumdur. Bahar alerjisi, bir bireyin polen, toz ve hayvan tüyleri gibi alerjenlere tepki göstermesiyle ortaya çıkan bir durumdur. Bu alerjenler bağışıklık sistemini anormal bir ÅŸekilde harekete geçirir ve bu da burun akıntısı, hapşırma, göz kızarıklığı ve kaşıntı, burun tıkanıklığı ve öksürük gibi semptomlara neden olur. Öte yandan, çocukların bahar nezlesi dediÄŸimiz durum ise bir viral enfeksiyon sonucunda meydana gelir. Bu virüsler burun ve boÄŸazda iltihap oluÅŸumuna yol açar ve aynı ÅŸekilde burun akıntısı, hapşırma, göz kızarıklığı ve kaşıntı, burun tıkanıklığı ve öksürük gibi belirtileri tetikler.