444 3 703

Diz Artroskopisi Nedir? Diz Artroskopi Fiyatları

Bilgi Talep Formu

 

Diz artroskopisi, küçük boyutlu olan ve artroskop adı verilen kamera yardımıyla cerrahi aletlerin kullanıldığı bir cerrahi prosedürdür. Bu prosedürde cerrah, diz ekleminin içini görerek gerekli tedaviyi uygulamak için aletleri dize atılan küçük kesiler ile ekleme yerleştirir. Bu yöntemle eklem iltihabı, menisküs yırtıkları, diz kapağı sorunları, kıkırdak hasarı gibi durumlar hem teşhis hem de tedavi edilebilir.

Diz Artroskopisi Nedir?

Diz artroskopisi nedir? Diz artroskopisi, diz eklemindeki yapıların incelenerek tedavisi gerçekleştirilmesi adına gerçekleştirilen minimal invaziv bir cerrahi işlemdir. Küçük kesilerle eklemin içine kamera ve cerrahi aletler yerleştirilerek uygulanır. Bu işlemle kişideki hareket kısıtlılığı, dizdeki ağrı, şişlik gibi sorunlar hem teşhis hem de tedavi edilebilir.

Diz Artroskopisi Teşhis ve Tedavide Nasıl Kullanılır?

Artroskopi diz ameliyatı olanlar yorumları ve uzman görüşlerine göre dizde yaşanan hasar veya rahatsızlığın doğru teşhis edilmesinde artroskopi tercih edilir. Teşhis için gerekli olan bilgiler MR ve röntgen gibi görüntüleme yöntemleriyle edinilen bilgilerin yetersiz olması durumunda direkt olarak eklem içini görüntülemek adına kullanılır.

Tedavi amacıyla da aşağıdaki durumlar için kullanılır:

  • Menisküs Yırtıklarının Onarımı: Diz ekleminde bulunan ve şok emici görevini gören kıkırdak yapı menisküstür. Burada meydana gelen yırtıklar sıklıkla sporcularda görülür. Artroskopi ile gerçekleştirilen tedavi sürecinde yırtık olan menisküs onarılır ya da gereksiz olan kısımları çıkarılır.
  • ACL (Ön Çapraz Bağ) Onarımı: Ön çapraz bağ yaralanmaları dizin ön çapraz bağını etkileyen, sıklıkla spor yaparken yaşanan yaralanmalardır. Artroskopi ile gerçekleştirilen tedavide yırtık bağ onarımı ya da yeniden yapılandırılması gerçekleştirilir.
  • Eklem Kıkırdağının Onarımı: Eklem kıkırdağı eklemlerin sorunsuz bir şekilde hareket etmesini sağlayan yumuşak dokulardır. Bu dokular yaralanma veya aşınma ile hasar görebilir. Tedavide hasarlı olan kıkırdak dokusu çıkarılarak düzeltilmesi ya da yeniden oluşturulması için yöntemler uygulanır.
  • Eklem İçi Kireçlenme Tedavisi: Eklemde bulunan serbest cisimler hareketi kısıtlar ya da ağrıya neden olabilir. Artroskopi ile eklem içinden bu parçalar çıkarılır.
  • Sinoviyal Kistlerin Çıkarılması: Sinoviyal kistler eklem zarının anormal kesecikleri olarak tanımlanır ve ağrıya neden olabilir. Artroskopik yöntemlerle kistler çıkarılır.
  • Eklem Enfeksiyonunun Tedavisi: Eklemlerde meydana gelen enfeksiyonlar ciddi fonksiyon kaybına, ağrı ve şişliğe neden olabilir. Artroskopi ile enfekte sıvı boşaltılır ve ekleme antibiyotik uygulanır.

Diz Artroskopi Fiyatları

Diz artroskopi fiyatları işlem yapılacak bölgeye ve çeşitli faktörlere göre farklılık gösterir.

Ameliyattan Sonraki Süreç Nasıldır?

Diz artroskopisinde ayakta tedavi uygulanır ve hastalar aynı gün taburcu edilir. Ancak daha kompleks bağ doku yapılandırılması gibi işlemlerde daha geniş kesilere ihtiyaç duyulduğundan bu türden diz artroskopisi olanlar için ameliyattan sonraki süreç önemlidir. Bu nedenle hastalar bir süre hastanede kalabilir ve hastanede fizik tedaviye başlanabilir. Artroskoptan sonra genellikle koltuk değneği kullanılır. Basit bir işlemin ardından 1-2 gün kullanım yeterlidir ancak daha kompleks ameliyatın ardından hastalar birkaç hafta boyunca diz desteği kullanır. Bu destekle diz ekleminde iyileşen doku korunur.

İyileşmeyi Hızlandırmak İçin İpuçları

Diz artroskopi ameliyatı sonrası ilk günlerde buz uygulaması şişlik ve ağrıları azaltmak adına önerilir. Bu süreçte doktorun önerdiği egzersizler düzenli yapılmalıdır. Böylelikle eklem hareketliliği ve gücünün artması desteklenir. Ayrıca ağrı için verilen ilaçların düzenli kullanımı da iyileşme sürecinin konforlu geçmesi adına önemlidir.

Riskler ve Yan Etkiler

Her cerrahi işlemde ve ayak bileği artroskopisi işleminde de olduğu gibi diz artroskopisi sonrası da bazı riskler bulunur. Bu riskler enfeksiyon, kanama, eklemde sertlik ve sinir hasarı şeklindedir. Bu risklerin yaşanma oranı da oldukça düşüktür.

KAYNAK: https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/17153-knee-arthroscopy

Bilgi talep formunu doldurarak diz artroskopisi işlemi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

SIK SORULAN SORULAR

Artroskopik cerrahide kullanılan malzemeler güvenlidir ve biyouyumludur.

Artroskopi işleminin ardından yaşanan şişlik cerrahi müdahale sonucunda eklemdeki inflamatuar yanıta bağlı olarak gelişir. Operasyonun ardından ilk birkaç hafta boyunca ekleme buz uygulanması şişliği yönetmede etkilidir. Ek olarak eklem mümkün olduğunca yüksek tutulmalı ve doktor tarafından reçete edilen antiinflamatuar ilaç kullanılmalıdır.

Artroskopi sırasında eklem içi yüksek çözünürlüğe sahip bir kamera olan artroskop ile görüntülenir. Elde edilen görüntüler neticesinde de ameliyata karar verilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 22.04.2024 18:10Yayınlanma Tarihi: 22.04.2024 10:11
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!