444 3 703

Dirsek Artroskopisi Nedir? Dirsek Artroskopi Fiyatları

1 Yorum Bilgi Talep Formu

 

Dirsek artroskopisi işlemi genel olarak eklem bölgelerinde 1 santimetrelik küçük kesilerin kullanılmasıyla eklemin minik kamera yardımıyla görüntülenmesidir. İlk bulunduğu yıllarda yalnızca teşhis amaçlı kullanılan artroskopi teknolojinin gelişmesiyle birlikte fiberoptik cihazların yardımıyla da eklemlerin içini görüntülemek adına kullanılarak eklem içinde oluşan problemlerin tanı alması ve tedavi edilmesinde kullanılan bir yöntem olmuştur.

Dirsek Artroskopisi Nedir?

Dirsek eklemi diğer eklemlere göre karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu bölge kolun rotasyon, açılma ve bükülme hareketlerini sağlayan önemli bir bölgedir. Dirsekte travmasız kıkırdak hasarları ya da travma kaynaklı hasarlarla kireçlenmeler yaşanabilir. Yaşanan kireçlenme durumunda hareket kısıtlılığı, romatizmal rahatsızlıklar, takıl hissi durumlarında dirsek artroskopisine başvurulur ve tedavi gerçekleştirilir. Bu işlem sayesinde yumuşak dokularda hasarlanma yaşanmaz ve ileride oluşacak hareket kısıtlılığı durumu da ortadan kaldırılır. Dirsek artroskopisi ile yapılabilen işlemler aşağıdaki gibidir:

  • Eklem içini ayrıntılı muayene
  • Ulnar sinir sıkışmaları
  • Kıkırdak tamiri
  • Kırık tedavisi
  • Kemik çıkıntıları tamiri
  • Tendon yırtıkları tedavisi
  • Tenisçi ve golfçü dirseği tedavisi

Dirsek Artroskopisi Cerrahisi

Kapalı bir cerrahi olan dirsek artroskopisi, dirseğin yan ve arkasından açılan küçük kesilerle uygulanır. İşlemin uygulanma şekli sayesinde hastanın iyileşme süresi kısalır ve yaraların iyileşme hızı da artar. Bu yöntemle eklemin her bölgesine kolay bir şekilde erişim sağlanabilir. Böylelikle tedavi rahat bir şekilde gerçekleşir ve doku hasarı meydana gelmez. Ameliyatın ardından hasta aynı gün ya da durumuna göre 1 gün sonra taburcu olabilir. Kapalı bir cerrahi olan dirsek artroskopisi için açık cerrahi yöntemine göre enfeksiyon yaşanma riski daha düşüktür ve kişinin yaraları az olduğundan hasta fizik tedavi sürecine erken başlayabilir.

Dirsek Artroskopisi Ne Zaman Yapılır?

ESWT tedavisine cevap bulunamaya, ilaç ve enjeksiyonun etkili olduğu durumlarda cerrahi tedavi yöntemi düşünülebilir. Ancak işlemin uygulanabilmesi için hastalığın kronik durumda olmaması önemlidir. Bunun yanında romatizmal hastalıkların neden olduğu sinovit durumunda da açık cerrahi yönteme gerek duyulmadan dirsek artroskopisi uygulanır.

Artroskopi Tedavilerinin Avantajları Nelerdir?

Kapalı bir cerrahi yöntem olduğundan hasta konforu açısında rahat bir işlemdir. Bu işlemde eklemlere uygulanan kısmi kesiler sayesinde ameliyat sonrası yara ve dikişler açık cerrahiye göre daha küçüktür ve iyileşmesi daha hızlıdır. Bunun yanında artroskopide eklemlerin doğal yapısı mümkün olduğunca korunur ve böylelikle gereksiz doku hasarı oluşmaz. Bir diğer önemli avantajı da eklemin her yerine ulaşılarak eksiksiz tedavi sunma imkânı yaratmasıdır. Açık cerrahi işleme göre hastanın hastanede kalacağı gün sayısı daha azdır ve hasta ortalama 1 gün hastanede kalır. Açık cerrahiye göre bir diğer önemli avantajı ameliyatın ardından hissedilen acı ve ağrının daha az olmasıdır.

Dirsek Artroskopisi Kimler İçin Uygundur?

Dirsek artroskopisi genellikle aşağıdaki problemleri çözmek adına uygulanır:

  • Travma sonrasında eklem kıkırdağından kopan ya da kıkırdağın yırtılarak dirsek eklem hareketi sırasında ağrıya neden olan durumlarda bu parçaların çıkarılmasında uygulanır.
  • Dirsek eklem kapsülünde cerrahi işlem ve travmaya bağlı oluşan eklem sertliği durumunda dirsek artroskopisi yapılır.
  • Osteofit olarak da adlandırılan dirsek ekleminde romatizmal hastalıkları ya da travmaya bağlı oluşarak hareket kısıtlılığına neden olan kemik çıkıntılarının çıkarılmasında kullanılır.

Dirsek Artroskopisi Nasıl Uygulanır?

İşlemin uygulanması için ekleme iki ayrı delik açılır ve bu deliklerden bir tanesinden kalem büyüklüğünde kamera ile içeri girilir. Bu kamera ile elde edilen görüntü ekrana yansıtılır. Bu ekran aracılığı ile doktor eklemde ne gibi bir sorun olduğunu analiz ederek uygulanacak işleme karar verir. Ardından başka bir delik daha açılarak işlemi uygulayacak aletler buraya sokulur. Bu yöntem genellikle ayakta tedavi prosedürü olarak genel anestezi altında uygulanır.

Bilgi talep formunu doldurarak dirsek artroskopisi işlemi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

KAYNAK: https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/23428-elbow-arthroscopy

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 24.10.2024 14:21Yayınlanma Tarihi: 25.04.2024 09:28
1 Yorum

03 Haziran 2024 tarihinde
Yasin Yeşilkaya

Merhaba.Tamamlayıci Sağlık Sigortası sahibiyim.Sağ dirsek artroskopisi için ekstra ücret talep ediyor musunuz? (Şikayetim tenisçi dirseği)

Büyük Anadolu Hastaneleri
06 Haziran 2024 tarihinde

Merhaba. Gerekli bilgilendirme için sizi en kısa sürede arayacağız. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!