444 3 703

El ve Bilek Artroskopisi Nedir? El Bileği Ameliyatı Ücreti

Bilgi Talep Formu

 

El bileği artroskopisi el bileği ekleminde yaşanan problemleri teşhis ve tedavi etmek adına artroskop olarak adlandırılan küçük kamera ile uygulanan bir prosedürdür. Artroskopik cerrahi ile bilek kırıkları, kronikleşmiş bilek ağrısı, bağ yırtıkları ve gangliyon kistleri de dahil el bileğiyle ilgili çeşitli durumları teşhis ve tedavi etmek adına kullanılır.

El Bileği Artroskopisi Nedir?

El bileği artroskopisi nedir? El bileği artroskopisi, el bileğinde yaşanan bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan kapalı el bileği ameliyatıdır. El bileği çevresine atılan küçük kesilerle uygulanır. Bu kesilerin birinden kamera ile girilerek bölge görüntülenir ve gereken işlem uygulanır.

El Bileği Artroskopisi Nasıl Yapılır?

El bileği artroskopisinin uygulanması için özel aletler gereklidir. Diz artroskopisi, omuz, kalça gibi diğer eklem artroskopilerine göre daha küçük aletler kullanılarak uygulanır. İşlemi kolaylaştırmak adına özel traksiyon cihazı kullanır. Bu cihazla dirsek sabitlenerek parmaklardan belirli kuvvetle sürekli çekme uygulanır. Böylelikle el bileği eklem aralığı açılarak işlem uygulanabilir.

El Bileği Artroskopisi Avantajları Nelerdir?

El bilek artroskopisi hastalıkları için uygulanan işlem her el bileği rahatsızlığı için tedavi yöntemi olarak kullanılmaz. El bilek artroskopisinde büyük kesi açılmadığından ameliyatın ardından hareket kaybı daha az olur, ağrı daha nadirdir ve iyileşme süreci daha hızlı olur.

El Bileği Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

El bileği ameliyatı riskleri arasında küçük kesilerin oluşturulması sırasında gelişebilecek duyu siniri hasarı bulunur. Diğer riskler de kanama, ameliyat anında kullanılan sıvının çevre dokulara kaçması sonucunda şişlik oluşması, enfeksiyon, el bileği hareket kaybıdır.

El Bileği Artroskopisi Ameliyatı Öncesi

El bileği artroskopisi ameliyatı öncesi hasta detaylı bir değerlendirmeden geçer. Bu değerlendirme sonrasında gerekli muayene uygulanır ve yapılması gereken görüntüleme testleri tamamlanır. Bu aşamalara göre de planlama yapılarak hasta için süreç belirlenir.

El Bileği Ameliyatı Ücreti

El bileği ameliyatı ücreti yapılacak işleme ve belirli faktörlere göre farklılık gösterir.

El Bileği Artroskopisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Her el bileği rahatsızlığı için el bileği artroskopisi kullanılmaz. Kullanıldığı durumlar da el bileği sertliklerinin serbestleştirilmesi, skafulant bağ tamiri, ganglion rezeksiyonu, TFCC yırtıklarının tedavisi, artroskopik sinovektomi, dorsal radyokarpal ligaman tamiri, lunotrikuetral bağ tamiri, radial styloidektomi olarak sayılabilir.

El Bileği Artroskopisi Ameliyatı Sonrası

El bileği ameliyatı sonrası yapılması gerekenler arasında doğru yara bakımı ve rehabilitasyon uygun şekilde yapılması bulunur. Rehabilitasyon yapılan spesifik prosedüre göre uygulanır. Tanı amaçlı uygulanan el bileği artroskopisi sonrası en az 4 en fazla 7 günlük el bilek ateli uygulanır. Bu sürecin sonrasında da aktif el bilek hareketleri başlatılır. Bunu takiben de hasta güçlendirme egzersizlerine başlar. Kırık fiksasyonu ve ligaman tamiri işlemlerinin ardından belirli süre el bileğini sabit tutan splint uygulanır. Ardından hastanın el bilek hareketlerine izin verilir ve el bileği ameliyatı iyileşme süresi ile fizik tedavi süreci başlatılır.

KAYNAK: https://medlineplus.gov/ency/article/007585.htm

Bilgi talep formunu doldurarak dirsek artroskopisi işlemi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

SIK SORULAN SORULAR

Ekleme uygulanan her ameliyat gibi el bileği ameliyatı sonrasında da eklemde hareket kaybı yaşanabilir. Hareket kaybının olmaması için iyileşme sürecinde hastaya uygulanacak rehabilitasyon ve fizik tedavi süreci oldukça önemlidir. Eklemlerinde hareket kaybı yaşanma ihtimali yüksek olan hastalara ameliyatın ardından agresif rehabilitasyon programları uygulanır ve yaşanabilecek hareket kaybının önüne geçilir.

Her ameliyat sonrasında olduğu gibi el bileği ameliyatı sonrasında da hasta da az ağrı olabilir. Bu ağrı genellikle ilk 1-2 günden sonra azalır. Ancak hastanın kemiğine müdahale edildiyse yaşanan ağrı biraz daha fazla ve uzun olabilir.

El bileği platin ameliyatı iyileşme süreci platinin konulma amacına ve uygulanan kişinin durumuna göre değişir. Kişinin sigara kullanma alışkanlığı varsa, diyabet gibi iyileşmeyi olumsuz yönde etkileyen bir rahatsızlığı bulunuyorsa iyileşme süreci uzar. Bunun yanında parçalı olmayan el bileği kırığı çok parçalı el bilek kemiği kırığına göre daha hızlı şekilde iyileşir. Tam iyileşme için ortalama süre de 2-3 ayı bulur.

El bileği dondurma el bileği hareketini durduran bir cerrahi işlemdir. Bu işlem ileri derece el bilek kireçlenmesinde son aşamada uygulanır. Bunun yanında sabitlenmesi mümkün olmayan, çok parçalı el bilek kırığı ya da çıkıklarında da kullanılabilir. Bu uygulamanın ardından kişi el bileğini hareket ettiremez ancak parmaklarını normal kullanabilir.

El bileği ameliyatı iyileşme süreci ameliyatın uygulanma amacına ve kişiye göre farklılık gösterir. Kişinin sigara kullanma alışkanlığı varsa, diyabet gibi iyileşmeyi olumsuz yönde etkileyen bir rahatsızlığı bulunuyorsa iyileşme süreci uzar. Ganglion kisti için yapılan el bilek ameliyatı 2-3 hafta gibi bir sürede tamamen normale döner. Bağ tamirlerinde de bu süre 6-8 haftalara kadar uzar.  Yapılan bağ ve kemik ameliyatları için iyileşme 2-3 aydan önce olmamaktadır.

İşlemin uygulanma süresi ameliyatın şekline göre farklılık gösterir. Tek parçalı bir kırık için işlem uygulanıyorsa 45 dakika ile 1 saat kadar sürer. Daha kompleks kırıklar için süre 3 saate kadar uzar. İşlem süresi ganglion kistleri için yaklaşık yarım saat sürer. Bunun yanında bu süre bağ tamiri gibi işlemlerde 2 saate kadar uzayabilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 30.04.2024 11:40Yayınlanma Tarihi: 30.04.2024 08:33
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!