Bebekler için en az beslenme ve uyku kadar önemli bir diğer gelişim basamağı da kasların hareketliliği. Bebeklerin ilk haftalarda günde 18 saati bulan uyku süreleri gün içinde kasların yeterince çalışmasını desteklemediğinden henüz motor becerileri ve hareket kabiliyetleri gelişim sürecinde olan bebeklerin uyanık olduğu zamanlarda hareket etmesi sağlanmalıdır. Karın üstü bebek egzersizleri olarak da adlandırılan tummy time bu bakımdan önemlidir. Tummy time hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.
Tummy time nedir? Karın üstü bebek egzersizleri olarak da adlandırılan tummy time uzmanların bebeklerin bedensel gelişimi adına önerdiği ve bebeklerin uyanıklık döneminde karın üzerinde geçirilen zamanı ifade eder. Görsel, duyusal ve motor gelişimin yanı sıra bebekleri aynı zamanda emekleme ve yürümeye de hazırlayan tummy time, bebeklerin ilk egzersizlerinden biridir.
Tummy time faydaları aşağıdaki gibidir:
Bebeklere özel hareketler fiziksel sağlığı olumlu yönde destekler ancak bu hareketlerin yaptırılmasında doğru zamanı yakalamak önemlidir. Bu bakımdan karın üstü etkinliği için en doğru zaman 2 haftalık dönemdir. Bu dönemde aktiviteye 30 saniye ile 1 dakika arasında kısa seanslarla başlayabilirsiniz. 2.aydan itibaren de 3 seans şeklinde 5 dakika boyunca uygulayabilirsiniz. 4.aydan sonra bebeğiniz karnı ile kolaylıkla yuvarlanmaya başlayacaktır. 5-6 aylık dönemde bebeğiniz karnını kullanarak dönmede, kollarını kullanmada ustalaşacaktır.
Tummy time yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Bu noktalar aşağıdaki gibidir:
Karın üstü zamanlarda uygulanabilecek pozisyonlar aşağıdaki gibidir:
Tummy time egzersizleri zamanında bebeğinizin ilgisini çekecek oyuncaklar kullanabilirsiniz. Bu oyuncakları seçerken aşağıdakilere dikkat etmelisiniz:
KAYNAK: https://kidshealth.org/en/parents/tummy-time.html
Tummy time bebeklerin uyku düzenini olumlu yönde etkileyebilir. Tummy time yapan bebek daha fazla hareket edeceğinden bebeği yorar ve bebeğin uykuya geçiş süresi kısalır.
Yapılan bazı çalışmalara göre prematüre bebeklerin karın üstü pozisyonda geçirdikleri zaman bebeğin fiziksel gelişimin olumlu yönde etkilemekte. Prematüre bebeklerin karın üstü pozisyonda geçirdikleri zaman sayesinde bebeğin hem merkez kasları kuvvetlenir hem de üst beden kontrolü gelişir. Karın üstü pozisyon alıştırmaları aynı zamanda dolaylı olarak el-parmak kas becerilerini de destekler. Ancak prematüre bebeklerde tummy time zamanları için mutlaka doktor onayı alınmalıdır.
Bebek emeklemeye başlayınca yani ortalama 7-9 aylık olana kadar yapılmalıdır.