Lejyoner hastalığı, Legionella adı verilen bakterinin yol açtığı ciddi bir akciğer enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon kişiden bir başka kişiye temas yoluyla bulaşmaz. Bulaşma solunum yoluyla gerçekleşir. Hastalık ilk kez 1976 yılında Amerikan lejyonerlerinin katıldığı bir toplantıda salgın şeklinde görülmüştür ve adını buradan alır. Hastalığa ait bakteriye maruz kalan çoğu kişi hastalığa yakalanmaz. Bununla birlikte bağışıklık sistemi zayıf olan, yaşlı, sigara içen insanlar riskli gruptadır.
“Lejyoner hastalığı nedir?” sorusunu Legionella pneumophila olarak adlandırılan bakterinin neden olduğu, nadir görülen ancak ciddi seyirde ilerleyen bir akciğer enfeksiyon hastalığıdır şeklinde yanıtlayabiliriz. Havalandırma sistemleri, klima, jakuzili havuz gibi sistemlerden solunum yoluyla bulaşır. Bu bakteri genellikle ofis, otel ve hastane gibi kalabalık ortamlarda bulunur.
Klima hastalığı yaşanmasında etken bakteri olan Legionella genellikle akarsu, göl ve nehir gibi tatlı su ortamlarında bulunur. Bu bakteri ayrıca toprakta da yaşayabilir. Hastalığa ev tesisat sistemleri ile yakalanmak mümkündür ancak genellikle kalabalık ortamlardan bulaşır. Hastalığın etken bakterisi olan Legionella ılık suda kolaylıkla çoğalabilir ve havada asılı duran su damlacıklarının solunmasıyla insanlara bulaşır. Legionella çok küçük bir bakteridir ve küçük su damlacıklarının içine kolaylıkla yerleşerek havaya karışabilir.
Lejyoner hastalığı belirtileri genellikle bakteriye maruziyetten 2 ile 10 gün sonra ortaya çıkar. Belirti olarak diğer zatürre tipleri ile benzerlik gösterir. Sık görülen belirtiler ise aşağıdaki gibidir:
Bazı hastalar başlangıçta yalnızca hafif baş ve kas ağrıları olur. Diğer belirtiler 1-2 gün sonra çıkmaya başlar. Normalden daha şiddetli belirtiler ortaya çıktığında kas ağrıları kötüleşir, hastada titreme ve yüksek ateş başlar. 2. ve 3.günde de aşağıdaki belirtiler yaşanabilir:
Lejyonella bakterisine maruz kalan herkeste hastalık gelişmez. Enfeksiyonun gelişme riski aşağıdaki durumlarda daha yüksektir:
Lejyoner hastalığı hastanın yaşamını tehdit eden bazı komplikasyonlara neden olabilir. Özellikle de hızlı bir şekilde tedavi edilmediğinde bağışıklık sistemi zayıf olan hastalarda ciddi problemler yaratabilir. Bu komplikasyonlar aşağıdaki gibidir:
Lejyoner hastalığı tanısı sürecinde bakterileri belirlemek adına idrarda legionella antijenleri bakılır. Tanıyı desteklemek adına da bazı görüntüleme ve test yöntemleri kullanılabilir. Bu testler:
Peki klima hastalığı nasıl geçer? Tanı alan hastalar hastaneye yatırılır ve tedavi süreci başlatılır. Lejyoner hastalığı tedavisinde kullanılan antibiyotikler ve buna ek olarak damar içi antibiyotik tedavisi, oksijen desteği hastanın durumuna göre kullanılır. Hasta iyileşmeye başladığında da antibiyotik tedavisi devam ettirilebilir. Antibiyotikli tedavi süreci 1 ile 3 hafta sürdürülür. İyileşmenin gerçekleştiği çoğu hastada belirtilerin tamamen kaybolması birkaç hafta sürebilir.
KAYNAK: https://www.nhs.uk/conditions/legionnaires-disease/
Hipertansiyon, böbrek taşı, enfeksiyon ve genetik olarak geçiş gösteren bazı böbrek kistik hastalıkları olan bireyler kronik böbrek yetmezliği risk grubunu oluşturur. Genetik faktörlerin rol oynadığına dair farkındalık önemlidir. Bu nedenle aile üyeleri arasında böbrek rahatsızlığı olan kişilerin doktora başvurması ve düzenli kontrol yaptırması gerekir. Ayrıca obezite, sigara kullanımı ve fazla tuzlu diyet de böbrek hastalıkları için risk unsurlarıdır.
Böbrek yetmezliğini takiben ortaya çıkan rahatsızlıklar kalp-damar hastalıklarından akciğer problemlerine kadar geniş bir yelpazede yer alabilir. Kronik böbrek yetmezliği gut, vücutta su toplanması, potasyum fazlalığı, kalp rahatsızlıkları, zayıf kemikler, anemi, erkeklerde sertleşme problemleri, cinsel istekte azalma ya da kadınlarda fertilite sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.
Böbrek yetmezliği erken evrede tespit edildiğinde önlenmesi veya ilerlemesinin yavaşlatılması mümkün olan bir hastalıktır. Ancak geç teşhis konulan veya tedavi edilmeyen vakaların süreci daha zorlu bir şekilde devam edebilir. Bu durumda kişi böbrek fonksiyonlarını tamamen kaybedebilir ve diyalize ihtiyaç duyabilecekleri veya böbrek nakli gerekebilecek bir duruma gelebilir.
Eğer bir kişi böbreğinde bir problem olduğunu fark ederse veya yukarıda belirtilen semptomlardan birkaçını gösteriyorsa bir nefroloji uzmanına başvurmalıdır. Nefroloji uzmanları böbrek yetmezliğiyle beraber albumin, böbrek iltihabı ve idrar yolu enfeksiyonu gibi böbrekle alakalı diğer hastalıkların takibini de yapar.
Lejyoner hastalığı, Legionella pneumophila adlı bir bakteri tarafından solunum yoluyla bulaşır. Bu bakteri, doğal su kaynaklarında ve insan yapımı su sistemlerinde bulunur.
Lejyoner hastalığının süresi, enfeksiyonun şiddetine, hastanın bağışıklık sisteminin durumuna ve tedaviye ne kadar erken başlandığına bağlı olarak değişir. Tedaviye hızla yanıt veren birçok hastada semptomlar birkaç gün içinde düzelir. Ancak, bazı vakalarda semptomlar birkaç hafta sürebilir ve nadir durumlarda ölümcül olabilir. Hastalık genellikle aşağıdaki aşamalardan geçer:
Lejyoner hastalığı, Legionella pneumophila adlı bir bakteri tarafından solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu bakteri, doğal su kaynaklarında ve insan yapımı su sistemlerinde bulunur. Lejyoner hastalığının en yaygın bulaşma yolu, kontamine su aerosollerini solunmaktır. Bu, duş, jakuzi veya sauna kullanırken veya soğutma kuleleri veya fıskiyeler gibi su sistemlerinden gelen su buharını soluyarak olabilir. Duş başlığı hastalığı ise tıbbi literatürde yer almayan bir halk tabiridir. Bu tabir, lejyoner hastalığının duş başlıklarından bulaşabileceği fikrini ifade eder.
Duş başlıklarınızı ve su sistemlerinizi düzenli olarak temizleyin ve dezenfekte edin. Bunu, çamaşır suyu veya özel bir dezenfektan kullanarak yapabilirsiniz. Suyun sıcaklığını 50°C'nin üzerinde tutun. Bu, bakterilerin çoğalmasını önlemeye yardımcı olur. Binalardaki su sistemlerini düzenli olarak kontrol ettirin ve bakımı yaptırın. Bu, bir tesisatçı veya su kalitesi uzmanı tarafından yapılmalıdır.