Bebeklerde laktoz intoleransı belirtileri laktaz olarak adlandırılan bağırsak enziminin yetersiz miktarda olması nedeniyle süt şekerini sindirme yeteneğinin azalması durumudur. Anne sütü alan bebeklerde görülebilir ve ishal bebeklerdeki laktoz intoleransının bir belirtisidir. Bu durum bağırsak astarının hasar görmesiyle ortaya çıkar. Bebeklerde laktoz intoleransı hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.
“Bebeklerde laktoz intoleransı nedir?” sorusunu; laktoz intoleransı süt ve süt ürünlerinde bulunan şekeri sindirememe durumudur şeklinde yanıtlayabiliriz. Genel olarak inek veya keçi sütünde bulunduğu düşünülen laktoz anne sütünde de bulunur.
Laktoz intoleransı olan kişilerde yeterli laktaz enzimi salgılanmaz. Laktaz, bağırsaklar tarafından laktozu sindirmek için sentezlenen doğal enzimdir. Bu enzimin az salgılanması ya da yeteri miktarda olmaması sonucunda sindirim sisteminde bozukluklar meydana gelir. Bunun sonucunda da laktoz intoleransı bulunan kişilerde ishal, gaz, mide krampları ve şişkinlik yaşanabilir.
Süt alerjisi ile laktoz intoleransı terimleri genellikle karıştırılır. Belirtiler bakımında benzer olan bu iki durum bazı yönleriyle birbirinden tamamen farklıdır. Süt alerjisi bağışıklık sistemiyle laktoz intoleransı ise sindirim sistemiyle ilgilidir.
Bebeklerde laktoz intoleransı çeşitli belirtilere neden olur. Bebeklerde laktoz intoleransı belirtileri genellikle aşağıdaki gibidir:
Bu belirtiler genellikle laktoz içeren gıdalar tüketilmesinin ardından 30 dakika ile 2 saat içinde görülmeye başlar. Bu süreçte çocuklarda laktoz sindiriminde problem olup olmadığını kontrol etmek için en az 2 hafta boyunca çocuğun beslenmesindeki tüm süt ve süt ürünleri çıkarılır ve belirtilerin olup olmadığı gözlemlenir.
Bebeklerde laktoz intoleransı tedavisi için doğru teşhis önemlidir. Laktoz intoleransını teşhiste kullanılan en yaygın test, laktoz nefes testidir (hidrojen nefes testi). Bu testle kişiye belli dozda laktoz verilir ardından nefesindeki hidrojen seviyeleri ölçülür. Laktoz sindirimi normal olan kişilerde hidrojen seviyesi düşük çıkar. Ancak laktoz sindirim süreci bozuk olan kişilerde yüksek çıkar.
Laktoz intoleransı olan bebekler için tedavi sürecinde test sonucuna bağlı olarak doktor çocuğu gastroenteroloji uzmanına sevk edebilir. Gastroenteroloji uzmanı endoskopi ile ince bağırsaktan örnek alarak laktaz ve diğer enzimleri ölçer. Laktoz intoleransı tedavisi, bebeğin laktoz intoleransının türüne ve şiddetine bağlı olarak değişir.
Hafif laktoz intoleransı olan bebekler, anne sütü veya mamadaki laktozun bir kısmını tolere edebilirler. Bu gibi durumlarda, doktorunuz bebeğinizin laktoz alımını kademeli olarak azaltmanızı veya laktozsuz mama ile beslemenizi önerebilir. Bebeğinizin beslenmesine laktozsuz yoğurt, peynir veya tereyağı gibi laktozsuz süt ürünleri de ekleyebilirsiniz.
Ağır laktoz intoleransı olan bebekler, anne sütü veya mamadaki tüm laktozu tolere edemezler. Bu gibi durumlarda, bebeğinizin laktozsuz mama ile beslenmesi gerekir. Laktozsuz mamalar, inek sütü proteininin laktozsuz bir formudur ve bebeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm besinleri sağlar.
Bebeğinizin laktoz intoleransı kalıcı veya geçici olabilir. Doktorunuz, bebeğinizin durumunu takip edecek ve gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Bebeğinizin laktoz intoleransı varsa, yeterli kalsiyum ve D vitamini almasını sağlamak önemlidir. Doktorunuz, bebeğinizin bu besinleri almasını sağlayacak takviyeler önerebilir.
Bebeğinizde laktoz intoleransı şüphesi varsa, doktorunuza danışmanız önemlidir. Doktorunuz, bebeğinizin laktoz intoleransı tanısı koymak için testler yapabilir ve en uygun tedaviyi önerebilir.
KAYNAK:
https://www.healthline.com/health/baby/lactose-intolerance-symptoms-in-babies
Bebeklerde laktoz intoleransı geçici veya kalıcı olabilir. Geçici laktoz intoleransı, prematüre doğan bebeklerde, ince bağırsakların doğumdan önce tam olarak gelişmemesi nedeniyle laktoz intoleransı görülebilir. Bu durum genellikle bebek büyüdükçe iyileşir. Daha nadir olarak, bebeklerde kalıcı laktoz intoleransı da görülebilir. Bu durum, laktaz enzimi üretimini sağlayan genlerde bir mutasyon olması nedeniyle oluşur. Kalıcı laktoz intoleransı tedavi edilemez, ancak laktozsuz süt ürünleri ve laktaz takviyeleri ile yönetilebilir.
Bebeklerde laktoz intoleransı tedavi edilmezse, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorununa yol açabilir. Yetersiz kilo alımı, büyüme geriliği, dehidrasyon, elektrolit dengesizliği, karın ağrısı, gaz, ishal, kabızlık, alerjik reaksiyon riskine neden olabilir. Uzun vadede de gelişimsel gecikmelere, bağışıklık sistemi zayıflığına neden olabilir.