444 3 703

Metabolik Cerrahi Nedir? Metabolik Cerrahi Fiyatı Nedir?

Bilgi Talep Formu

Metabolik cerrahi halk arasında diyabet ve şeker ameliyatı olarak da adlandırılır. Aynı zamanda obezite, tip2 diyabet, hipertansiyon ve kolesterol yüksekliği gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılır. Bu türden metabolik sendrom rahatsızlıkları tedavi edilmediğinde hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler ve hastada yaşamı tehdit eden ciddi durumları ortaya çıkarabilir.

Metabolik Cerrahi Nedir?

Metabolik cerrahi nedir?” sorusunu tip 2 diyabet başta olmak üzere metabolik sendromlar ve bazı bariatrik ameliyat biçimlerinin tedavisinde kullanılmasıdır. Metabolik cerrahide tek bir yöntemden söz edilmez. Pek çok ameliyat yöntemi uygulanır. Uygulanacak ameliyat hastanın durumuna göre belirlenir. Metabolik cerrahide temel olarak vücuda alınan besinleri pankreas ve safra sıvıları ile daha geç buluşmasını, besinlerin ince bağırsağın son kısmına daha erken ulaşmasını sağlamaktır. Böylelikle pankreasın insülin üretimini harekete geçiren maddeler salgılanır ve insülin salınımı yükselip otomatik olarak artar.

Metabolik Cerrahi Kimler İçin Uygundur?

Metabolik cerrahi ameliyatı olanların yorumları ve uzman görüşlerine göre metabolik cerrahi vücut kitle indeksi (VKİ) 40’ın üzerinde olan obez kişiler ve vücut kitle indeksi 35-40 arasında olup, yaşam tarzı değişikliği ve ilaç tedavisine rağmen metabolik hastalıkları bulunan kişiler için uygundur.

Metabolik Cerrahi Nasıl Yapılır?

“Metabolik cerrahi nasıl yapılır?” sorusunu metabolik cerrahi ile uygulanan tüm yöntemler kapalı ameliyat olarak tanımlanan laparoskopik yöntemle gerçekleştirilir. Bu yöntemle hastaya kesi açılmaz. Bu yerine ameliyat dört ya da beş delikten girilerek tamamlanır. Ameliyatın uygulanma süresi kullanılan yönteme göre farklılık gösterir ve bu doğrultuda operasyon 1 veya 3 saat kadar sürebilir. Hastanın hastanede kalması da uygulanan ameliyata göre 4 veya 5 gündür.

Metabolik Cerrahi Ameliyatı Neden Yapılır?

Metabolik cerrahi ameliyatı, tip 2 diyabet rahatsızlığı söz konusu olduğunda etkinliği kanıtlanmış olan en etkili yöntem olarak dikkat çeker. Tip 2 diyabet tedavisinde öncelik hastanın yaşam şeklini kontrol altına almak olsa da bazı durumlarda hastanın kan şekeri düzeyleri istenilen seviyede tutulamaz ve hastanın uygun olması durumunda metabolik cerrahi uygulanır.

Laparoskopik Metabolik Cerrahinin Tipleri Nelerdir?

Obezite ameliyatlarının tümü hastalarda diyabet gibi metabolik rahatsızlıkların düzelmesini sağladığından metabolik cerrahi olarak adlandırılır. Bu ameliyatlar arasında en popüler olanları ise aşağıdaki gibidir:

  • Laparoskopik Sleeve Gastrektomi + Duodenoileal interpozisyon
  • Laparoskopik Sleeve Gastrektomi + duodenojejunal Bypass
  • Laparoskopik Sleeve Gastrektomi + Jejunoileal interpozisyon (diverted-nondiverted)
  • Loop TB (SASI: Single Anastomosis Sleeve Ileostomy)
  • Transit Bipartisyon (TB)

Metabolik Cerrahinin Riskleri Var mıdır?

Genel olarak bakıldığında bütün cerrahi operasyonlar gibi metabolik cerrahinin de riskleri bulunur. Ancak bu riskler tedavi edilen ameliyatın riskleriyle karşılaştırıldığında çok daha azdır. Ameliyat sürecinde hastanın doğru değerlendirilmesi önemlidir.

Metabolik Cerrahi Fiyatı Nedir?

Metabolik cerrahi, obezite tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Fiyatı kullanılan yönteme göre değişiklik gösterebilir. Detaylar için bilgi talep formunu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

KAYNAK: https://www.msdmanuals.com/professional/nutritional-disorders/obesity-and-the-metabolic-syndrome/metabolic-and-bariatric-surgery

SIK SORULAN SORULAR

Metabolik cerrahi tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan etkili bir yöntem olsa da her hasta için kesin çözüm sağladığı söylenemez.

Metabolik cerrahi sonrası hastaların beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi gerekir. Daha küçük porsiyonlar ve sık aralıklarla beslenme bu süreçte önemlidir. Bunun yanında protein ağırlıklı beslenmeye, vitamin ve mineral takviyeleri almaya dikkat edilmelidir. Ayrıca hastaların doktor kontrollerine düzenli gitmesi de önemlidir.

Ameliyatın ardından iyileşme süreci hastadan hastaya farklılık gösterir. İlk 2 hafta hasta sıvı gıdalara başlayarak yumuşak gıdalara yavaş yavaş geçer. 1-2 aylık süreçte hastalar rutin yaşamına dönebilir ancak ağır fiziksel aktivitelerden kaçınmalıdır. 6 ay ve sonrasında da hastaların çoğu normal beslenmeye başlayabilir ancak bu süreçte porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir.

Metabolik cerrahi ameliyatı tip 1 diyabet hastaları, ciddi kalp veya akciğer sorunları bulunan kişiler, aktif kanser tedavisi göre hastalar, madde bağımlıları, ciddi psikiyatrik hastalığı olanlar için uygun değildir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 01.07.2024 11:12Yayınlanma Tarihi: 01.07.2024 08:56
Yorum Ekle


Prof. Dr. Mustafa Şahin

Prof. Dr. Mustafa Şahin
Genel Cerrahi Uzmanı

Profili Gör
KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!