444 3 703

Samsun Büyük Anadolu Hastanelerinden Ailelere Beslenme Uyarısı

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri sosyal sorumluluk projesi kapsamında il, ilçe ve ÅŸehir dışında, iÅŸyeri, kamu, kurum ve sivil toplum kuruluÅŸlarına yönelik gerçekleÅŸtirdiÄŸi saÄŸlık konferanslarına devam ediyor. Birbirinden farklı konularda alanında uzman doktorların anlatımıyla gerçekleÅŸtirilen konferanslarda bilgilendirmeye yönelik insanlara saÄŸlık konusunda önemli açıklamalar yapılıyor. 

Bu kapsamda Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Elanur Yılmaz tarafından Samsun Fatih Temiz Ä°lköÄŸretim Okulu'nda öÄŸrencilerin, velilerin, öÄŸretmenlerin ve okul idaresinin katılımıyla "Okul çağında beslenme ve çocukların beslenme alışkanlıkları" üzerine konferans verildi.
 
BÜYÜK ANADOLU HASTANESÄ° BÄ°LGÄ°LENDÄ°RÄ°YOR

Konferansın açılış konuÅŸmasını yapan Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Kurumsal Ä°liÅŸkiler ve Ä°ÅŸ GeliÅŸtirme Müdürü Fatih Esen, “HerÅŸeyin başı saÄŸlık” anlayışı ile gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz konferanslarımızda farklı konularda bilgiler verilmektedir. Alanında uzman doktorlarımız tarafından verilen bu bilgiler, insanlarımızın daha duyarlı olmalarını saÄŸlayarak farkındalık oluÅŸmasıdır. Bugünde burada konusu "Okul çağında beslenme ve çocukların beslenme alışkanlıkları" olan konferansımızda çağımızın büyük bir sorunu olan yanlış beslenmeyle ilgili Diyetisyenimiz Elanur Yılmaz tarafından önemli açıklamalar yapılacaktır. Buraya gelen katılımcılara teÅŸekkür ediyorum" dedi.
 
KALÄ°TELÄ° VE YETERLÄ° BESLENME

Yanlış beslenmeye baÄŸlı olarak geliÅŸen saÄŸlık problemleri hakkında konuÅŸan Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Elanur Yılmaz ise yaptığı konuÅŸmasında, "Okul çağı, 6-11 yaÅŸ grubundaki çocukları kapsar. Bu çaÄŸ büyüme ve geliÅŸmenin hızlı olduÄŸu, yaÅŸam boyu sürebilecek davranışların büyük ölçüde kazanıldığı bir dönemdir. 

En hızlı büyüme kızlarda 10-12, erkeklerde ise 11-14 yaşında baÅŸlar. Vücut ağırlığındaki artış yaklaşık 20 yaşına kadar devam eder. Boy uzunluÄŸunda artış ise kızlarda 17 yaÅŸtan sonra genellikle durur, erkeklerde yavaÅŸ da olsa devam eder.

Büyüme süreci önemli miktarda enerji ve yeni dokuların yapımı için daha fazla miktarda protein, vitamin ve mineralleri gerektirir.

Tüm enerji ve besin öÄŸelerinin yeterli ve dengeli karşılanabilmesi için 6-11 yaÅŸ grubu çocukların tüketmeleri gereken besinlerin kaliteli ve yeterli miktarlarda olması önemlidir.

KAHVALTI ALIÅžKANLIÄžI

Fastfood ile beslenme alışkanlığı: Günümüzde yaÅŸantımıza bu tip beslenme alışkanlığı, hızlı yaÅŸam temposu sebebi ile doÄŸmuÅŸ ve sonrada bir endüstri ve yaÅŸam tarzı haline gelmiÅŸtir. Ülkemizde ilkokul yıllarına kadar bu tip beslenme inmiÅŸtir. 

Okul çağı öÄŸrencilerinde karşımıza çıkan diÄŸer problem öÄŸün atlanmasıdır. En çok sabah kahvaltısı atlanmaktadır.   Okula yetiÅŸme telaşı, yetersiz zaman gibi mazeretler ile bu öÄŸün atlanmaktadır. Ayrıca kız çocukları arkadaÅŸlarından etkilenerek ÅŸiÅŸmanlama korkusu ve kilo kontrolü yapma bahanesi ile yetersiz beslenmektedir. ÖÄŸün atlanınca fast-foodlar devreye girmektedir. 

Aile kahvaltının önemini çocuÄŸa anlatırken; Kahvaltının ileriki yılları da olumlu etkileyecek alışkanlık olduÄŸunu, güne iyi baÅŸlangıç yapmanın iyi bir sırrı olduÄŸu belirtilmeli derslerinde baÅŸarmanın en önemli faktörü olduÄŸu söylenerek bu öÄŸün atlanmaması gerektiÄŸi belirtilmelidir

Çocuklarınıza beslenme çantaları hazırlayınız. Dışarıda satılan saÄŸlıklısız yiyecekler yerine kendiniz evde hazırlayınız. ÖrneÄŸin peynirli bir sandiviç+meyve+ayran +fındık/ceviz/badem gibi. Hem daha saÄŸlıklı ve besleyici hem de daha temizdir.
 
ÇOCUKLARDA ŞİŞMANLIK

Genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı ÅŸiÅŸmanlık bazen çocukluk ve ergenlik çağında önemli sorun olmaktadır. Aşırı yeme alışkanlığı bazen ailesel kaynaklı bir sorunla da ilgili olabilir.

Uygunsuz beslenme alışkanlığı ve hareketsiz yaÅŸamda çevresel faktörler olarak ÅŸiÅŸmanlıkta rol alır. Televizyon ve bilgisayar başında geçirilen zamanın artması ve bunların karşısında yüksek enerjili ve düÅŸük besleyici deÄŸeri olan besinlerin alınması,  dersler sebebi ile çocukların evde iÅŸlere yardım etmelerinin azalması, servis ile okula kadar gitme, yürüme ve spor alışkanlıklarının olmaması ÅŸiÅŸmanlığa davetiye hazırlar.

ÅžiÅŸman çocuÄŸu tedavi ederken diyet, egzersiz ve aile beraber davranış tedavisi gerekmekte tedavi de ani kilo kayıplarından büyüme geriliÄŸine yol açacak kısıtlamalardan kaçınılmalıdır" diyerek sözlerine son verdi.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 28.12.2016 00:00Yayınlanma Tarihi: 28.12.2016 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER