444 3 703

Büyük Anadolu Hastaneleri'nden Anne Adaylarına Grip Uyarısı

Gebelik döneminde yaÅŸanan gribal enfeksiyon hem anne adayının hem de bebeÄŸin saÄŸlığını olumsuz etkilediÄŸini, bu süreçte gribe yakalanan kiÅŸilerin mutlaka istirahat etmesini söyledi.

Hamilelik döneminde anne adayının yakalandığı grip bebeÄŸe de Zarar verebileceÄŸini ifade eden Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Uzmanı Op. Dr. Özge Piri Mantar, "Özellikle kış aylarında sıkça görülen grip, pek çok insanın hayatını olumsuz etkilediÄŸi gibi gebelik sürecinde bebeÄŸin saÄŸlığını da tehlikeye sokmaktadır. Hamilelikte grip, bağışıklık sisteminin baskılanması nedeniyle, normale göre hastalık anne adayı için daha ağır ve uzun geçmektedir." dedi.

Gebelik döneminde grip ve gripten korunma yolları hakkında bilgiler veren Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Uzmanı Op. Dr. Özge Piri Mantar, "Grip solunum yollarına yerleÅŸip, burada çoÄŸalarak neden olduÄŸu, hastanın hapşırması ya da öksürmesi sonucu baÅŸkalarına geçen, bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığın tipik kuluçka süresi 1- 4 gündür. YetiÅŸkinlerde semptomlar baÅŸlamadan 1 gün önce ve baÅŸladıktan 5 gün sonrasına kadar bulaşıcılığını korumaktadır.
Grip tehlikeli ve korkutan bir hastalık deÄŸildir ama aynı ÅŸeyi hamile bir anne için söyleyemeyiz. Çünkü bu hastalığa yakalanan anne adayı yoÄŸun ve yüksek bir ateÅŸ altındadır. Bu halsizlik ve iÅŸtahsızlık yapmaktadır. Bunlar hamile bir bayanda rastlandığı zaman hem anneyi hem de bebeÄŸi olumsuz yönden etkilemektedir. Grip baÅŸ aÄŸrısı, halsizlik, ateÅŸ, yorgunluk ve yememe isteÄŸi oluÅŸturur. Böylece bir annenin en önemli olan ÅŸeyi yemeden kesilmesidir. Yemek yemediÄŸi sürece hem bebek geliÅŸmez hemde kendi bitkin düÅŸmektedir. GebeliÄŸin son dönemlerinde gribe yakalanan bir anne adayının doÄŸum sonrası hastalığını bebeÄŸine geçirme riski fazladır.
Anne adaylarında grip bazen ciddi tablolar oluÅŸturabilir.  AteÅŸ uzun süre 38.5 derecenin üzerine çıktığında, soluk alıp vermede güçlük varsa, göÄŸüs aÄŸrısı oluÅŸursa, ÅŸiddetli kulak aÄŸrısı, kulaktan akıntı ve kanama olursa, döküntü ve kızarıklık varsa, ense sertliÄŸi ortaya çıkarsa ve kronik öksürük izlenirse mutlaka doktora baÅŸvurulmalıdır.
Bunun için gebelik döneminde gribe yakalanmamak için anne adayları ellerinden geleni yapmalıdır. Grip anne adaylarını riske sokarak, bebek kaybına uÄŸratabilir.
Ancak hamile iken grip aşısı yaptırılabilir. Aşı yapılmadan önce bir doktor tarafından onaylanması gerekmektedir. Aşı sonrası annede geliÅŸen antikorlar bir miktar bebeÄŸe de geçerek yaÅŸamının ilk aylarında onu da gribe karşı koruyacaktır. Grip aşısı canlı virüs içermediÄŸinden gebelikte kullanılmasının da bir sakıncası olmamaktadır. Anne adaylarının grip sezonunda hamileliklerinin ikinci ve üçüncü aylarında grip aşısı olması önerilmektedir." dedi. 

Son olarak hamilelikte gribi daha hafif atlatmak için dikkat edilmesi gereken belirten hususları Op. Dr. Özge Piri Mantar, "Bol bol istirahat edilmelidir. Vücut sıcaklığı doÄŸru ÅŸekilde korunmalı ve sıkı giyinilmelidir. Terli ÅŸekilde soÄŸuk yerde durulmamalıdır. Beslenmelerine oldukça dikkat edilmelidir. Bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Uyku düzeni oldukça iyi korunmalıdır." diyerek sözlerine son verdi.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 24.10.2024 12:12Yayınlanma Tarihi: 14.02.2017 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER