444 3 703

Büyük Anadolu Hastaneleri'nden Tiroid Bezi Uyarısı

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Dahiliye Uzmanı Uz. Dr.Hayrullah ÖZTÜRK insan vücudunda çok önemli rolü olan Tiroid bezinin az çalışması halinde halsizlik, yorgunluk, hareketlerde yavaşlama, göz çevresinde ve ayaklarda ödem, unutkanlık, konsantre olamama, sürekli uyku hali, cinsel isteksizlik gibi sorunlara yol açtığını söyledi.

 

Tiroid bezi insan vücudunda küçük bir parça olarak yer alsada sağlığımız açısından çok önemli rol oynar.

Bedendeki birçok aktiviteyi kontrol eden ve hormonların yapımını sağlayan tiroid bezinin az çalışması saçımızdan, ayak tırnağımıza kadar yani tepeden tırnağa vücudumuzda bir çok sağlık problemini de beraberinde getiriyor.

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Dahiliye Uzmanı Uz. Dr.Hayrullah ÖZTÜRK, kendisi küçük işlevi büyük olan Tiroid bezi bozukluğu hakkında önemli bilgiler verdi.

Tiroid bezi nedir, ne işe yarar?

"Tiroid bezi boyunda, Adem'in elması denilen kıkırdağın altında yerleşmiştir. Vücudun enerjiyi kullanması ve depolamasıyla ilişkili olan ve triodotironin (T3) ve tiroksin (T4) denilen iki adet hormon üretmektedir. Bu vücudun enerjiyi kullanması ve depolaması işine 'metabolizma' da denilebilir

Tiroid bezi endokrin bezlerinizden sadece bir tanesidir. Tiroid bozukluğu ile ilgili bu semptomlardan birine sahip olanların kandaki tiroid hormonu seviyenizi ölçtürmesi ve bir doktora başvurması gerekir. Birçok tiroid hastalığı ve bozukluğu vardır ancak bunlardan 2 tanesi çok yaygındır; hipertiroidizm yani vücudunuzda gerekenden daha fazla tiroid hormonu üretilmesi ve hipotiroidizm yani vücudunuzda gerekenden daha az tiroid hormonu üretilmesidir.

Diğer rahatsızlıklar ise sıkca duyduğumuz guatr yani tiroid bezinin büyümesi, tiroid kanseri, tiroidnodülleri yeni tiroid bezi içindeki yumrular ve tiroditis yani tiroid bezinin inflamasyonudur.

Tiroid bezinin az çalışması nelere sebep olur?

Tiroid bezinin az çalışmasının en belirgin belirtileri arasında halsizlik, yorgunluk, hareketlerde yavaşlama, saç dökülmesi, ciltte kuruluk, göz çevresinde ve ayaklarda ödem, unutkanlık, konsantre olamama, sürekli uyku hali, kabızlık, gebe kalamama ve cinsel isteksizlik gibi sorunlar sayılabilir. Yetişkinlerde tiroid bezinin az çalışması ya da çalışmaması durumunda vücudun tamamının etkilendiği araştırmalarda görülmektedir. Bu hastalıkta ilaç tedavisi yeterli olmadığı takdirde cerrahi yollara da başvurulabiliyor. Yukarıda saymış olduğumuz  belirtileri gösteriyorsanız mutlaka bir uzman doktora başvurup bir kan tahlili ile tedavisi sürecinize başlayabilirsiniz." diye konuştu.

 

 

 

 

 

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.12.2023 09:54Yayınlanma Tarihi: 10.08.2017 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER