444 3 703

Uzun Süre Araç Kullanmak Bel Fıtığına Sebep Oluyor!

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Naki Keleş, tatile çıkanlara ve çıkacak olanlara uyarıda bulunarak özellikle uzun süre araç kullanarak buna eklenen motor titreşimlerinin omurgaya ve disklere baskıyı arttırdığını bel fığıtı konusunda dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Günümüz koşullarına göre baktığımız zaman iki kişiden birinin şikayeti haline gelen bel fıtığı sağlık sorunu hayatımızı olumsuz etkiliyor. Günlük yaşamı zehir eden bel fıtığı omurgadaki disklerin kayması ile oluşmaktadır. Bel fıtığını neden olur, önlemek için neler yapmalıyız, tedavisi nasıl olur? gibi sorularınızın yanıtlarını Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Naki Keleş cevaplıyor. Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Naki Keleş, "Bel fıtığı çoğu zaman, kademeli, yaşlanma ile ilişkili yıpranma ve disk dejenerasyonu adı verilen gözyaşıdır. Yaşlandıkça, omurilik diskleriniz su içeriğinin bir kısmını kaybeder. Bu onları daha az esnek ve daha küçük bir gerilme veya bükülme ile yırtmaya daha eğilimli yapar. Aslında sadece yaşlılıkta değil herkesi ilgilendiren bir sağlık sorunudur. 

BEL FITIĞI NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ

Özellikle; sık araba kullanmak; uzun saatler boyunca oturmak ve buna eklenen motor titreşimleri omurgaya ve disklere baskıyı arttırabilir. Ani hareketler yapmak; bir şey kaldırırken, iterken ya da yataktan kalkarken vs. yapılan yanlış ve ani hareket direk olarak omurgaya baskı yapmaktadır. Çömelmek yerine belden eğilerek bir şey kaldırmaya uğraşmak. Merdivenden düşme benzeri kazalar bel fıtığına neden olabilir. En yaygın görülen belirti bel ağrısıdır, ancak her bel ağrısı fıtıktan kaynaklanmayabilir. Bel ağrısı bacak ağrısını da tetikliyorsa büyük ihtimal disklerde bir kayma olabilir ve doktora görünmesi gerekir. Disk kaymışsa ve sinirlere denk gelmişse, vücudun sinir bölgelerinde uyuşma ve güçsüzlük hissedilebilir. Bacakların birinde ya da her ikisinde güçsüzlük hissedilir. Uyuşma, hissizlik ve karıncalanma olabilir. Bacaklarda refleks kaybı da görülebilir. 

BEL FITIĞI TANI VE TEDAVİSİ

Günümüzdeki modern tanı yöntemlerinden olan Manyetik Rezonans (MR) ile bel fıtığı teşhisi kolaylıkla konulmakta ve derecesi belirlenebilmektedir. EMG (Sinir ölçüm testi) de bazı olgularda gerekmektedir. Ancak Bel fıtığının teşhisinde altın standart; klinik muayene Lomber mr ve hekimin gözlemleme tecrübesidir. Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Tam Endoskopik (Kapalı) Bel Fıtığı Merkezimizde gerçekleştirilen operasyonlarda hastalar günübirlik yatış yapılmaktadır. Ameliyattan sonra aynı gün veya ertesi gün eve gidebilir. Kısa bir süre içerisinde de iş hayatına dönebilmektedir." diyerek sözlerine son verdi.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 09.07.2018 00:00Yayınlanma Tarihi: 09.07.2018 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER