Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi doktorlarından Uzm.Dr. M. Atakan Canbulat İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı, enfeksiyonlara bağlı ölümlerde dünyada birinci sırada yer alan ve havaların soğumasıyla görülme sıklığı da artmaya başlayan pnömoni yani zatürreye karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
Vücudumuzun savunma sistemi mikropların akciğerlere ulaşmasına engel olmaktadır. Mikroplar akciğerlere bir şekilde ulaşsa da, akciğerdeki savunma sistemleri onları temizler. Ancak bu savunma sistemlerinin yeterince güçlü olmadığı bazı kişilerde mikroplar akciğerlere yerleşir, çoğalarak iltihaba, yani zatürreye (pnömoni) neden olabilir.
ZATÜRRE NEDİR?
Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi doktorlarından Uzm.Dr. M. Atakan Canbulat İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı, enfeksiyonlara bağlı ölümlerde dünyada birinci sırada yer alan ve havaların soğumasıyla görülme sıklığı da artmaya başlayan pnömoni yani zatürreye karşı dikkatli olunması gerektiğini belirterek alınması gereken önemler hakkında bilgiler verdi. Akciğerlerin iltihaplanması durumu olan zatürre erken tanı ve uygun antibiyotik tedavisi ile iyileşebilir. Fakat çocuklarda, yaşlı hastalarda tedavi süreci ağır seyredebilir ve bu hastalarda tedaviyi geciktirmemek gerekir. Zatürre bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığı taşıyan biriyle yakın temas kesinlikle kurulmamalıdır.
ZATÜRRE'NİN BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ
Öksürük ve balgam çıkarma, Derin nefes alırken veya öksürürken göğüste batma ve ağrı, Yüksek ateş, terleme ve titreme, Yaşlı hastalarda şuur bulanıklığı, İleri derecede bitkinlik, Bulantı, kusma veya bazen ishal ve Nefes darlığı zatürre belirtileridir. Zatürreden korunmak için yapılması gereken en önemli şey, vücut direncini güçlü tutmaktır. Genellikle evde tedavi edilebilir. Ağır olguların, yaşlı hastaların, oksijen tedavisi veya yoğun bakım desteği gerektiren hastaların hastaneye yatması gerekir. Tedavi hastaya göre değişir. Bunun için mutlaka bir uzman doktor desteği alınması şarttır." diyerek sözlerine son verdi.