444 3 703

Baş Dönmesini Azaltmak İçin Ne Yapmalıyız !

BaÅŸ dönmesi yaÅŸam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir ve kiÅŸinin yerine getirmesi gereken günlük aktivitelerini sınırlayabilir. Genellikle dengede kayıplara neden olan bu durum kiÅŸide sık sık yaÅŸandığında yere düÅŸme korkusu yaratabilir. Ancak yaÅŸanan baÅŸ dönmesini azaltmak mümkündür. “BaÅŸ dönmesine ne iyi gelir?” sorusunun yanıtlarını sizler için derledik.

BaÅŸ Dönmesi Neden Olur?

BaÅŸ dönmesi yürürken sallanma veya denge kaybı gibi durumların yaygın bir semptomudur. Bunun yanında iç kulakta yaÅŸanan problemler de genellikle baÅŸ dönmesine sebebiyet verebilir. Dengenin saÄŸlanmasında önemli bir iÅŸleve sahip olan iç kulakta yaÅŸanan herhangi bir sorun beyine yanıltıcı sinyaller gönderir ve baÅŸ dönmesi yaÅŸanmasına neden olur. BaÅŸ dönmesi kullanılan ilaçların bir yan etkisi olarak da yaÅŸanabilir. BaÅŸka bir neden de kan basıncında yaÅŸanan ani düÅŸmelerdir.

Hangi Hastalıklar BaÅŸ Dönmesini Tetikler?

KiÅŸinin yaÅŸadığı baÅŸ dönmesi birçok farklı durumun bir belirtisi olarak yaÅŸanır. Ancak bazen geçici bir durum ÅŸeklinde yaÅŸanırken bazı durumlarda da kronikleÅŸen bir problem haline gelebilir. Bu probleme sıklıkla iç kulak bozuklukları neden olur. Ä°ç kulakta oluÅŸan hasarlar kiÅŸinin dengesini kontrol eden sistemlerin iÅŸlevini bozar ve baÅŸ dönmesine neden olabilir. BaÅŸ dönmesine neden olan diÄŸer rahatsızlıklar aÅŸağıdaki gibidir:

  • ÇeÅŸitli nörolojik bozuklukların bir belirtisi olarak baÅŸ dönmesi yaÅŸanabilir. Bu bozukluklar arasında migren, Parkinson hastalığı, multiple skleroz bulunur.
  • Kalp-damar hastalıkları da baÅŸ dönemi yaratan potansiyel nedenlerdendir.

BaÅŸ Dönmesinin Tedavi Seçenekleri ve Yöntemleri Nelerdir?

BaÅŸ dönmesi belirtileri genellikle geçicidir ve ciddi bir saÄŸlık problemine iÅŸaret etmez. Ancak kronikleÅŸtiÄŸinde kiÅŸinin günlük yaÅŸamını olumsuz yönde etkileyebilir ve ciddi bir rahatsızlığa iÅŸaret edebilir. Bu sebeple uzman destek alınmalıdır. BaÅŸ dönmesine sebebiyet veren duruma baÄŸlı olarak doktor genellikle hastası için ilaç tedavisi kullanılır. Özellikle iç kulakta yaÅŸanan problemler ya da migren gibi durumlar yaÅŸandığında belirli ilaçlar yaÅŸanan belirtileri hafifletmeye yardımcı olabilir. Bazı durumlarda kiÅŸinin tedavisinde fizyoterapi de faydalı olabilir. Özellikle de vestibüler rehabilitasyon olarak tanımlanan terapi iç kulağı hedefleyerek belirtilerin azaltılmasını amaçlar. DiÄŸer alternatif tedavi seçeneÄŸi ise akupunkturdur.

Hamilelikte BaÅŸ Dönmesine Ne Ä°yi Gelir?

Peki hamilelikte baÅŸ dönmesine ne iyi gelir? Hamilelik sırasında baÅŸ dönmesi hormonal deÄŸiÅŸiklikler, düÅŸük kan ÅŸekeri ve kan basınç deÄŸiÅŸiklikleri nedeniyle yaygın bir durumdur. Bu belirtilerle baÅŸa çıkmak için aÅŸağıdaki yöntemler uygulanabilir:

  • Yeterli Sıvı Tüketin: Dehidrasyon, baÅŸ dönmesine neden olabilir. Günde en az 8-10 bardak su tüketmeye özen gösterin.
  • DüÅŸük Åžekerli Yiyecekler Tüketin: Kan ÅŸekerini dengelemek için tam tahıl, protein ve saÄŸlıklı yaÄŸlar içeren yiyecekler tüketin.
  • YavaÅŸ Hareket Edin: Aniden hareket etmek, baÅŸ dönmesine neden olabilir. Kalkarken veya otururken yavaÅŸça hareket edin.
  • Bol Dinlenin: Yorgunluk da baÅŸ dönmesine sebep olabilir. Günlük rutininize düzenli dinlenme süreleri eklemeye çalışın.
  • Dengeli Beslenin: Hamilelikte vücudunuz ekstra enerji ve besinlere ihtiyaç duyar. Her gün beÅŸten fazla porsiyon meyve ve sebze ile dengeli bir diyet uygulayın.
  • Egzersiz Yapın: Düzenli egzersiz, kan dolaşımını artırarak baÅŸ dönmesini azaltabilir.

YaÅŸam Tarzı DeÄŸiÅŸiklikleriyle BaÅŸ Dönmesini Hafifletmek Mümkün mü?

BaÅŸ dönmesi özellikle yaÅŸ ilerledikçe birçok kiÅŸinin deneyimlediÄŸi yaygın sorunlardan biridir. Ancak bu sorunlar yaÅŸam tarzında yapılacak ufak deÄŸiÅŸimlerle baÅŸa çıkmak mümkün. YaÅŸam tarzında yapılabilecek düzenlemeler aÅŸağıdaki gibidir:

  • Yapılan araÅŸtırmalara göre fiziksel olarak aktif kalmayı baÅŸaran kiÅŸilerde vertigo semptomları daha hafif geçebilir. Özellikle de kiÅŸide denge ve esnekliÄŸi geliÅŸtirmeye yönelik olan yoga gibi egzersizler baÅŸ dönmesinin hafifletilmesinde yardımcıdır.
  • YaÅŸam ÅŸeklinde yapılabilecek bir diÄŸer deÄŸiÅŸim de beslenme alışkanlıklarıdır. Aşırı tuzlu yiyeceklerin tüketilmesi sonucunda vücut su tutabilir ve bunun sonucunda da iç kulaktaki sıvı basıncı etkilenerek baÅŸ dönmesi yaÅŸanabilir. Bu sebeple tuz tüketimine dikkat edilmelidir.
  • Günlük yaÅŸamdaki stresli süreçli yönetme becerisini kazanma ve düzenli, kaliteli uyuma alışkanlığına sahip olma da bu süreçte önemlidir.

 

BaÅŸ dönmesine iyi gelen diÄŸer yöntemler de aÅŸağıdaki gibidir:

Vertigo için alınması gereken önlemler: Genel olarak hangi nedenle olursa olsun vertigo konusunda ilk olarak ilaç tedavisine baÅŸvurulur. Bunun dışında beyinsel kaynaklı vertigoda ÅŸikayetlerin nedenine göre yaklaşım gerekmektedir. Beynin kanlanma bozukluÄŸu sonucunda olan vertigoda aspirin ve çeÅŸitli ilaçların kullanımı gerekmektedir. Ä°leri derecede büyük damar darlığı olan hastalarda stent veya bypass ameliyatları da düÅŸünülmelidir. Multipl sklerozlu olup vertigo ÅŸeklinde atak yapan hastalara ise yüksek doz kortizon verilmektedir. Vertigoya neden olan tümörlerin tedavisi cerrahidir. 

BaÅŸ dönmesi atağında yapılması gerekenler: Hemen yere uzanılmalı ve baÅŸ hafifçe kaldırılmalıdır. DüÅŸmeleri önlemek için önlem alınmalıdır. Bol sıvı tüketilmelidir. BaÅŸ dönmesi ataklarında araç kullanılmamalıdır. Özellikle yüksek yerlerde veya ağır makinalarda çalışma yaralanmalara neden olabilmektedir. Ani boyun ve baÅŸ hareketlerinden kaçınılmalıdır.

BaÅŸ aÄŸrısı ve dönmesine ne iyi gelir doÄŸal yöntem olarak ne kullanılabilir?” sorusu da merak edilen bir diÄŸer konudur. BaÅŸ aÄŸrısı ve dönme belirtileriniz varsa aÅŸağıdaki doÄŸal yöntemler rahatlamanıza yardımcı olabilir:

  • Bol Su Ä°çmek: Vücuttaki su eksikliÄŸi baÅŸ aÄŸrısı ve dönmenin yaygın bir nedenidir. Bu durumu düzeltmek için günde en az 2 litre su içmeye çalışın.
  • Dinlenmek ve Uyumak: Yetersiz uyku da baÅŸ aÄŸrısına neden olabilir. Düzenli ve kaliteli bir uyku, baÅŸ aÄŸrısını hafifletebilir.
  • Diyetinizi DeÄŸiÅŸtirmek: Bazı yiyecekler baÅŸ aÄŸrısını tetikleyebilir. Alkol, kafein ve iÅŸlenmiÅŸ gıdalardan kaçının.
  • Egzersiz Yapmak: Hafif egzersizler kan dolaşımını artırır ve stresi azaltır, bu da baÅŸ aÄŸrısını hafifletebilir.
  • Esansiyel YaÄŸlar: Lavanta ya da nane yağı gibi esansiyel yaÄŸların inhalasyonu veya masaj yoluyla uygulanması baÅŸ aÄŸrısını hafifletebilir.
  • Sıcak/Kompress Uygulama: BaÅŸ bölgenize sıcak ya da soÄŸuk kompres uygulamak aÄŸrınızı hafifletebilir.

 

Ancak bu öneriler genel bilgilerdir ve kiÅŸinin saÄŸlık durumuna göre deÄŸiÅŸkenlik gösterebilir. Bu yüzden, belirtileriniz devam ederse veya artarsa mutlaka bir saÄŸlık profesyoneli ile görüÅŸün.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 01.03.2024 16:22Yayınlanma Tarihi: 08.03.2019 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER