444 3 703

Baş Dönmesini Azaltmak İçin Ne Yapmalıyız !

Baş dönmesi yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir ve kişinin yerine getirmesi gereken günlük aktivitelerini sınırlayabilir. Genellikle dengede kayıplara neden olan bu durum kişide sık sık yaşandığında yere düşme korkusu yaratabilir. Ancak yaşanan baş dönmesini azaltmak mümkündür. “Baş dönmesine ne iyi gelir?” sorusunun yanıtlarını sizler için derledik.

Baş Dönmesi Neden Olur?

Baş dönmesi yürürken sallanma veya denge kaybı gibi durumların yaygın bir semptomudur. Bunun yanında iç kulakta yaşanan problemler de genellikle baş dönmesine sebebiyet verebilir. Dengenin sağlanmasında önemli bir işleve sahip olan iç kulakta yaşanan herhangi bir sorun beyine yanıltıcı sinyaller gönderir ve baş dönmesi yaşanmasına neden olur. Baş dönmesi kullanılan ilaçların bir yan etkisi olarak da yaşanabilir. Başka bir neden de kan basıncında yaşanan ani düşmelerdir.

Hangi Hastalıklar Baş Dönmesini Tetikler?

Kişinin yaşadığı baş dönmesi birçok farklı durumun bir belirtisi olarak yaşanır. Ancak bazen geçici bir durum şeklinde yaşanırken bazı durumlarda da kronikleşen bir problem haline gelebilir. Bu probleme sıklıkla iç kulak bozuklukları neden olur. İç kulakta oluşan hasarlar kişinin dengesini kontrol eden sistemlerin işlevini bozar ve baş dönmesine neden olabilir. Baş dönmesine neden olan diğer rahatsızlıklar aşağıdaki gibidir:

  • Çeşitli nörolojik bozuklukların bir belirtisi olarak baş dönmesi yaşanabilir. Bu bozukluklar arasında migren, Parkinson hastalığı, multiple skleroz bulunur.
  • Kalp-damar hastalıkları da baş dönemi yaratan potansiyel nedenlerdendir.

Baş Dönmesinin Tedavi Seçenekleri ve Yöntemleri Nelerdir?

Baş dönmesi belirtileri genellikle geçicidir ve ciddi bir sağlık problemine işaret etmez. Ancak kronikleştiğinde kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyebilir ve ciddi bir rahatsızlığa işaret edebilir. Bu sebeple uzman destek alınmalıdır. Baş dönmesine sebebiyet veren duruma bağlı olarak doktor genellikle hastası için ilaç tedavisi kullanılır. Özellikle iç kulakta yaşanan problemler ya da migren gibi durumlar yaşandığında belirli ilaçlar yaşanan belirtileri hafifletmeye yardımcı olabilir. Bazı durumlarda kişinin tedavisinde fizyoterapi de faydalı olabilir. Özellikle de vestibüler rehabilitasyon olarak tanımlanan terapi iç kulağı hedefleyerek belirtilerin azaltılmasını amaçlar. Diğer alternatif tedavi seçeneği ise akupunkturdur.

Hamilelikte Baş Dönmesine Ne İyi Gelir?

Peki hamilelikte baş dönmesine ne iyi gelir? Hamilelik sırasında baş dönmesi hormonal değişiklikler, düşük kan şekeri ve kan basınç değişiklikleri nedeniyle yaygın bir durumdur. Bu belirtilerle başa çıkmak için aşağıdaki yöntemler uygulanabilir:

  • Yeterli Sıvı Tüketin: Dehidrasyon, baş dönmesine neden olabilir. Günde en az 8-10 bardak su tüketmeye özen gösterin.
  • Düşük Şekerli Yiyecekler Tüketin: Kan şekerini dengelemek için tam tahıl, protein ve sağlıklı yağlar içeren yiyecekler tüketin.
  • Yavaş Hareket Edin: Aniden hareket etmek, baş dönmesine neden olabilir. Kalkarken veya otururken yavaşça hareket edin.
  • Bol Dinlenin: Yorgunluk da baş dönmesine sebep olabilir. Günlük rutininize düzenli dinlenme süreleri eklemeye çalışın.
  • Dengeli Beslenin: Hamilelikte vücudunuz ekstra enerji ve besinlere ihtiyaç duyar. Her gün beşten fazla porsiyon meyve ve sebze ile dengeli bir diyet uygulayın.
  • Egzersiz Yapın: Düzenli egzersiz, kan dolaşımını artırarak baş dönmesini azaltabilir.

Yaşam Tarzı Değişiklikleriyle Baş Dönmesini Hafifletmek Mümkün mü?

Baş dönmesi özellikle yaş ilerledikçe birçok kişinin deneyimlediği yaygın sorunlardan biridir. Ancak bu sorunlar yaşam tarzında yapılacak ufak değişimlerle başa çıkmak mümkün. Yaşam tarzında yapılabilecek düzenlemeler aşağıdaki gibidir:

  • Yapılan araştırmalara göre fiziksel olarak aktif kalmayı başaran kişilerde vertigo semptomları daha hafif geçebilir. Özellikle de kişide denge ve esnekliği geliştirmeye yönelik olan yoga gibi egzersizler baş dönmesinin hafifletilmesinde yardımcıdır.
  • Yaşam şeklinde yapılabilecek bir diğer değişim de beslenme alışkanlıklarıdır. Aşırı tuzlu yiyeceklerin tüketilmesi sonucunda vücut su tutabilir ve bunun sonucunda da iç kulaktaki sıvı basıncı etkilenerek baş dönmesi yaşanabilir. Bu sebeple tuz tüketimine dikkat edilmelidir.
  • Günlük yaşamdaki stresli süreçli yönetme becerisini kazanma ve düzenli, kaliteli uyuma alışkanlığına sahip olma da bu süreçte önemlidir.

 

Baş dönmesine iyi gelen diğer yöntemler de aşağıdaki gibidir:

Vertigo için alınması gereken önlemler: Genel olarak hangi nedenle olursa olsun vertigo konusunda ilk olarak ilaç tedavisine başvurulur. Bunun dışında beyinsel kaynaklı vertigoda şikayetlerin nedenine göre yaklaşım gerekmektedir. Beynin kanlanma bozukluğu sonucunda olan vertigoda aspirin ve çeşitli ilaçların kullanımı gerekmektedir. İleri derecede büyük damar darlığı olan hastalarda stent veya bypass ameliyatları da düşünülmelidir. Multipl sklerozlu olup vertigo şeklinde atak yapan hastalara ise yüksek doz kortizon verilmektedir. Vertigoya neden olan tümörlerin tedavisi cerrahidir. 

Baş dönmesi atağında yapılması gerekenler: Hemen yere uzanılmalı ve baş hafifçe kaldırılmalıdır. Düşmeleri önlemek için önlem alınmalıdır. Bol sıvı tüketilmelidir. Baş dönmesi ataklarında araç kullanılmamalıdır. Özellikle yüksek yerlerde veya ağır makinalarda çalışma yaralanmalara neden olabilmektedir. Ani boyun ve baş hareketlerinden kaçınılmalıdır.

Baş ağrısı ve dönmesine ne iyi gelir doğal yöntem olarak ne kullanılabilir?” sorusu da merak edilen bir diğer konudur. Baş ağrısı ve dönme belirtileriniz varsa aşağıdaki doğal yöntemler rahatlamanıza yardımcı olabilir:

  • Bol Su İçmek: Vücuttaki su eksikliği baş ağrısı ve dönmenin yaygın bir nedenidir. Bu durumu düzeltmek için günde en az 2 litre su içmeye çalışın.
  • Dinlenmek ve Uyumak: Yetersiz uyku da baş ağrısına neden olabilir. Düzenli ve kaliteli bir uyku, baş ağrısını hafifletebilir.
  • Diyetinizi Değiştirmek: Bazı yiyecekler baş ağrısını tetikleyebilir. Alkol, kafein ve işlenmiş gıdalardan kaçının.
  • Egzersiz Yapmak: Hafif egzersizler kan dolaşımını artırır ve stresi azaltır, bu da baş ağrısını hafifletebilir.
  • Esansiyel Yağlar: Lavanta ya da nane yağı gibi esansiyel yağların inhalasyonu veya masaj yoluyla uygulanması baş ağrısını hafifletebilir.
  • Sıcak/Kompress Uygulama: Baş bölgenize sıcak ya da soğuk kompres uygulamak ağrınızı hafifletebilir.

 

Ancak bu öneriler genel bilgilerdir ve kişinin sağlık durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Bu yüzden, belirtileriniz devam ederse veya artarsa mutlaka bir sağlık profesyoneli ile görüşün.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 01.03.2024 16:22Yayınlanma Tarihi: 08.03.2019 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER