444 3 703

13 Haftalık Gebelik

12. Hafta14. Hafta
13 Haftalık Gebelik

 

Gebeliğin on üçüncü haftası ilk trimesterin bitimine işaret eder ve genellikle hamileliğin en zorlu bölümünü oluşturan ilk üç aylık dönemin sonuna gelmektedir. Bu noktada gebelik belirtileri ve düşük riski azaldığı için anne adayları rahat bir nefes alabilir. Artık sadece yakın çevreleri değil diğer herkesle de hamilelik haberlerini paylaşabilir. Ultrason görüntülerinin daha net hale gelmesi ile birlikte bebeklerinin gelişimini heyecanla izleyebilir. Peki 13 haftalık gebelik sürecinde anne ve bebeği neler bekliyor? Hamileliğin 13.haftası hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

13 Haftalık Hamilelikte Annedeki Değişiklikler

13 haftalık gebelik annedeki değişiklikler arasında anne adayının karnı yavaşça büyümesi ilk sıradadır. Bebeğin büyümesine paralel olarak rahim genişler ve bu haftadan itibaren pelvisi doldurmuştur. Dolayısıyla bundan sonra rahmin genişlemesi karın bölgesinin öne doğru çıkmasına neden olur. Herkesin vücut yapısı farklı olduğundan bazılarında karın büyümesi erken gerçekleşirken bazılarında daha geç olabilir. 13 haftalık gebelikte kasık ağrısı karında gerginlik hissiyle birlikte ortaya çıkabilir. 13 haftalık gebelikte karın ağrısı yaşanmasının yanı sıra göğüslerde damarların belirginleşmesi ve göğüslerin dolgunlaşması da bu dönemde görülebilir. Bu süre zarfında anne adaylarını etkileyen diğer bir sorun ise çatlaklardır. Hamile kadınlarda sıkça rastlanan bu durum, karın, göğüs veya bacaklarda çatlak oluşumu biçiminde kendini gösterir. Çatlak önleyici yağlar ve losyonlar kullanarak bu olasılığı azaltmak mümkündür. Bol su içmek ve nemlendiriciler kullanmak cildin elastikiyetini koruyarak çatlakların oluşmasını engeller. Sık idrara çıkma ihtiyacı hissetmek de hamilelik dönemi için normaldir. İdrar yaparken acı ve yanma hissi varsa bu bir enfeksiyon belirtisi olabilir ve doktora başvurulması gereklidir. 13. haftayla beraber sabah bulantıları genellikle azalmaktadır. Ancak hala yoğun olan ve beslenmeyi zorlaştıran bulantılar için doktorunuza danışmanız önerilir.

13 Haftalık Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Gebeliğin 13. haftası bebeğinizin hızlı büyüdüğü ve hamile olduğunuzun fiziksel olarak görünür olduğu dönemin başlangıcıdır. Bu fiziksel değişimlere ek olarak ruhsal değişiklikler yaşamanız normaldir. 13 haftalık gebelik belirtileri ise genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • Kilo Alımı: Karnınızın büyümesi ile birlikte kilo artışınız da olacaktır. Ancak fazla kilo almak bebeğinizin daha sağlıklı ve hızlı büyüyeceği anlamına gelmez. Bu yüzden 13 haftalık hamileyken hem kendiniz hem bebeğiniz için iki kişilik yemek yerine dengeli ve yeterli miktarda beslenme önemlidir. Bu şekilde kilo alımınızı kontrol edebilirsiniz.
  • Rahim ve Karın Büyümesi: Rahim sadece karın içinde değil, dışa doğru da büyür. Bu karnınızın belirginleşmesine neden olur. Artık rahim eskisi gibi mesaneye baskı yapmayacağından sık idrara çıkma sorunu azalmaya başlayacaktır.
  • Çatlakların Oluşması: Vücudunuz değiştikçe küçük çatlaklar meydana gelebilir. Eğer beklenenden daha hızlı ve fazla kilo alırsanız çatlaklar daha geniş ve derin bir şekilde oluşabilir. Bu yüzden beslenmenize dikkat etmelisiniz.
  • Göğüslerde Hassasiyet ve İlk Sütün Oluşumu: Önceki haftalarda başladığı gibi bu hafta da göğüs hassasiyetiniz devam eder. Göğüslerinizde kolostrum denilen sıvının oluşumu başlar.
  • Vajinal Salgı: Hamilelik süresince vajinal salgınızın olması normal bir durumdur. Bu östrojen hormonunun artışına ve pelvik bölgedeki kan akışının yoğunlaşmasına bağlıdır. Vücudunuzun bu hamilelik yanıtının amacı doğum yollarını enfeksiyondan korumak ve sağlıklı bakteri dengesini sağlamaktır.
  • Libido Artışı: Cinsellik hamilelik döneminde sıkça merak edilen konulardan biridir. Anne adayının libidosunda bir artış görmek kan akışındaki artış da dahil olmak üzere normaldir. Bu konuda doktorunuza danışarak güvenilir bilgi alabilirsiniz. Uzmanlar genellikle riskli bir durum yoksa cinsel hayatın devam etmesinin mümkün olduğunu belirtirler.
  • Ciltteki Lekelenmeler: Önceden var olan cilt problemleri bu hafta da devam edebilir. Yüzünüzde veya vücudunuzun farklı bölgelerinde koyu lekelenmelere neden olan cilt sorunu görülebilir. Bu durum geçicidir ve genellikle doğum sonrası kaybolur. Farklı cilt problemleriniz için doktorunuza başvurmanız daha yararlı olacaktır.

13 Haftalık Hamilelik Ultrason Görüntüsü

 13 haftalık gebelik görüntüsü ile bebek önceki haftalara göre çok daha net görülebilir. 4D ultrason cihazları kullanılarak yapılan taramalarda bebeğin gülümsemesi veya çeşitli yüz ifadeleri bile görülebilir. Hızlı deri ve kemik gelişimi ile bebek bu hafta itibariyle insan formuna daha da yaklaşır. Beyin gelişiminin diğer organlardan daha erken olduğu için bebeğinizin başı vücuduna kıyasla büyük görünecektir. İstemli hareketler henüz olmasa da ultrasonda bebeğin bazı hareketleri belirlenebilir. Genellikle 13.haftada gerçekleştirilen bir ultrason muayenesi ile doktorunuz bebeğin gelişimi, ekstremitelerinin durumu gibi bir dizi konuda bilgi sahibi olabilir. Bazı anne adayları 13. hafta için bebek görüntülerini arama eğilimindedir ancak bilimsel kaynaklardan ve kendi bebeğinizin ultrason görüntülerinden yararlanmanız daha sağlıklı olacaktır. Her türlü sorunuz için en doğru bilgiyi doktorunuzdan alabileceğinizi unutmayın.

13 Haftalık Gebelik Cinsiyet Görüntüsü

Bu süreçte anne adaylarının genellikle merak ettiği bir diğer konu “13 haftalık gebelikte cinsiyet belli olur mu?” Bebeğin pozisyonuna bağlı olarak, bazen 13. haftalık gebelik cinsiyeti doktor tarafından tespit edilebilir. Ancak bu durumda şans faktörünün de önemi büyüktür ve bebek henüz küçük olduğundan bu aşamada cinsiyetin belirlenmesi genellikle zor olur. Ancak özellikle erkek çocuklarda uygun pozisyonda olduğunda 13. haftada sürpriz bir cinsiyet bilgisi elde edebilirsiniz. Bu erken evrede hata payı olabilir ancak 16. haftadan sonra veya sonrasında cinsiyet belirlendiğinde hata payı çok düşer. Eğer hala belirlenememişse 18-22 haftalar arasında yapılacak detaylı bir ultrason ile bebeğin cinsiyeti kesin olarak belirlenebilir.

 

 

Peki 13 haftalık gebelik kaç aylık? 13 haftalık gebelik yaklaşık olarak 3 aylık bir süreyi ifade etmektedir.

13 Haftalık Bebek Gelişimi

Gebeliğin 13. haftası, anne gibi bebekte de bir dizi gelişme getirir. Ultrasonda görülebileceği gibi artık küçük bir insan olduğu açıkça anlaşılan bebek 6.5-8 cm uzunluğunda ve yaklaşık 13-20 gram ağırlığındadır. Bu haftadaki bir bebek genellikle bir limon büyüklüğündedir. Önceki ultrason incelemelerinde bebeğinizin başının ve gövdesinin boyutlarının neredeyse aynı olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Ancak beyin gelişiminin hızla ilerlemesi sebebiyle 13. haftada yapılan bir ultrasonda başın büyüklüğünün gövdenin birkaç katı kadar olduğunu görmek mümkün olabilir. Bu haftadan itibaren başın büyüme hızı yavaşlayacak ve beden daha hızlı büyümeye devam edecektir. Gebeliğin ilk haftalarında bebeğinizin bağırsakları primitif bir yapıda gelişiyordu ve göbek kordonunda bulunuyordu. Ancak bu haftadan itibaren bağırsaklar bebeğinizin karın boşluğundaki kalıcı konumlarına doğru yerleşmeye başlar. Başın yanında yer alan gözler birbirine yaklaşır, kulaklar ve yüz yapısı çok daha belirginleşir. Ses telleri gelişirken cinsel organ detaylı bir ultrason ile görünebilecek düzeye gelir. Karaciğer ve pankreas gibi bazı organlar ise bu hafta faaliyetlerine başlar. Bebek amniyon sıvısını yutmaya ve soluk alıp vermeye başlarken böbrekler idrar üretmeye başlamıştır ki bu idrar amniyon sıvısına dönüşebilir.

 

Sistem Gelişimleri ve Kazanılan Yeni Beceriler

Önceki haftalara kıyasla bu hafta bebeğiniz daha hızlı büyüyecek ve gelişecektir. Organların yerleşmeye başladığını ve bazılarının çalışmaya başladığını belirtmek mümkün. Bu bilgi ışığında 13 haftalık bir bebek ne aşamadadır inceleyelim.

  • Sinir Sistemi: Geçen hafta beyincik oluşumunun başlamasıyla birlikte beyin gelişimine devam eder. Gebeliğin 13. haftası itibariyle beyinde bulunan sinir hücreleri, miyelin kılıfı adlı yağ tabakasıyla kaplanmaya başlar. Bu kılıf, merkezi ve çevresel sinir sistemlerindeki sinir hücrelerini hızlandıran ve uyarı eşiğini düşüren bir yalıtkandır. Ayrıca bu haftadan itibaren, beyin belirli salgı bezlerine hormon üretme talimatı verir.
  • Dolaşım Sistemi: Yolk kesesi bu haftadan itibaren tamamen ortadan kalkar ve yerini plasenta ile göbek kordonuna bırakır. Bu durum, anne ile bebek arasındaki kan dolaşımını arttırır. Kalp atış hızı daha önceki haftalara nazaran yavaşlamış olsa da sizinkinden çok daha hızlıdır. Kontrol sırasında kalp atışlarını duyduğunuzda bu hız sizi şaşırtacak.
  • Sindirim Sistemi: 13. gebelik haftası, sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmaya başladığı dönemdir. Bebeğin yuttuğu sıvı böbreklerden geçer, bağırsaklardan emilir, amniyon sıvısına karışır ve göbek kordonuna ulaşır. Buradan plasentaya ve annenin kanına aktarılır.
  • Solunum Sistemi: Bebek daha önce yutma hareketleriyle başlamış olan solunum egzersizlerine bu hafta itibarıyla başlar. Bundan sonraki haftalar içinde hızla büyümeye devam edecek olan bebeğinizin akciğerleri ve diyaframı doğuma hazırlık yapmaktadır. Ses tellerinin gelişimi de tamamlanmak üzere olduğundan doğum anında çığlık atmaya hazır olabilir.
  • Destek ve Hareket Sistemi: 13 haftalık bebek tüm vücudunu hareket ettirebilir ve uyarılara refleksle yanıt verebilir. Daha önceki haftalarda ufak hareketlere başlayan bebeğin bu haftaki hareketleri daha belirgin. Kemik ve kas yapısı güçlenip, yeterli büyüklüğe ulaştığında siz de bu hareketleri hissetmeye başlayacaksınız. Ancak bunun için henüz çok küçük.
  • Boşaltım Sistemi: Böbreklerin çalışmaya başlamasıyla birlikte, bebeğiniz idrar yapma pratiğine geçmiştir. Ancak endişelenmenize gerek yok çünkü bu idrarın oluşturduğu atıklar plasentadan annenin kanına aktarılır.
  • Üreme Sistemi: Bebeğin cinsiyeti en çok merak edilen konulardan biri ve sonunda o haftaya geldiniz. Gebeliğin 13. haftası cinsel organların gelişimini neredeyse tamamladığı dönemdir. Fakat eğer bebeğiniz henüz hazır değilse cinsiyetini göremeyebilirsiniz veya doktorunuz kesin sonucu almak için biraz daha beklemeyi tercih edebilir.
  • İmmün Sistemi: Amniyotik sıvı bebeğin bağışıklık sistemi için son derece kritiktir. Bununla birlikte, önceki hafta oluşmaya başlayan beyaz kan hücreleri bu hafta da büyümeye devam eder.

 

13 Haftalık Fetüsün Duyusal Organları ve Gelişim Özellikleri

Beynin sinir hücrelerinin gelişimi ile birlikte duyu organları da olgunlaşır ve bebeğiniz çeşitli hislere karşı hassasiyet kazanmaya başlar. Miyelin kılıfının ortaya çıkması da bu süreci hızlandıran etmenlerden biridir. O halde gebeliğin 13. haftasında bebeğinizin duyu organlarının ne seviyede olduğunu birlikte gözden geçirelim.

  • Göz ve Görme Yetisi: Fetüs formuna geçiş yaptığından beri, bebeğinizin kafası vücuduna oranla daha büyük görünürken, yüzü ise vücuda nazaran daha küçük. Bu durum ilk bakışta kafa karıştırıcı gibi görünse de kemiklerin oluşumu ve yüz hatlarının belirginleşmesiyle normal boyutlara ulaşacak. Gözlerin yüzün merkezi doğru ilerlemesi bu haftada devam ediyor. Ancak henüz görme yetisinden bahsetmek mümkün değil.
  • Kulak ve İşitme Yetisi: İç ve dış kulak, gebeliğin 13. haftasında şekillenmeye başlar. Kulak büyüdükçe doğru formunu alır ve bu sayede bebeğiniz yakın zamanda sizin sesinizi duyabilecek.
  • Deri ve Dokunma Yetisi: Dokunma yetisi, bebeğinizin ilk gelişen hissi diyebiliriz. Çünkü karnınıza dokunduğunuzda bunu algılar ve geri çekilebilir. Bu hafta itibariyle ayak tabanlarında da dokunma hissi bulunmaktadır. Bebeği sıcak tutmak için lanugo tüyleri görünmeye başlar. Bu tüyler, henüz bebeği ısıtmak ve ısı izolasyonu sağlamak için deri altında yağ tabakası olmadığından önemlidir.
  • Dil ve Tatma Yetisi: Tat alabilme yeteneği bu haftadan itibaren gelişmeye başlar. Böylelikle, 13 haftalık fetüs, amniyotik sıvı içinde bulunan laktik asit, sitrik asit, üre, protein vb. maddelerin tadını çıkarabilir. Ayrıca emme ve yutma refleksleri de gelişmeye devam eder. Doktor kontrolünde bebeğinizi parmağını emerken bile görebilmeniz mümkün.
  • Koku ve Tat Duyusu: Tat alabilme yeteneği, koku alma duyusuyla birlikte gelişir. Bu sayede bebeğin yuttuğu sıvının hem tadını hissedebilir hem de kokusunu zamanla algılayabilir.

 

13 Haftalık Bebek Hareketleri

13 haftalık fetus, anne rahminde düzenli olarak hareket eder. Bu hareketler genellikle çeşitli refleksler, kol ve el sallama veya parmağını ağzına sokma gibi temel aktivitelerden oluşur. Parmak emme eylemi, ultrason taramalarında sıklıkla görülen bir durumdur ve bu bebeğin doğum sonrası emme refleksini geliştirmesine yardımcı olur. Peki 13 haftalık gebelikte bebek hareketleri hissedilir mi? Ultrason muayenesi esnasında bebeğin aktif olduğu saatlere denk gelindiği takdirde bebeğin yoğun hareketleri rahatlıkla gözlemlenebilir. Ancak genellikle bu dönemde anne adayları henüz bebek hareketlerini hissetmeye başlamamıştır. Ancak daha önce hamilelik yaşamış kadınlar hareketleri genellikle daha erken hissedebilir. Ancak gebeliğin 17. haftasına kadar tekme veya yumruk gibi hareketler genellikle hissedilmez. Bebek hareketlerinin bazı annelerde daha geç hissedilmesi normaldir ve doktorun ultrasonla yaptığı kontrollerde bir problem tespit edilmemişse bu durum endişe sebebi olmamalıdır.

Peki 13 haftalık gebelikte bebek nerede durur? 13. hafta itibariyle bebeğiniz hala pelvis bölgesinde yer alır ancak bu süre zarfında karın boşluğuna doğru yükselme eğilimindedir. Bu dönemde bebek yaklaşık olarak bir şeftali büyüklüğündedir ve rahminiz genişlemeye devam ettikçe bebeğin konumu da değişebilir. Ancak genellikle bebeğin tam konumunu belirlemek için daha ileri haftaları beklemeniz gerekir. Unutmayın ki her gebelik birbirinden farklıdır ve bu bilgiler genelden alınmıştır. Herhangi bir endişeniz varsa, lütfen sağlık profesyoneli ile görüşünüz.

13. Hafta Gebelik Beslenme Nasıl Olmalıdır?

“13 haftalık gebelik ne yenmeli?” sorusu da konu hakkında sıklıkla merak edilir. Anne adaylarının beslenme düzenine hamilelik öncesi dönemden başlayarak gebeliğin her aşamasında özen göstermeleri gerekir. Protein açısından zengin, karbonhidrat bakımından düşük bir beslenme planı uygulamak önemlidir. Ayrıca gün içinde 5 öğün yapılması ve hiçbir öğünün atlanmaması gereklidir. 13 haftalık gebelikte beslenme sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalar aşağıdaki gibidir:

  • 13 haftalık hamilelik döneminde sindirim sistemi sorunları yaşanabileceği için anne adayının acı, ekşi, baharatlı gıdalar ve kafeinli içeceklerden kaçınması tavsiye edilir.
  • Kabızlık problemleriyle başa çıkmak için lif oranı yüksek gıdaların tüketilmesi önerilir.
  • 13. haftada beslenmenizin kalsiyum ve demir açısından zengin olması çok önemlidir. D vitamini takviyeleri ise doktorunuzun yönlendirmesiyle alınmalıdır.
  • Şu anda bebeğiniz hızla büyümekte ve gelişmektedir. Geride bıraktığınız üç aylık sürece bakılırsa bebeğiniz oldukça ilerleme kaydetti ve bu hızlanan gelişim süreci devam edecektir. Bebeğinizin göbek bağı aracılığıyla sizden beslendiği ve enerji depolarınızdan faydalandığı düşünüldüğünde, daha dikkatli olmanız gerektiği ortaya çıkmaktadır.
  • Protein açısından zengin yiyecekleri günlük diyetinize dahil etmek çok önemlidir. Son üç ayda bunu yapmaya özen gösterdiğinizi biliyoruz ancak artık daha dikkatli olmanız gerekiyor. Doktorunuz tarafından ne kadar tüketmeniz gerektiği konusunda bilgi alabilir ve öğünlerinizi ona göre planlayabilirsiniz. Yağsız et, yumurta ve süt ürünleri, kuruyemişler, barbunya gibi gıdalar protein açısından zengindir. Balık hem protein hem de Omega 3 açısından zengin olduğu için haftada en az bir kez tüketmeniz önerilir.
  • Demir hamilelik sürecinde büyük önem taşır. Eğer demir eksikliğiniz varsa doktorunuz demir takviyesi almanızı tavsiye edecektir. Yeni bir hayatı büyütürken vücudunuzun daha fazla kana ihtiyaç duyduğunu düşünürsek, demirin önemi daha da belirginleşmektedir. Yağsız kırmızı et, demir bakımından zengindir ancak vejetaryenseniz ıspanak veya baklagiller gibi yeşil sebzeleri de tüketebilirsiniz.
  • Bebeğinizin kemik ve dişlerinin sağlıklı oluşabilmesi için yeterli miktarda kalsiyum almanız önemlidir. Eksik kalsiyum aldığınızda bebeğiniz sizin vücudunuzdaki kalsiyum depolarını kullanacaktır ki bu durum sizin sağlığınız için ideal değildir. Günlük dört porsiyon süt ürünü tüketerek gerekli olan kalsiyumu sağlayabilirsiniz.
  • Kafeinden mutlaka kaçınmalısınız.

13 Hafta Hamilelikte Nelere Dikkat Edilmelidir?

Anne adayının ağırlık kaldırmaktan sakınması önemlidir. Yerden bir şey alırken eğilip uzanmamaya özen gösterilmelidir. Uzun yolculuklara çıkmaktan kaçınılmalıdır. Yürüyüş ve yüzme gibi hafif aktiviteler yapılabilirken, ağır sporlar ve egzersizlerden uzak durulmalıdır. Stresli durumların önüne geçmek önem taşır. Dişlerin çürümeye daha meyilli olabileceği gebelik zamanında diş sağlığına ayrıca özen gösterilmeli ve düzenli diş kontrolleri yapılmalıdır.

İpuçları

Hamilelik sırasında dengeli ve besleyici gıda tüketimi hem annenin hem de bebeğinin sağlığı açısından büyük önem taşır. Lif sindirim sisteminize fayda sağlayacak mükemmel bir besindir. İki çeşit lif bulunur. Çözünmez lif organlar boyunca bütün olarak geçer ve diğer gıdaların geçişini kolaylaştırır. Diğer tür olan çözünebilir lif bağırsaklarda fermente olur ve böylece sağlıklı bağırsak bakterileri için besin kaynağı sunar. Lif yalnızca bitkisel gıdalar aracılığıyla alınabilir. Çözünür ve çözünemez lifler genellikle birlikte bulunurlar. Bu nedenle çeşitli lif kaynaklarından beslenmek her iki türün dengelenmesine yardımcı olabilir. Çözünebilir lif kaynakları çavdar, yulaf ve arpa, baklagiller, meyve ve sebzeler, çözünemez lif kaynakları, buğday kepeği, tam tahıl gevrekleri ve ekmek, kepekli pirinç, meyve ve sebzeler, tohumlardır. Lif tüketimini arttırmak için portakal suyu yerine portakal tüketin. Sebze çorbası yerine fasulyeli sebze çorbasını tercih edin.

Daha önce hamilelik deneyimi yaşayanlar genellikle 13. haftadan itibaren hamileliğin en keyifli döneminin başladığını belirtir. Sabah bulantılarının sona erdiği, karın bölgenizin büyümeye başladığı ve kendinizi hamile hissettiğiniz bu dönemde hem fiziksel hem de hormonal değişimler bazı zorlukları da beraberinde getirebilir. Bu hafta da diş eti kanamalarınız olabilir. Dişlerinizi sık sık fırçalamanın rahatlama sağladığını göreceksiniz. Sağlığınız için organik ve florürsüz diş macunları kullanmanızı öneririz. Suyu bolca tüketmeye devam edin. Bu hem sindirim sisteminizin düzenli çalışmasına yardımcı olacak hem de vücuttaki ödemi atmanıza yardımcı olacaktır. Demir takviyelerini düzenli olarak kullanmayı sürdürmelisiniz. Bu, doktorunuzun tavsiyesi üzerine aldığınız bir ilaç veya demir açısından zengin gıdalardan alınabilir. Beslenmenize dikkat etmeniz çok önemlidir. Yediklerinizin sizin ve bebeğiniz için yeterli ve dengeli olması gerekiyor. Beslenme rutininize protein ve kalsiyum bakımından zengin gıdalar eklemelisiniz. Ayrıca magnezyum içeren besinler kramp miktarını azaltacaktır. Lif açısından zengin beslenmeye devam etmelisiniz. Örneğin; portakal suyu yerine tam bir portakal tüketmek lif ihtiyacınızı karşılamada daha etkili olacaktır.

Bu haftadan itibaren bebeğiniz daha hızlı büyümeye başlayacak. Bu nedenle kilo alımınıza dikkat etmelisiniz. Çünkü aşırı kilo alımı bebeğin daha sağlıklı olacağı anlamına gelmez. Önemli olan doğru miktarda ve dengeli besin tüketmektir. Kilo alımı çatlakların oluşmasına da neden olabilir. Bu durumu önlemek için hızlı kilo alımından kaçınmanız ve aşağıdaki önerilere uymalısınız:

  • Ödem oluşumunu engellemek için antioksidan değeri yüksek gıdalarla birlikte bol su ve sıvı tüketmelisiniz.
  • Az yağlı ve protein açısından zengin gıdaların tüketimini arttırmaya özen göstermelisiniz.
  • Güneş ışığı da çatlaklara sebep olduğundan, eğer hamileliğiniz yaz aylarına denk gelirse güneşe çıkma saatlerinize dikkat etmelisiniz.
  • Çatlakların oluşmasını engellemek için düzenli egzersizleri sürdürmek ve istikrarlı bir kilo artışına sahip olmak önemlidir.

Kaç Kilo Almalısın?

Bebek hızla büyümeye başladığı için kilonuz da aynı hızda artabilir. Bu durumda ilk 3 ay içinde ne kadar az kilo kazanırsanız sonraki aylarda kendinizi daha rahat hisseder ve hamileliğinizi daha düşük bir kilo ile tamamlayabilirsiniz. Hamilelik sırasında ideal kilo alımı 11-12 kilodur. Fazla kilo almak bebeğinizin daha sağlıklı olacağı anlamına gelmez. Dolayısıyla iki kişi için beslenmek yerine dengeli ve yeterli beslenme bebeğinizin sağlıklı doğmasını sağlar. Eğer 13 haftalık gebelikte kaç kilo alınır diye merak ediyorsanız bu süre zarfında 2,5-3 kilo kazanmanız uygun olacaktır.

Egzersiz Önerileri

Hamilelik hareketsiz kalmanız gerektiği anlamına gelmez. Her fırsatta aktif olmaya çalışmalısınız. Karnınız yeni belirginleşmeye başladığı için size engel olacak bir durum yok. Bu nedenle 13 haftalık gebelik egzersizleri kilonuzu dengelemek ve kaslarınızı güçlendirmek açısından çok yararlıdır. Bu egzersizler arasında hafif tempolu yürüyüşler veya hamile yogası ve pilates gibi grup aktiviteleri bulunabilir.

13 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

Eğer henüz yapmadıysanız ultrason ve kan testlerini içeren ikili test için uygun bir zamanınız var. Doğum ve doğum sonrası dönem hakkında planlar yapmaya başlayabilirsiniz. Eğer endişeleriniz varsa bu konular üzerine düzenlenen kurslara katılabilirsiniz. Bu kurslarda pek çok anne adayının olduğunu göreceksiniz ve bu durum sizi rahatlatacaktır. Bu dönem gebelikte 13 haftalık bebek görüntüsü ve karnınızın belirginleştiği dönemdir. Daha önce de hamilelik kıyafetleri giymiş olabilirsiniz ama artık karnınızı sıkmayan rahat ve geniş kıyafetler almanın tam zamanıdır.

 

KAYNAK: https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/13-weeks-pregnant

SIK SORULAN SORULAR

13 haftalık gebelikte kanama genellikle düşük dış gebelik veya plasenta previa gibi ciddi durumların belirtisi olabilir. Ayrıca rahim ağzı erozyonu veya cinsel ilişki sonrası travma da kanamaya neden olabilir. Ancak her kanamanın ciddi bir sorunun göstergesi olmadığını unutmayın ve bu tür bir durumla karşılaşırsanız hemen doktorunuza başvurmanız gerektiğini hatırlayın.

13 haftalık gebelikte bebek hissedilmez. Genellikle fetal hareketler ilk kez 18 ile 25 haftalar arasında hissedilir. Ancak bu süreç her kadında farklılık gösterebilir ve özellikle ikinci veya daha sonraki gebeliklerde bazı anneler hareketleri daha erken hissedebilir. Bu konuda endişelenmenize gerek yok önemli olan bebeğinizin sağlıklı büyüdüğünün bilincinde olmaktır.

Bebek hakkında en çok merak edilen konulardan biri cinsiyetidir. Anne ve baba adayları genellikle doktordan ilk olarak bebeğin cinsiyetini öğrenmek ister. Ancak 13 haftalık bir hamilelikte bebeğin cinsiyeti kesin olarak bilinemeyebilir. Cinsiyet tahmini yapılabilmekte ancak yanılma payı da bulunmaz. Bebeğin cinsiyetinin kesinleşmesi için genellikle 16. haftanın beklenmesi gerekir. Ancak risk taşıyan gebeliklerde yapılan Fetal DNA testi ile bebeğin cinsiyeti kesin olarak belirlenebilir.

Bir bebekte ilk gelişen ve çalışmaya başlayan organ kalptir. 13 haftalık bebek dakikada 120-160 atım hızına sahip olur. Ancak kalbin boyutlarından dolayı anneler bebeğinin kalp atışını hissedemez. Anne adayları ultrason yardımıyla bebeğinin kalp atışını duyabilir.

Gebeliğin ilk evrelerinde sindirim sistemi rahatsızlıkları özellikle de mide bulantısı yaygın semptomlardır. Mide bulantısı çoğunlukla gebeliğin altıncı haftasında görülmeye başlar ve büyük oranda kadınlar için 12 haftalık gebelik sonrasında sonlanır. Gebeliğin 13. haftasında bazı anne adayları hala bulantı ve kusma belirtileri yaşarken birçoğunda bu belirtiler azalır ya da tamamen sonlanır. Sindirim sistemi rahatsızlıkları bazı durumlarda hamileliğin 16. haftasına kadar devam edebilir.

13 haftalık gebelikte karın büyüklüğü bu aşamadan sonra vücudunuzda fark edeceğiniz en önemli değişikliklerden biri. Büyümekte olan rahminiz hamileliğin 12. haftasından itibaren pelvis üzerine doğru genişlemeye başlamıştır. Az da olsa belirginleşen karın bölgeniz ilerleyen haftalar boyunca daha çok dikkat çekecektir. Bir kadının hamile olduğunu sadece karın bölgesine bakarak anlamak genellikle 5. ay yani 20. hafta civarında mümkün olmaktadır.

Hamilelik esnasında anne adayının bedeninde biyolojik ve fizyolojik değişimler meydana gelir. Gebelik hormonları düzeyi artar. Vücudun bu değişimlere adapte olma sürecinde, hamileliğin ilk dönemlerinde bazen ağrılar yaşanabilir. Hamileliğin ilk üç aylık dönemindeki 13. haftada bu tür ağrıların görülmesi olağandır. Ancak ağrıların uzun sürmesi veya şiddetlenmesi durumunda, durumun gebeliğe bağlı olup olmadığını belirlemek için bir doktora danışılması gerekmektedir.

Hamileliğin ilk trimesterinde yani ilk üç ayında rahim içerisine yerleşmiş olan gebelik kesesinin boş olması ya da embriyo bulunmasına rağmen kalp atışının olmaması sebebiyle gebelik kaybı yaşanabilir. Bu durum genellikle 13. haftaya kadar ortaya çıkar ve erken dönem gebelik kaybı veya düşük olarak adlandırılır. Düşüklerin %80'inden fazlası ilk 13 haftada gerçekleşir. Bu haftadan sonra düşük olma ihtimali ve riski progressif olarak azalmaktadır.

Hamileliğin 13. haftasında gerçekleştirilen doktor kontrolü anne ve bebek sağlığı için kritik öneme sahiptir. Bu kontrol sırasında annenin tansiyonu ve kilosu ölçülürken bebeğin durumu da ultrason yardımıyla değerlendirilir. Anne adayının yaşına ve gebeliğin genel risk durumuna bağlı olarak ikili test veya Fetal DNA testleri uygulanabilir.

Genellikle halk arasında zeka testi olarak anılan ikili test ve Fetal DNA testleri 13 hafta süren bir hamilelikte uygulanabilir. İkili test esnasında bebeğin ense kalınlığı ve baş-kalça mesafesi ölçülmekte olup ayrıca kan akışları incelenir ve anne adayından kan örneklemesi gerçekleştirilir. Ultrason sonuçları ve diğer test verilerine dayanarak gebeliğin risk durumu belirlenir.

Bebeklerin 13. haftada sahip olması beklenen ense kalınlığı 3 mm.’dir.

Hamileliğin 13. haftasında gerçekleştirilen ultrason muayenesinde, bebeğin görüntüsü daha netleşmeye başlar ve büyüklük olarak yaklaşık bir bezelye tanesine eşittir. Bebeğin başı, vücudu, kolları ve bacakları artık daha belirgin hale gelmiştir ve minyatür bir insan şekline bürünmüştür. Ultrasonda bebeğin kol ve bacak hareketlerinin yanı sıra diğer aktivitelerini de izlemek mümkündür. Ultrason ile bebeklerin kol, bacak ve el hareketleri açıkça izlenebilir. 13 haftalık bir gebelikte bebeği daha ayrıntılı bir şekilde görmeyi sağlayan 4 boyutlu ultrason görüntüleme seçeneği bulunmaktadır.

Gebeliğin başlangıç dönemlerinde plasentanın altta bulunması normaldir. Bu durum 13 haftalık hamilelik sürecinde de geçerli olabilir. Gebelik ilerledikçe plasenta yavaşça yukarı doğru çıkar.

13 haftalık bir hamilelik sırasında annenin uyuma pozisyonu önemsizdir. Bebek hala çok küçük olduğu için anne adayı sırt üstü ya da karın üstü gibi hangi pozisyonda rahat hissediyorsa o şekilde yatabilir.

Hamilelik sırasında suyun gelmesi haftası ne olursa olsun riskli bir durumdur ve düşük belirtisi olabilir. Ancak bazen kadınlar yoğun akıntının su gelmesiyle karıştırabilmekte ve bu nedenle hamileliği yöneten doktorun ek muayeneler yapması gerekebilmektedir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 26.01.2024 13:30Yayınlanma Tarihi: 22.01.2024 12:46
Yorum Ekle