444 3 703

6 Haftalık Gebelik

5. Hafta7. Hafta
6 Haftalık Gebelik

 

Bir hayat yolculuğunun eşsiz ve büyülü bir bölümüne hoş geldiniz. Gizemli, heyecan verici ve belki de biraz korkutucu bir süreç olan gebeliğin altıncı haftası benzersiz bir deneyimdir. Yazımızda gebeliğin önemli bir süreci olan 6 haftalık gebelik dönemi hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik:

6 Haftalık Hamilelikte Vücutta Hangi Değişimler Yaşanır?

Hormonal dengeniz değişirken kendinizi duygusal olarak kararsız hissedebilirsiniz. Bunun yanında yaşamınızda büyük dönüşümler olabilir. Duygusal dalgalanmalar bu süreçte normaldir. Bu evrede hafif kanama görülmesi olağandır ve bu durum hamileliğinizin problemli olduğu anlamına gelmez. Ancak kanamanın düşük veya ektopik gebelik belirtisi olabileceği unutulmamalıdır. Her koşulda kanama durumunda doktorunuza başvurmanız tavsiye edilir. 6. haftalık gebelikte anne karnı büyüklüğü de vücutta yaşanan bir diğer değişimdir. Bu haftadan itibaren anne adayının karnında gözle görülür bir büyüme yaşanır.

6 Haftalık Gebelik Belirtileri Nelerdir?

6 haftalık hamilelik hormonal değişimlerin hızla yaşandığı ve vücudun hamilelik koşullarına adapte olmaya çalıştığı bir zaman dilimidir. Bazı kadınlar bu süreçte herhangi bir belirti ya da değişiklik hissetmezken bazıları ise hamilelik belirtilerini yoğun bir şekilde deneyimleyebilir. Gebelik belirtileri gebeliğin tespit edildikten sonra yavaşça belirmeye başlar ve 6. haftadan itibaren hızla artar. Ancak bu durum her kadını aynı derecede etkilemez. Özellikle sabah bulantıları birçok kadın için oldukça zorlayıcı olabilir. Diğer yandan hormonal değişimler sebebiyle heyecanlılık, stres, depresyon ve sinirlilik gibi duygu değişimleri yaşanabilir. 6 haftalık gebelik belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Mide bulantısı ve kusma
  • Yorgunluk
  • Baş dönmeleri
  • Göğüs ağrısı, şişkinlik ve hassasiyet
  • Sık idrara çıkma ihtiyacı
  • Baş ağrısı
  • Karında şişkinlik, sindirim sorunları ve gaz problemi
  • Duygusal dalgalanmalar

6 Haftalık Gebelik Kesesi Boyutu Ne Kadardır?

6 haftalık gebelik kesesi görüntüsü ve boyutu genellikle 2-4 mm arasında olmalıdır. Ancak gebelik testlerinden pozitif sonuç alınması tek başına sağlıklı bir gebeliği garanti etmez. Bir hamileliğin erken aşamalarında fark edildiği durumlarda 6. haftada gerçekleştirilen ilk ultrason taramasının beklenmesi sağlıklı bir hamilelikten emin olmak veya bu özel süreci kutlamak için önemlidir. Tarama sırasında gebelik kesesinin görülmesi, kesenin normal boyut ve görünüme sahip olması ve Beta-HCG değerleriyle uyumlu olması ayrıca sürekli büyümesi sağlıklı bir hamileliği gösterir. Vajinal ultrason kullanımı gebelik kesesini abdominal ultrasondan 1 hafta daha erken görmeyi mümkün kılar. Gebelik kesesinin normalden büyük veya küçük olması düzenli olarak büyümeyi sürdürmeyişi gibi durumlar anormal bir hamilelik ihtimalini akla getirebilir ve bu durumda daha ayrıntılı incelemeler gerekebilir. Çoğul gebelik durumunda 6. haftada gebelik keselerinin görülmesi ile durum teşhis edilebilir.

6 Haftalık Gebelik Bebek Gelişimi

6 haftalık bebek görüntüsü ve bebeğin boyu 2,5-3,5 mm kadar olup yaklaşık 1,5-2 gram ağırlığındadır. Artık bir nar tanesi veya yeşil mercimek boyutlarına ulaşmıştır.

Gülümseyin!

 Küçük bebeğinizin yüzü bu hafta şekillenmeye başlar; yanaklar, çene ve çene oluşur.

Bebeğinizin kalbi gelişiyor!

Bebeğinizin kalbini oluşturacak hücre kümesi 5. haftadan itibaren çalışmaya başlar. Hamileliğin 6. haftasında veya sonrasında kalp aktivitesini ilk kez ultrasonda görebilir veya duyabilirsiniz. 6 haftalık bebek kalp aktivitesinin tespit edilmesi zamanlaması biraz değişkenlik gösterebilir.

 

Hamile olduğunu öğrenip 6. haftaya gelen anneler sıklıkla "6 haftalık bebek canlı mıdır?" diye merak eder. 6 haftalık bebek canlıdır ve embriyo olarak adlandırılır. Embriyo 8. haftanın sonunda olgunlaşıp fetüs haline gelir. 6 haftalık bir hamilelikte bebek sadece 5-6 mm büyüklüğünde yani bir bezelye büyüklüğündedir. Kalbinin atış hızı dakikada 100 ile 160 atış arasındadır. Altıncı hafta bebeğin anne karnında gelişiminde önemli aşamaların başladığı bir dönemi ifade eder. Bu süre zarfında bebeğin yüz hatları belirginleşmeye başlar; burun, kulaklar ve ağız oluşurken kafatası ve kalpte belirgin biçimler görülür. Gözlerin olacağı yerlerde şu anda sadece koyu lekeler bulunurken kol ve bacaklar tomurcuk şeklindedir ve kalp bu haftadan itibaren dört odacıklı yapısına dönüşmeye başlar.

6 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Bebeğin gelişiminin temel çizgilerinin belirlendiği altıncı hafta hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından çok önemlidir. Bu sürenin sağlıkla geçmesi ayrıca gebeliğin devamı için de kritiktir. Gebeliğin ilk 12 haftası düşük riski her zaman vardır. Ancak bu dönemi sağlıklı bir şekilde tamamlamak için annenin bazı önemli noktalara dikkat etmesi gerekir. 6 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Doktorunuz tarafından önerilen vitamin ve mineral takviyelerini düzenli olarak kullanmalısınız.
  • Peki 6 haftalık gebelik ne yemeli? Vitamin, mineral ve diğer besin ihtiyaçlarınızın karşılanması için sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat etmelisiniz. 6 haftalık gebelik döneminde beslenme hem annenin sağlığı hem de bebeğin gelişimi açısından büyük önem taşır. İdeal bir diyet protein, sağlıklı yağ ve karmaşık karbonhidrat gibi vücudun ihtiyaç duyduğu temel makro besin maddelerini içermelidir. Protein ihtiyacınız arttığından protein açısından zengin olan et, balık, yumurta, kuru baklagiller, süt ve süt ürünleri gibi gıdaların yeterli miktarda tüketilmesine özen göstermelisiniz.
  • Mide bulantısı durumunda küçük porsiyonlar halinde ve kuru yiyecekler tüketerek beslenmenizi sürdürme yoluna gitmelisiniz.
  • Zorlu işlerden, doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanmaktan ve içindekileri bilmediğimiz yiyecek, içecek ve çayları tüketmekten kaçınmalıyız.
  • Beslenme düzeninize bol miktarda su ve lif açısından zengin olan tam tahıllar, fındık, ceviz gibi kuru yemişler, bakliyatlar, sebzeler ve meyveler dahil etmelisiniz.
  • Eğer hamile olduğunuzu öğrendiyseniz veya 6. haftada iseniz gerekli muayene ve testler için bir kadın doğum uzmanına başvurabilirsiniz. Doktorunuza danışarak gebelik takibinizdeki kontrollerinizi düzenli yaparsanız sağlıklı bir hamilelik süreci geçirir ve bebeğinizi güvenle kucağınıza alabilirsiniz.

6 Haftalık Hamileler için İpuçları

  • Almanız Gereken Kilo Miktarı Nedir? Anne adayları arasında en çok merak edilen konulardan biri gebelikte kilo almaktır. Son aylara yaklaştıkça artan bebek kilosu annenin de ağırlığını arttırır ve onu en kilolu dönemine getirir. Ancak hamileliğin ilk döneminde ne kadar kilo almak uygundur? 6 haftalık bir hamilelik durumunda anne adayının henüz kilo alması beklenmez. Karın hala belirginleşmemiş ve bebek henüz ağırlaşmamıştır. Ancak bazı hamilelerin iştahı bu dönemde artabilir ve bu nedenle biraz kilo alabilir. İlk üç aylık süre zarfında mümkün olduğunca az kilo almalısınız. Kilo kontrolünü ilk haftalardan itibaren sağlamak tüm hamilelik dönemi boyunca annenin rahat etmesine yardımcı olur.
  • Beslenme Tavsiyeleri: Bebeğin hamilelik süresince sağlıklı büyümesi ve anne adayının hamilelik semptomlarını en aza indirmek için beslenme düzeninin bu süreçteki önemi büyüktür. Bu yüzden bebeğinizi beklediğinizi öğrendiğiniz an yeni bir beslenme düzenine geçmeniz gerekir.
  • Bebek büyüdükçe vücudunuz daha fazla sıvıya ihtiyaç duyacaktır. Günde en az 2,5-3 litre su tüketmeyi aklınızdan çıkarmayın. Aşırı yağlı ve baharatlı gıdaları yeme alışkanlıklarınızdan çıkarın. Bu sayede mide rahatsızlıklarının önüne geçebilirsiniz. Çay ve kahve içme miktarınızı azaltın. Günlük kafein alımınızı en fazla 200 mg ile sınırlamaya çalışın. İlk 3 ay içerisinde aşırı kafein kullanımı bebeğin gelişimini olumsuza etkileyebilir, düşük doğum ağırlığına, demir emiliminin azalmasına ve düşme riskine yol açabilir. Doktorunuzla hangi yiyeceklerin tüketilmemesi gerektiği konusunda görüşün ve bu besinlerden kaçının. Et ürünlerinin tamamen piştiklerinden emin olun. Çiğ şarküteri malzemelerinden uzak durun. Yeşil sebzeleri sirke içinde beklettikten sonra iyice yıkayarak tüketmeye dikkat edin. Hamileliğinizin ilk aylarında iki kişi için yemek yeme alışkanlığına başlamayın. Vücudunuz ilk 3 ay boyunca ekstra kaloriye ihtiyaç duymaz. Düşük kalorili fakat besleyici bir beslenme planı uygulayın.
  • Uzmanlar hamilelik sırasında egzersizin faydalarını saymakla bitiremiyor. Kasları güçlendirmek, gereksiz kilo almayı önlemek ve rahat bir hamilelik süreci geçirmek için doktorunuzun onayladığı pek çok egzersizi yapabilirsiniz.
  • Bilindiği üzere 6. haftadan itibaren anne adayları hareketlerini daha dikkatli bir şekilde gerçekleştirmelidir. İlk trimester dönemi düşük riskinin en yüksek olduğu zaman dilimidir. Bebeğin rahim duvarına yerleşmesi bu süre zarfında gerçekleşir. Ani ve zorlu hareketler gebeliğin seyrinde olumsuz etkilere neden olabilir. Bu yüzden egzersiz programınıza başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalı ve ondan onay almalısınız. Riskli bir gebelik yaşıyor ve düşük riskiniz varsa bu dönemde bedeninizi yoracak ve zorlayacak hareketler yapmaktan kaçınmalısınız.
  • İlk doğum öncesi doktor randevunuza nasıl hazırlanmalısınız? Ziyaretinizde pelvik muayene, Pap smear ve ilk kan testlerini içeren geniş kapsamlı bir fiziksel kontrol geçireceksiniz ki bu da kan grubunuzu, Rh faktörünüzü, demir eksikliği olup olmadığını ve bebeğinizin kromozomal anormalliklere karşı riskinin bulunup bulunmadığını belirler. Ayrıca cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kızamıkçık bağışıklığı ve etnik kökene bağlı genetik hastalıklar açısından da test edileceksiniz. İdrarınızın glikoz, protein, kırmızı ve beyaz kan hücreleri ile bakteriler açısından test edilebilmesi için idrar örneği vermeniz gerekecektir.
  • İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE) belirtilerine dikkat edin. Eğer idrar yaparken ağrınız varsa veya tuvalete gitmek zorunda hissediyorsanız ancak hiçbir şey çıkmıyorsa idrar yolu enfeksiyonu (İYE) geçiriyor olabilirsiniz. Doktorunuzla görüşerek emin olun. Eğer bir üriner sistem enfeksiyonunuz (ÜSE) varsa doktorunuz muhtemelen size bebeğinize zarar vermeyecek bir antibiyotik reçete edecektir. Hamileliğinizin 6. haftasından itibaren bu tür enfeksiyonlara yakalanma ihtimaliniz artmaktadır.

Saç boyama işlemlerine ara verin. Saç boyamakla ilgili olarak uzmanlar genellikle hata yapmaktansa emniyetli olmanın daha iyi olduğunu düşünür. Bu yüzden hamileliğinizin ikinci trimestrine kadar saç boyamaya ara vermelisiniz.

6 Haftalık Hamilelik Kontrol Listesi

Hamileliğinizin altıncı haftasında kontrol listenizde bulunması gereken başlıklar aşağıdaki gibidir:

  • Hamilelik süreci hakkında bilgi toplayın ve hamilelik ve annelikle ilgili kitapları okuyarak kendinizi hazırlayın.
  • Sigara ve alkol gibi sağlıksız alışkanlıklarınızı bırakmak adına kendinizi motive edin.
  • Gebeliğinizi takip edecek olan kadın doğum uzmanını belirleyin.
  • Eğer henüz gitmediyseniz, en kısa sürede bir doktor randevusu alarak ilk gebelik kontrolünüzü gerçekleştirin ve 6 haftalık gebelik görüntüsü hakkında bilgi edinin.
  • Bu hafta yapılması gereken test ve tahlilleri gözden kaçırmayın.
  • Hamileliğinizin altıncı haftası, her şeyin yeni başladığı, fiziksel ve duygusal değişimlerinin başlamakta olduğu bir zaman dilimidir. Ne kadar uzun sürdüğünü düşünseniz de 9 ayın ne kadar hızlı geçtiğini fark edeceksiniz. Bu nedenle anı yaşamaya çalışın.
  • Hamilelik süresince bazı yiyeceklerden tamamen uzak durmak en iyisi olacaktır (örneğin, şarküteri yumurta salatası). Ancak hamilelik için güvenli olduğu bilinen pek çok gıda uygun şekilde pişirilirse aslında sorun yaratmaz. Hamilelik sırasında hangi yiyeceklerin ve içeceklerin güvenli olduğunu ve hangilerinden kaçınmanız gerektiğini öğrenmek önemlidir.
  • Doğum öncesi test alternatifleri üzerinde bilgi sahibi olun. Bebeğinizin Down sendromu veya başka kromozomal farklılaşmalara sahip olup olmadığını belirlemek için kan numuneleri ve ultrason kullanılan tarama testlerini anlayın. Taramalar non-invazivdir ve ne sizin ne de bebeğinizin risk almasını gerektirmez. Sonuçlar potansiyel bir durumu daha ayrıntılı olarak anlamak amacıyla koryon villus örnekleme (CVS) veya amniyosentez yapılması konusunda karar vermenizde yardımcı olabilir.
  • Yüksek seviyede sürekli stres hem sizin hem de bebeğiniz için sağlıklı değildir. Gebelik sürecinde kendinizi pozitif insanların arasına katarak, molalar alarak, derinden nefes alarak, egzersiz yaparak, müzik dinleyerek veya bir günlük yazarak stres seviyenizi düşürmeye çalışın.

 

KAYNAK: https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-6.aspx

SIK SORULAN SORULAR

Genellikle 6 haftalık gebelik kesesi 2-4 mm arasında olur. Bebeğin gelişim gösterdiği yer olan bu kesenin hamileliği başarıyla tamamlanan kadınlarda yuvarlak ve düzgün bir yapıda olduğunu görürüz.

6 haftalık gebelikte kesenin boş olması boş kesif veya anembryonic gebelik olarak adlandırılır ve genellikle döllenmiş yumurtanın uterusa yerleştiği ancak embriyo gelişmediği anlamına gelir. Bu durum olası bir gebelik kaybını işaret edebilir ve genellikle ek testler ile teyit edilmesi gerekir. Her zaman olduğu gibi böyle bir durumla karşılaşırsanız doktorunuzla derhal görüşünüz. Bir sağlık profesyoneli en doğru bilgiyi ve rehberliği sağlayacaktır.

Hamileliklerinin erken dönemlerinde anne adaylarının kasık ağrılarına denk gelmesi oldukça yaygındır. Özellikle 6. haftada büyümekte olan rahmin idrar torbasına baskı uygulaması sonucunda oluşabilir. Rahmin genişlemesiyle beraber kasıklarda ağrı ve adet sancısını andıran gerginlikler de yaşanabilir.

Gebelik testi pozitif çıkan kadınların 5. ya da 6. haftalarında ultrason muayenesi yapılır. Gebeliğin kesin tanısını koymak için bu ultrason görüntüleme ve kalp atışlarının tespiti önemlidir. Ultrason görüntüsü 6 haftalık bir gebelikte yalnızca küçük bir nokta gibi görünse de bu dönemdeki gebelik hakkında kıymetli bilgiler sağlar.

Vücudunuzdaki embriyo her gün yeni bir evreye geçiş yapıyor ve değişiyor. Bu süreçte bazı rahatsızlıklar yaşamanız gayet doğaldır. Gebelik boyunca salgılanan hormonlarınız pek çok ruhsal ve fiziksel değişime neden olabilir. 6 haftalık hamilelik döneminde göğüs hassasiyeti ve sık idrara çıkma isteği gibi belirtiler yaşayabilirsiniz. Ayrıca kokulara karşı hassasiyetiniz artabilir. Sabah bulantıları da birçok anne adayında olduğu gibi sizin de zorlandığınız durumlar arasında olabilir. Değişen hormon seviyeleri nedeniyle heyecan, gerginlik, mutsuzluk ve endişe gibi duygusal değişimler de 6. hafta gebeliğinizde hissedebilirsiniz.

Hamileliğin 6. haftası henüz hamilelik teşhisi yeni konmuş çok erken bir dönemi ifade eder. Bu aşamada bebek hala embriyo evresinden fetüs evresine geçişini tamamlamamıştır ve boyutu sadece bir bezelye kadardır. Ultrasonda görülen küçük bir kese içindeki 6 haftalık bebeğin cinsiyeti bu aşamada tespit edilemez. Bebeğin cinsiyetinin belirlenebilmesi için genellikle 13-16. gebelik haftalarını beklemek gerekmektedir ve bu durum bebeğin pozisyonuna bağlıdır.

Erken dönem gebelik takiplerinde bebeğin kalp atışlarının dinlenmesi son derece önemlidir ve büyük mutluluk verici bir adımdır. 6 haftalık bir gebelikte kalp atışları genellikle bu dönemde tespit edilir ve normalde bu süreçten itibaren hissedilebilir. İlk kalp atışları duyulduktan sonra bunların düzenli şekilde kontrol edilmesi önemlidir. Ancak bazen 6.haftada 6 haftalık bebek kalp atışı duyulmazsa bu anormal bir durum olduğunu göstermez ve bu durumun 7. haftaya kadar sarkması normaldir. Bu tür vakalarda genellikle birkaç gün sonrasına yeni bir randevu ayarlanır. 8. gebelik haftasından itibaren kalp atışları ilk kez duyulduğundan çok daha belirgin olarak algılanabilir.

Hamilelik boyunca büyüyen rahim idrar torbasına baskı uygular ve bu da anne adayının gündüz veya gece sıklıkla tuvalete gitme ihtiyacını arttırabilir. Ancak idrar yaparken yanma veya koku gibi belirtiler varsa, potansiyel bir idrar yolu enfeksiyonu için doktora başvurmanız önerilir.

Artan progesteron hormonunun gastrointestinal sistem üzerindeki etkisi mide yanması, gaz ağrısı ve şişkinliğe neden olabilir. Bol sıvı alımı, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınma, kolay sindirilebilen sebze ve meyve ile lifli gıdaların tüketilmesi ve hafif egzersiz yapılması bu dönemde sindirim sürecini destekler.

Maalesef özellikle ilk haftalarda gebelikler düşükle sonlanabilir. Düşüğün en yaygın belirtileri kanama ve ağrıdır. Parça düşürme veya devam eden yoğun kanamanın olduğu durumlarda doktora başvurulmalıdır. Ancak her kanama veya ağrı mutlaka düşük anlamına gelmez. Sağlıklı bebek doğuran annelerin %40'ında hamilelik sırasında kanama sorunu yaşanmıştır. Düşüklerin çoğunda sebep bilinmemekte ancak en yaygın bilinen neden anne ve baba adayından gelen kromozomların embriyoda genetik hatalar içermesidir.

6 haftalık gebelik 1,5 aylık gebeliği ifade eder.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 26.01.2024 09:33Yayınlanma Tarihi: 07.12.2023 08:50
Yorum Ekle