Geleneksel tıp, kadimleşmiş tedavi yöntemlerinin günümüz sağlık ihtiyaçlarına uygun şekilde modernize edilmesidir. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp, batı tıbbına katkı sağlamayı ve bunu gerçekleştirirken hastalara bütüncül bir tıp hizmeti sunmayı amaçlar. Geleneksel tıp merkezi uygulamalarında binlerce yıl önceki tedavi yöntemlerine başvurur ve bunun yanında modern tıp yöntemlerini ve yeni gelişmiş yöntemleri de kullanır.
Bu alanda yetkisiz yapılan uygulamaları önlemek adına resmi gazetede 27 Ekim 2014'te yönetmelik yayınlanmıştır. Yayınlanan bu yönetmeliğe göre bu alandaki uygulamaları sadece diş hekimleri ve tıp doktorları ilgi alanlarında ve alacakları kurs kapsamındaki branşlara göre tedavi uygulayabilir. Bu uygulamaları gerçekleştirecek hekimlerin ve diş hekimlerinin Sağlık Bakanlığınca belirlenmiş kurumlarda kurslara katılıp sertifika almaları zorunludur.
“Geleneksel tıp nedir?” sorusu kuşaklar arası aktarılan inanç ve değerlerden hareketle ulaşılan bilgileri hastalıkların tedavisinde kullanmadır şeklinde yanıtlanabilir. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulama ve araştırma merkezi ruhsal ve fiziksel hastalıkları tanılama, tedavi etme, iyileştirme ve bu hastalıklardan korunmada yardımcıdır.
Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulama merkezi yönetmelik kapsamında aşağıdaki yöntemleri uygular:
“Geleneksel tıp uygulamaları nelerdir?” sorusu şu şekilde yanıtlanabilir. Geleneksel tıp uygulamaları yönetmeliği tarafından belirlenen detaylara göre bu alanda belirli tedavi yöntemleri uygulanır. Geleneksel tıp yöntemleri insanları sık sık şikayet ettiği aşırı yorgunluk hissi, bel-boyun fıtıkları, cilt bakımı, kas-kemik ağrıları, yara tedavisi, nefes darlığı, omuz-dirsek ve eklem ağrıları ve menisküs yırtılmaları gibi konularda başvurulur.