444 3 703

Deliryum Nedir?

Deliryum tremens; alkol kullanımının kesilmesiyle birlikte ya da yoğun içicilik döneminde görülen tablodur.

“Deliryum hastalarına nasıl davranılmalı?” diye merak ediyorsanız hastanın uyku ve uyanıklık döngüsüne dikkat etmeli, hastanın gündüz uyanık kalarak gece uyumasını sağlamalısınız. Hastaya bulunduğu yeri, günü, saati ve tarihi, kişileri sık sık hatırlatmalısınız. Olası zihin karışıklığını önlemek adına hastanın yatağının başına saat ve takvim bırakabilirsiniz. TV, radyo gibi ses ve ışık kaynaklarının hastanın yanında sürekli açık olmamasına dikkat etmelisiniz. Hastanın yatağının pencereyi görecek şekilde konumlandırmanız da önemli.

Bu tablo altta yatan hastalığın tedavi edilmesi ile ortadan kalkar.

“Deliryum kaç günde geçer?” diye merak ediyorsanız belirtilerin genellikle 2 hafta içinde kaybolduğunu bilmelisiniz.

Deliryum sıklıkla kalıcı bir hasar yaratmaz. Ancak beraberinde demans gibi önemli nörolojik hastalığın varlığında durum şiddetlenebilir.

Bu tabloya neden olabilecek risk faktörleri hedeflenmelidir. Hastanede kalan kişilerin iyi uyku alışkanlığını kazanmasını sağlamak, kişinin sakin kalmasına yardımcı olmak yaşanacak deliryumun şiddetini önlemeye yardımcıdır. Bunun yanında hastanın yatağının başına saat ve takvim konulması, etraftaki ses ve ışık uyaranlarının azaltılması, hasta yatağının güneş görecek bir konumda olması da önemlidir.

KATEGORİLER