444 3 703

Glokom

Göz tansiyonunun ölçümü, air-puff tonometri adı verilen aletle hava verilerek gerçekleştirilen bir yöntemdir. Göz içi basıncının ölçülmesinin ardından doktorunuz muayene ederek göz sinirlerini inceler. Fakat glokom teşhisi için bunlar yeterli olmayabilir. İlk ölçümü desteklemek ve hastalığın teşhisi koyabilmek için applanasyon tonometresi aleti ile ölçüm yapılarak glokom teşhisi konulur.

Göz içi basıncının artması ile göz tansiyonu oluşur. Bu durum görme sinirlerine hasar vermeye başlar ve çoğu zaman belirti göstermediği için görme kayıplarına ve kalıcı körlüğe neden olabilir. Glokom teşhisinin konulmasının ardından tedavisini ve kontrollerini aksatılmaması önemlidir. Tedavi uygulanan hasta günlük aktivitelerine sorunsuz şekilde devam edebilir. 

Göz tansiyonunun düşürülmesi doktor kontrolü altında medikal tedavi veya cerrahi tedaviler ile mümkündür. Bunun yanında glokom tedavisini etkileyebilecek ve göze verdiği etkiyi azaltacak bazı yöntemler uygulanabilir. Sigarayı bırakmak, hafif egzersizler yapmak, kolesterol ve hipertansiyon hastalıklarının kontrol altına alınması faydalı olabilir. 

Göz içi sıvısının basınç yoğunluğuna göre baş ağrısı görülebilir. Hastalığın ilk zamanlarında baş ağrısı yaşanmayarak belirti göstermeyebilir. Göz içi basıncının 40-50 mmHg’nin geçtiği durumlar diğer belirtilerle birlikte şiddetli baş ağrısı görülebilir.

“Göz tansiyonu kaç olmalı?” diye merak ediyorsanız normal değerlerin 6-21 mmHg arası olarak kabul edildiğini bilmelisiniz.

Göz tansiyonu tonometre ile ölçülür ve bu cihaz göze hava üfleyen bir cihazdır.

Bazı bebeklerde doğuştan göz tansiyonu görülebilir.

Glokom, sürekli tedavi gerektiren bir hastalıktır.

Göz tansiyonu bulunanlar özellikle bakır, çinko ve selenyum gibi mineraller, A, C, E vitaminlerinden zengin besinler tüketmelidir.

KATEGORİLER