İlk teşhis ve tedavisi kulak burun boğaz doktorları tarafından yapılır.
Ölümcül bir hastalık olan gırtlak kanserinde hastanın yaşam süresi tümörün yerine, boyutuna, cinsine, yayılımına ve hastanın tedaviye verdiği yanıta göre farklılık gösterir. Uygun tedavinin ardından hastaların 5 yıl hayatta kalma süreleri aşağıdaki gibidir:
Akciğer, karaciğer, kemikler, boyundaki yumuşak dokular, dil kasları ve boyun kasları, dil tabanı, gırtlak boyunca, lenf bezleri, ses telleri, soluk borusu, tiroit bezi, yemek borusu, yutak bölgesine yayılabilir.
Ameliyat kısmi gerçekleştiriliyorsa ameliyatın ardından ses telleri korunabilir. Bu türden ameliyatların hemen ardından hastada konuşma zorluğu görünse de ses bir süre sonra eski haline gelebilir. Ancak gırtlağın tamamen alındığı ameliyatlardan sonra hastalar sesini kaybeder. Bu türden uygulamanın ardından hastanın durumuna göre cihaz ve farklı konuşma teknikleri kullanılır.
Tedavinin ardından normal beslenmenin başlandığı dönemde hasta asitli ve baharatlı gıdalardan uzka durmalıdır.
Yapılan araştırmalara göre gırtlak kanseri yaş aralığı ortalama olarak erkeklerde 66, kadınlarda 63'tür.
Gırtlak kanseri kendisi ilk olarak ses kısıklığı ve yutkunma problemleri ile gösterebilir.
Gırtlak kanserinde görülen ses kısıklığı, yutkunma sorunları, nefes alamama, öksürük ve diğer belirtilerin 2 haftadan uzun sürmesi durumunda uzmana başvurulması gerekir.
Gırtlak kanserinde sigara kullanım yılına bağlı olarak hastalığa yakalanma ihtimali de artar. Sigara kullanımın kansere yol açabildiği gibi tütün ürünlerine maruziyette kansere yol açabilir.
Gırtlak kanserinin erken teşhisinde tedavi çoğunlukla başarıyla sonuçlanır. Gırtlak kanserinde ölüm oranı oldukça düşüktür.