444 3 703

Zihnin Çılgın Dansı: Bipolar Bozukluk

Bipolar bozukluk çoğunlukla çocukluk ve ergenlik döneminde oluşmaya başlayarak 18-25 yaş aralığında ortaya çıkar. Kadın ve erkeklerde görülme oranlarında farklılık yoktur. Her iki cinsiyette de görülebilir.

Bipolar bozukluk hastalığın başlarında fark edildiğinde tedaviye başlanırsa, hastalar atak geçirmeden günlük yaşantısına devam edebilir. Tedaviyi düzenli uygulayan hastaların ise belirtileri çok düşük seviyeye inerek tedavi olumlu sonuçlanır.

Bipolar bozukluğu olan kişilerin evlenmesinde herhangi bir engel yoktur. Fakat bipolar bozukluğu olan kişilerin tedavisini düzgün ilerletmemesi durumunda ataklar artarak evlilik hayatında kişilere zorluk yaratabilir. Önemli olan hastaların tedaviyi düzgün bir şekilde sürdürmesidir. Bunlar dışında bipolar bozukluğun genetik olarak aktarılabildiği ve çocuklarının yatkın olabileceği unutulmamalıdır. Çocuk düşünen hastaların bu durumu göz önünde bulundurması gerekir.

Bipolar bozukluk yaşayan kişiler duygularını çok uç noktalarda yaşarlar. Çoğu zaman hastalık ilerlemediyse hastalar durumun farkına varabilirler. Aniden oluşan aşırı heyecanlanma veya huzursuzluk, çok konuşma, iştahta değişiklikler, sürekli düşünme, az uyuma gibi belirtilerle kendini gösterebilir. 

Her ilaçta olabildiği gibi bipolar bozuklukta kullanılan ilaçların yan etkisi olabilir. Vücut ilaçlara alıştıkça yan etkiler azalır. Azalmadığı durumlarda mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.  Doktor kontrolü dışında ilaç kullanımı bırakır veya azaltırsanız yaşadığınız belirtilerde artış yaşayabilir, depresyona girebilir veya intihara meyilli hissedebilirsiniz.

Her bipolar hastasının hastaneye yatışı yapılmaz. Ancak atak dönemlerinde belirtileri fazla şiddetli yaşayan hastalar, saldırgan davranışlarda bulunanlar, intihara meyilli olanlar veya intihar girişiminde bulunanların hastaneye yatışı yapılabilir. 

KATEGORİLER