444 3 703

Safra Kesesi İltihabı

Safra kesesi iltihabı ciddi bir durumdur ve tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Bu nedenle kesinlikle ihmal edilmemelidir ve zamanında tedavi edilmelidir.

Safra kesesi iltihabı görülen hastalara ilk olarak antibiyotik tedavisi uygulanır. Hastaneye geç başvuran hastalara ise damardan antibiyotik tedavisi uygulanarak vücuda yayılmış olma ihtimali olan tüm iltihabın temizlenmesi sağlanır. Hastanın durumuna bağlı olarak cerrahi operasyonla safra kesesi iltihabından kalıcı olarak kurtulunabilir. 

Cerrahi operasyona gerek olmayan hastalarda hastanede antibiyotik tedavisi 2 ile 7 gün arası sürer. Bu tedavinin sonrasında hasta bir süre antibiyotik haplar ile tedaviye devam ettirilir. 2-3 hafta süren bu tedavi sonrası tekrarlanması görülürse cerrahi tedavi önerilir. 

Tedavi edilmeyen safra kesesi iltihabı safra kesesinin zarar görerek patlamasına veya çürümesine neden olabilir. Bunun yanında iltihabın diğer organlara da yayılarak ciddi sorunlar oluşmasına yol açar. 

Gangrenöz kolesistit kolesistitin daha ağır formudur. Akut kolesistit hastalarının geçirdiği bazı komplikasyonlar sonucu oluşabilir. Bu hastalıkta laparoskopik cerrahi yerine açık cerrahi kullanılması gerekebilir. 

Yapılan kan tahlillerinde safra kesesi iltihabı olup olmadığı anlaşılabilir. Ancak iltihabın tam olarak yayıldığı bölgeleri görmek için ultrason gibi başka tanı koydurucu yöntemler uygulanabilir. 

Hastalar çoğunlukla karın üst ve orta bölümünde veya sırta kürek kemiğinin ortasına doğru şiddetli ağrı şikâyeti ile başvurur. 

KATEGORİLER