Menenjit hastalığı viralle bakteriyel olarak iki şekilde görülebilir ve her iki tür de bulaşıcıdır. Menenjite sebebiyet veren virüs, bakteriler öksürme, hapşırma, öpüşme gibi yakın temaslar, ortak eşyaları kullanma (mutfak araç gereçleri, tabaklar, çatal-kaşık kullanımı) yoluyla bulaşabilir.
Menenjit hastalığının belirtileri enfeksiyondan sonraki 2-8 günler arasında görülebilir. Genellikle enfeksiyondan 2-3 gün sonra ortaya çıkar. Ancak kişinin bağışıklık sisteminin durumuna, hastalığın etkenine göre direkt ilk gün veya daha geç ortaya çıkabilir.
Menenjit hastalığı sonrası davranış bozuklukları görülebilir. Bu durumda psikolojik destek almak en doğru hamle olacaktır. Menenjit hastalığının neden olduğu sakatlıklar arasında sağırlık, davranış bozukluğu, konsantrasyon bozukluğu, koordinasyon bozukluğu, yorgunluk ve hareket kısıtlılığı yer alabilir.
Menenjit aşısı uygulandığı türüne bağlı olarak farklı sürelerde koruma sağlar. Genel olarak menenjit aşısının sağladığı koruma süresi 3 ile 5 yıl arasında değişir. Bu nedenle düzenli aralıklarla tekrarlanan dozlar önem taşır.
Menenjit aşısı canlı zayıflatılmış virüs içermeyen ölü (inaktif) bir aşıdır. Bu nedenle menenjit aşısı canlı bir aşı değildir.
Ağız bölgesinde kaşıntı, nefes darlığı, ishal, kusma, karın ağrısı, baş dönmesi kivi alerjisinin belirtilerindendir.