Bayılma sırasında vücuttaki kan basıncı düşer ve beyne yeterli oksijen ve besin maddesi gitmez. Bu nedenle kişi kendini hızlı bir şekilde yere bırakabilir veya destek alarak oturabilir. Bayılma sırasında kişi bilincini kaybedebilir ancak genellikle kısa süre sonra kendine gelir. Eğer bayılma sıklıkla tekrarlıyorsa mutlaka bir doktora başvurulması gerekir.
Ani bayılmanın birçok nedeni olabilir. Ani bayılma ve kasılma nedenleri arasında düşük kan şekeri, kalp problemleri, ani kan basıncı değişiklikleri, sıcak çarpması veya yetersiz oksijen alımı gibi sağlık sorunları yer alabilir. Ayrıca stres, aşırı yorgunluk, açlık veya susuzluk da ani bayılmalara neden olabilir.
Nörolojik bayılmanın birçok nedeni olabilir. Bunlar arasında epilepsi, beyin kanaması, inme, hipoglisemi, kalp hastalıkları ve panik atak gibi durumlar yer alabilir. Ayrıca bazı ilaçların yan etkileri de nörolojik bayılmaya yol açabilir. Eğer sık sık bayılıyorsanız veya bu durumla ilgili endişeleriniz varsa bir doktora başvurmanız önerilir.
Bayılma süresi kişiden kişiye değişebilir ve sebebine göre farklılık gösterebilir. Genellikle birkaç saniye ya da dakika içinde kendine gelmek mümkündür. Ancak bazı durumlarda baygınlık daha uzun sürebilir ve özellikle ciddi sağlık sorunlarına bağlı olarak hastanede tedavi gerektirebilir. Eğer sık sık bayılma yaşanıyorsa mutlaka bir doktora başvurmak gerekir.
Eğer bir kişi bayılmışsa öncelikle panik yapmamalısınız. Bayılmalarda ilk yardım için kişiyi sakinleştirmek ve rahatlatmak için yanında kalmalısınız. Eğer mümkünse kişiyi yatırın ve ayaklarını kalp seviyesinden yüksekte tutun. Kan akışını düzenleyecektir. Kişi kendine geldikten sonra ona su veya meyve suyu gibi şeker içeren bir şeyler verin. Ancak alkol veya kafeinli içeceklerden kaçının.