Sinüzit genellikle bulaşıcı değildir. Sinüslerdeki enfeksiyon soğuk algınlığı veya grip gibi bir viral veya bakteriyel enfeksiyona bağlı olarak gelişebilir. Ancak bu durum kişiden kişiye doğrudan bulaşma yoluyla yayılmaz. Bununla birlikte bazı durumlarda, aynı aile üyeleri arasında benzer semptomlar görülebilir çünkü aynı virüs ya da bakteri türünden kaynaklanabilir.
Sinüzit ağrısı sinüslerin enfekte olması nedeniyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu ağrılar genellikle şiddetli baş ağrısı yüz bölgesinde basınç hissi ve burun tıkanıklığı şeklinde kendini gösterir. Sinüzit hastalarının çoğu bu ağrılardan kurtulmak için hemen ilaç kullanmayı tercih eder. Ancak ilaçlar sadece semptomları geçici olarak hafifletir. Sinüzit ağrısını tamamen geçirmenin en iyi yolu evde uygulanabilecek doğal yöntemleri uygulamaktır. Örneğin sıcak buhar inhalasyonları yapabilirsiniz. Bunun için kaynar suya birkaç damla esansiyel yağ ekleyin ve buharını soluyun. Ayrıca tuzlu su ile burun temizliği de sinüzitin etkilerini azaltmaya yardımcı olur.
Islak saç soğuk algınlığına veya sinüzite neden olmaz. Bununla birlikte ıslak saçla dışarıda kalmanız durumunda soğuk havaya maruz kalmaktan dolayı sinüslerinizde rahatsızlık hissedebilirsiniz. Ancak bu durum direkt olarak ıslak saça bağlı değildir. Sinüzit veya diğer solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için düzenli olarak ellerinizi yıkamanız sağlıklı beslenmeniz ve uyku düzeninize dikkat etmeniz önemlidir.
Sinüzit burun sinüslerinin iltihaplanması sonucu oluşan bir durumdur ve genellikle şiddetli baş ağrısı ile kendini gösterir. Baş ağrısı, genellikle alın, şakaklar ve göz çevresinde yoğunlaşır. Aynı zamanda burun tıkanıklığı, yüzde dolgunluk hissi, halsizlik, ateş gibi belirtiler de eşlik edebilir. Sinüzit baş ağrısı genellikle sabahları daha şiddetlidir ve günün ilerleyen saatlerinde azalabilir.
Sinüzit genellikle soğuk algınlığı, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak ortaya çıkar. Bununla birlikte alerjisi olan kişilerde ve burun septumu eğriliği gibi anatomik problemleri olanlarda da daha sık görülür. Sigara kullanımı ve havasız ortamlarda bulunmak da sinüzit riskini artırabilir. Sinüzit tanısı konulduktan sonra uygun tedavi yöntemleri uygulanarak hastalığın iyileştirilmesi mümkündür.