444 3 703

Ateroskleroz Nedir? Damar Sertliği Belirtileri Nelerdir?

Damar sertliğinin nedenleri ve hangi olumsuzluklara yol açabileceği sık merak edilen konular arasında. Sağlıklı bir vücutta temiz kanın vücudun her bölgesinde dolaşımını gerçekleştirmesi gereklidir. Kanın dolaşımını etkileyebilecek bir durum olan damar sertliğinde kalp krizi, inme ve beyin kanaması gibi hayati tehlikeye yol açabilecek sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle hastalığın başında belirti vermeyen bu gibi hastalıklarda düzenli sağlık kontrollerin yapılması hayati önem taşır.

Damar sertliğinin oluşumuna bağlı olarak kendiliğinden geçebilir. Özellikle yüksek kolesterol nedeniyle plak oluşan damarlarda kolesterolün düşmesiyle damar sertliği düşebilir. Ancak bu durum her damar sertliği için geçerli değildir.

Damar sertliğinde önerilen diyet programlarının önerilmesi, sebze, meyve ve balık tüketiminin artırılarak et ve süt ürünleri tüketiminin azaltılması damar sağlığını korumaya yardımcı olur. Bunun dışında düzenli egzersiz yapılması ve stres seviyesinin kontrol altına alınması evde damar sertliğini azaltmaya yardımcı olabilir.

Damar sertliği yapan yiyecekler arasında doymuş yağlar, trans yağlar, işlenmiş gıdalar ve yüksek miktarda şeker içeren besinler yer alır. Doymuş yağlar, genellikle hayvansal kaynaklardan elde edilen yağlardır ve özellikle kırmızı et, tereyağı, tam yağlı süt ürünleri ve Hindistan cevizi yağı gibi gıdalarda bulunurlar. Trans yağlar ise özellikle fast food, ve margarin gibi işlenmiş gıdalarda bulunur. Ayrıca aşırı miktarda rafine şeker tüketimi de damar sertliğine neden olabilir. Bu nedenle, tatlılar, gazlı içecekler ve işlenmiş meyve sularından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.

“Damar sertliği nelere yol açar?” diye merak ediyorsanız bu durumun kan damarlarının iç yüzeyinde yağ ve kolesterol birikmesi sonucu oluştuğunu bilmelisiniz. Bu durum zamanla damarların daralmasına ve sertleşmesine neden olabilir. Damar sertliği, kalp krizi, inme, böbrek yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca bacaklarda ağrı, şişlik ve yorgunluğa da sebep olabilir.

KATEGORİLER