Bağırsak sarkması tedavi edilmediği takdirde kabızlık, dışkıyı zor tutma, rektal ülserlere neden olabilir. Rektal ülserler sonucu ağrılı yaralar oluşarak anemiye yol açabilir. Rektumda ise sarkan bağırsak geri itilemezse kan akışı kesilerek dokunun ölümüne neden olabilir. Bu nedenle bağırsak sarkması ciddi sonuçlara yol açabilecek bir hastalıktır. Uzmana en kısa sürede başvurulması önemlidir.
Bağırsak sarkması erkeklere oranlarda kadınlarda çok daha fazla görülür. Özellikle doğum yapan ve 50 yaşın üzerinde olan kişilerde görülür.
Bağırsak sarkmasının nedenleri arasında yer alan kabızlık ve ishal gibi hastalıklarının tedavi edilmesi gerekir. Pelvik tabanı güçlendirecek kegel ve bağırsak sarkması egzersizleri ile idrar kaçırma ve pelvik organ sarkmaları engellenebilir. Bunların yanında bol bol sıvı ve lifli gıdaların tüketilmesini yaşam tarzı haline getirmek bağırsak sarkmasının önlenmesi için yardımcı olabilir.
Hemoroid ve bağırsak sarkması hastalığının oluşumu birbirinden farklıdır. Tedavi edilmeyen hemoroid, bağırsak sarkmasına neden olmaz. Ancak belirtileri birbirine benzediği için kişiler tarafından karıştırılabilir. Bu nedenle belirtiler görülmeye başladıktan sonra genel cerrahi uzmanından destek almak gerekir.