444 3 703

Mastit Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Mastit geçirdikten sonra annelerin emzirmeye devam etmesi veya bebek ememiyorsa süt pompaları ile sütün memeden alınması tavsiye edilir. Mastit direkt olarak süt akışının kesilmesine sebep olabilir ancak bu durum genellikle istenmez ve önlenmesi için tedbirler alınır. Mastiti atlatan annelerde mastite bağlı olarak süt kanalları daralabilir ve daha sonraki dönemlerde bu memeden daha az süt gelmesi söz konusu olabilir.

Mastitin tekrarlama ihtimali vardır. Risk faktörleri devam ettikçe bu hastalığın da yaşam boyu birkaç kez ortaya çıkma olasılığı bulunur. Örneğin emziren anneler emzirme süreci boyunca birden fazla kez mastit yaşayabilir. Ayrıca kişisel hijyenine dikkat etmeyen diyabet hastaları, obez bireyler ya da bağışıklık sistemi zayıf olanların gerçekleşebilecek mastit ataklarına karşı dikkatli olması gerekir.

Uygun bir antibiyotik tedavisiyle 7-10 günlük süre zarfında mastit tamamen iyileşebilir.

Mastite bağlı ateş belirtisi eğer tedavi alınırsa saatler içinde düzelebilir. Ancak antibiyotik ve antienflamatuar ilaçların 7-10 gün boyunca kullanılmasına devam edilmelidir. İlaçlar erken bırakılırsa ilk önce yerel ardından tüm vücutta ateş yüksekliği tekrar görülebilir.

Çoğunlukla mastit kendi başına düzelmez. Hastaların büyük çoğunluğu tıbbi tedaviye gereksinim duyar. Durum kötüleşip apse oluştuğunda cerrahi tedavi de gerekebilir.

Mastitin normal seyrinde kansere neden olduğu görülmez. Ancak ihmal edilmiş ve tedavi edilmemiş vakalarında kronik tahrişe bağlı olarak cilt ve meme dokusu kaynaklı kanserler bildirilmiştir.

KATEGORİLER