Endometriozis hastalığının bazı kişilerde adet döngüsündeki düzensizliğe yol açabileceği bilinir. Bu genellikle endometriozis lezyonlarının östrojen seviyelerini yükselterek ve bu durumda büyümeye devam ederek oluşur. Aşırı üretilen östrojen hormonu, adet döngüsünde gecikmelere, düzensizliklere ve rahmin iç tabakasının kalınlaşmasına neden olabilir.
Endometriozis hastalığının neden olduğu tam olarak bilinmese de doğurganlık sorunlarına neden olabileceği düşünülür. Ancak bu hastalığın kesinlikle kısırlıkla sonuçlanacağı anlamına gelmez. Yoğun belirtiler yaşayan endometriozis hastalarının bile bazen doğal yolla gebe kalabildiği görülmüştür. Yapılan genel araştırmalar, endometriozis hastalarının %60 ile %70’inin kendiliğinden gebeliği başarabildiğini göstermiştir.
Endometriozis belirtilerine sahip kişiler Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümüne başvuruda bulunabilir.
Endometriyal implantlar çoğunlukla yumurtalıklarda bulunur ancak fallop tüpleri, rahmi destekleyen ligamentler, bağırsaklar, mesane, vajina, vajina ile bağırsak arasındaki bölge, rahmin dış kısmı, kasık boşluğunu saran alanlar ve mide ameliyatından sonra oluşan yara izleri üzerinde de yer alabilir.
Çikolata kistleri hastaların yaklaşık dörtte birinde (%28), her iki yumurtalıkta da görülür. 25-34 yaş grubunda en yaygın olan endometriozis hastalığı kadınların yaklaşık %10'unu etkiler ve bu durum oldukça yaygın bir sağlık sorunu olarak kabul edilir. Endometriozisi olan hastaların %17-%50'sinde çikolata kistleri bulunurken üreme çağındaki kadınların %15'inde ve infertilite sorunu olan kadınların %30'unda çikolata kistleri görülür.