İdrar testinin hassasiyet gerektiren bir işlem olması ve numunenin en kısa sürede laboratuvara teslim edilmesi gerekliliği sebebiyle genellikle evde yapılmaması önerilir. Ancak hastanın durumu bu işlemi zorunlu kılarsa numune hızla laboratuvara ulaştırılmalıdır.
İdrar yolu enfeksiyonları acil servislerde sıkça rastlanan durumlardandır. Ayrıca böbrek taşı şüphesi olan hastaların tanısında da idrar testi önemlidir. Bu nedenle acil servislerde bu tahlil mutlaka yapılmaktadır.
Gebelik sürecinde idrar tahlili en sık uygulanan testlerden biridir. Kan testine ek olarak gebeliğin teyit edilebilmesi için de kullanılır. Aynı zamanda gebelik öncesi sağlık durumunu anlamak ve gebelik sürecinde düzenli kontrol için de idrar tahliline başvurulmaktadır. İdrarda görülen kırmızı kan hücreleri böbrek taşına beyaz kan hücreleri ise idrar yolu enfeksiyonuna işaret ederken glukoz varlığı diyabet belirtisi olabilir ve protein bulunması preeklampsi adı verilen gebelik zehirlenmesini gösterebilir. Bu sebeplerle düzenli aralıklarla idrar tahlili yapılmalıdır.
Test için yaklaşık 50-60 mililitrelik bir idrar örneği yeterlidir. İdrar kabına herhangi bir madde karıştırılmamalıdır.
İdrar testi için aç olmanın gerekli olmadığı söylenebilir. Ancak bazı ilaçlar ve bitkisel ya da diyet ürünlerinin test sonuçlarını etkileyebileceğini unutmayın. Bu sebeple testten önce doktorunuza hangi ilaçları ve takviyeleri aldığınız konusunda bilgi vermelisiniz.
İdrar kültürü idrar örneğinde bulunan bakteri türlerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilir. Bu sayede idrar yolu enfeksiyonları ve diğer çeşitli enfeksiyonlar saptanabilir. İdrar kültürleri rutin idrar testlerinin bir parçası olmamakla birlikte idrar tahlili sonucu idrar yolu enfeksiyonu olduğu saptanan hastaların uzman hekimleri tarafından istenebilir. İdrar kültürü testi enfeksiyona yol açan bakterinin tespiti için gerekli bir işlemdir.