Rektum kanseri erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülür.
Rektum kanseri genellikle 40 yaş üzeri bireylerde ortaya çıkarken, 50-55 yaş bireylerde daha sık görülür.
Rektum kanseri şüphesinde genel cerrahi uzmanına başvurulmalıdır.
Rektum kanseri bulaşıcı bir hastalık değildir.
Rektum ve kolon iki farklı bölgedir. Bu nedenle kanserin belirtileri benzerlik gösterse de tedavisi farklılık gösterir.
Hemoroidal hastalıklar kansere neden olmaz. Ancak hemoroidal hastalıklar ve rektum kanserinin belirtileri ortak olabilir.
Rektum kanseri ölüme neden olabilen ciddi hastalıklardan biridir. Tedavi edilmediği takdirde diğer doku ve organlara kanserli hücreler ulaşarak hayati tehlike söz konusu olabilir.
Rektum kanserinde korunmak için alkol ve sigara tüketimini bırakmak, hareketli yaşam tarzını benimsemek, kırmızı et ve yağ tüketimini sınırlandırmak, tam lifli gıdaların tüketimini artırmak faydalı olur. Ancak rektum kanserinden korunmanın başlıca yolu düzenli sağlık taramalarının ihmal edilmemesidir.
Rektum kanserinde tümörlü hücrelerin yayılımı ile akciğer, karaciğer, karın zarı, beyin ve beyin gibi organlarda metastaz olabilir.
Tedavi sonrası kanserler çoğunlukla 2 yıl içinde tekrarlar. Bu nedenle tedavi sonrası kanserin sıkı takip edilmesi gerekir.
Ameliyat sonrası sindirimi kolay olan yiyecekler tüketilmeli. Porsiyonların az ve yağsız olması önemlidir. 3 öğün yemek yerine az az sık sık öğünler tercih edilmeli.