Araştırmalar antisosyal kişilik bozukluğu, paranoid kişilik bozukluğu ve madde bağımlılığı gibi rahatsızlıkların büyüklük taslayan narsisizmle daha fazla örtüştüğünü; depresyon, anksiyete ve kendi kendine zarar verme gibi durumların ise savunmasız narsisizmle daha çok ilişkili olduğunu göstermekte. Ancak her narsistik kişilik bozukluğu olan bireyin başka bir psikolojik rahatsızlık yaşayacağı kesin değildir.
Araştırmalar narsistik kişilik bozukluğunun prevalansının her yüz kişiye karşı 1 ile 5 arasında olduğunu tahmin eder. Narsistik kişilik bozukluğunun erkeklerde ve gençlerde daha yaygın olduğu görülür.
Narsist kişilik bozukluğuna sahip olanlar genellikle dikkat merkezi olmayı sever ve başkalarının onları önemli hissettirmesini bekler. İşte bu tür kişilerle etkili bir şekilde iletişim kurmak için bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Narsist bir kişiyle karşılaştığınızda kendinize belli sınırlar koymak önemlidir. Bu kişinin sizin üzerinizdeki kontrolüne izin vermeyin ve kendi değerinizin farkında olun. Narsistler genellikle çevrelerindeki insanları değersizleştirir. Bunu size karşı yaparlarsa bunu kişisel olarak algılamamaya çalışın. Bu onların karakteristik özelliklerinden biridir ve sizin değerinizi belirlemez. Bir narsistten ne beklediğinizi açıkça ifade edin. Karışıklığı önlemek için net ve spesifik olun. Narsist kişilik bozukluğu olan kişiler genellikle kendilerini anlayan ve onlara empati gösteren insanlara ihtiyaç duyar. Eğer narsist bir kişiyle ilişkiniz sizin için çok zorlaşıyorsa, profesyonel yardım almayı düşünmek yerinde olabilir.