444 3 703

Propolis Nedir? Propolis Faydaları Nelerdir?

Propolisin aktif maddesi flavonoidlerdir. Bunun yanında hidroksisinnamik asit gibi maddeler de bulunur ki bunlar kafeik veya ferulik asit gibi bileşenleri içerir. Diğer su bazlı maddeler arasında arı enzimleri, şekerler, B vitamini, C vitamini ve E vitamini ile mineraller ve eser elementler bulunur.

Propolisi tüketirken özellikle alerjiye yatkın bireylerin dikkatli olmaları gerekmektedir. Eğer bal ürünlerine, arı ya da yaban arısı sokmalarına karşı alerjiniz varsa, propolis içerikli besin takviyelerini kullanmaktan kaçınmanız önerilir.

Antioksidan bir maddesi olan propolis, vücut sağlığına pek çok fayda sağlar. Propolis'in günlük tüketimi en fazla 3 kez olmalıdır ve kullanmadan önce doktorunuza başvurmanız önemlidir.

Propolisin balgam söktürme yeteneği bulunur ve bu sayede akciğerleri temizler, boğazda meydana gelebilecek tahrişi engeller ve öksürüğün hafiflemesini sağlar.

10 yaşından küçük çocukların kullanımına uygun olmayan propolis hem aç hem de tok karnına tüketilebilir.

Mideyi ve karaciğeri yoran bir etkisi olan propolisin kontrollü şekilde tüketilmesi gereklidir. Bir günde yarım çay kaşığı sıvı propolis tüketmek genellikle vücut için yeterli olacaktır. Fazla miktarda tüketildiğinde mide ve karaciğer ağrısına neden olabilir.

Cilt sağlığına faydalı birçok bileşen içeren propolis hücrelerin yenilenmesine yardımcı olarak yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar.

Aşırı miktarda propolis tüketimi mide ve karaciğerde aşırı stres oluşturabilir ve bal alerjisini tetikleyebilir. Ayrıca hamilelik ve emzirme dönemlerinde kullanılması tavsiye edilmez. Astım ilaçları ile birlikte alındığında çeşitli komplikasyonlara yol açabilir.

Her yaş grubunda propolisin tüketimi genellikle güvenlidir ancak bebekler için uygun olmayabilir. Bu nedenle bebek ve çocuklar için bir propolis ürününün kullanımını düşünmeden önce mutlaka uzman bir doktordan görüş almanız önemlidir.

Antioksidanların serbest radikalleri etkisiz hale getirmesi sayesinde kanser riskinin düşürülmesine yardımcı olur. Propolisin içindeki güçlü antioksidan bileşenin özellikle kanser riskini azaltmada etkili olduğu düşünülür.

Antimikrobiyal aktiviteleri ile öne çıkan propolisin, genellikle H. pylori bakterisinin aşırı büyümesinden dolayı oluşan gastrit ve peptik ülser semptomlarını azaltmada etkili olabileceği belirtilmiştir. Bu, bal ile birlikte ya da tek başına propolis tüketimiyle mümkün olabilir.

Kronik hastalıkların semptomlarını azaltmada yardımcı olan propolisin, iltihaplanmayı engelleyici özellikleri bulunur. Flavonoidler ve polifenoller içeren propolis; kalp hastalığı riskini düşürmenin yanında diyabet, inflamatuar bağırsak hastalığı ve artrit gibi kronik iltihapla ilişkili sağlık sorunlarına karşı koruyucu ve tedavi edici etkiye sahip olabilir.

2020 yılında Phytotherapy Research Dergisi’nde yayınlanan bir çalışma, Covid-19 virüsü olan SARS-CoV-2'ye karşı propolisin antiviral özelliklerinin etkin olabileceğini ifade etmektedir. Ayrıca daha önceki laboratuvar çalışmalarında da rinovirüsler, grip virüsü ve bazı solunum yolu virüslerine karşı propolisin antiviral aktivitesi belirlenmiştir. Bağışıklık sistemini güçlendirme potansiyeli olan propolis, Covid-19 enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olabilir diye düşünülürken bu konuda kesin bir kanıt henüz bulunmamaktadır. Konuyla ilgili klinik araştırmalar halen devam etmektedir.

Su bazlı propolis ürünleri çocuklar tarafından tüketilebilir ancak bunu yapmadan önce her zaman bir uzmana danışılması gerekmektedir.

Propolis deri enfeksiyonları, güneşten kaynaklanan cilt hasarları, uçuklar, cilt yaraları, siğil,  egzama ve rahatsız edici yanıkların önlenmesi ve iyileştirilmesinde yardımcı olarak kullanılabilir. Serbest radikallerle savaşan propolisin cilt yenileyici ve cildi genç bir görünüme kavuşturucu etkileri bulunmaktadır.

Hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınların, olası riskleri nedeniyle propolis tüketmeleri önerilmez. Kan pıhtılaşması sorunu olanlar, bağışıklık sistemi rahatsızlıkları bulunanlar ve organ nakli geçirenler için de kullanımı tavsiye edilmeyebilir. Propolis kullanmayı düşünen herkesin bir uzmana başvurması faydalıdır.

KATEGORİLER