444 3 703

Beyin Kanamasının Nedenleri

Hasta mide bulantısı ve kusma, diş sıkma, ağız köpürmesi ve kol veya bacaklarda kasılma gibi epileptik nöbet belirtileri gösteriyorsa hasta yan pozisyona getirilmeli, böylece ağızdaki maddelerin soluk borusuna girmesi engellenmeli ve derhal 112'ye başvurulmalıdır.

Beyin kanamasını önlemek için öncelikli olarak hipertansiyon teşhisi konmuş hastaların ilaçlarını düzenli ve yeterli dozda alarak kan basınçlarını normal aralıklarda tutmaları gerekir. Akut stres, aşırı dozda NSAİ grubu ağrı kesici kullanımı veya fazla tuz tüketimi gibi kan basıncının ani artmasına sebep olabilecek durumlardan kaçınmak önemlidir.

Gelişmiş ülkelerde kalp hastalığı ve kanserden sonra en çok ölüm ve sakatlık sebebi olan beyin damar hastalıkları riski taşıyanlar arasında ailesinde beyin kanaması geçirmiş kişiler bulunur. Beyin kanamaları bir tip inme olarak kabul edilir ve toplumun her kesiminden insanları etkileyebilir. Beyin içindeki kanamalar ve beyindeki damar yırtılması genellikle yaşlı insanlarda görülürken nadiren çocuklarda da bu tip kanamalar meydana gelebilir.

Beyin kanaması tecrübe eden ve hayatta kalmayı başaran hastaların yeniden kanama geçirme olasılıkları bulunur. Yapılan çeşitli araştırmalara göre, intraserebral kanama yaşamış bireylerin %1.3-7.4'ü bir yıl, %18.8'i ise beş yıl içerisinde tekrar beyin kanaması geçirir. Yaş ilerledikçe ve hipertansiyon durumu olduğunda beyin kanamalarının tekrarlama ihtimali artmakta ve bu durumlar en tutarlı risk faktörleri olarak kabul edilir. Bazı hallerde beyin kanamasının sızdırma şeklinde gerçekleşmesi, sızdırma yerinde oluşan pıhtının kanamayı durdurması ve böylece kişinin hayatını kurtarması mümkündür. Ancak bu noktada yeniden bir kanama olabilir.

Beyin kanaması geçiren bir hastanın yaşam süresi olayın şiddetine, hastanın genel sağlık durumuna, tedaviye ne kadar hızlı ulaşıldığına ve tedavinin etkinliğine bağlıdır. Ancak bu konuda kesin bir süre belirtmek tıbbi etik kurallara aykırıdır. Her hasta farklıdır ve her vaka özeldir. Bu nedenle daha fazla bilgi ve kişiselleştirilmiş bir değerlendirme için lütfen bir sağlık profesyoneline danışınız. Sağlıklı günler dileriz.

KATEGORİLER