444 3 703

Spiral Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Takılır?

Spiral rahime takıldığında etkin bir doğum kontrol yöntemi olmasına rağmen gebeliği tamamen engellemez. Ancak hamilelik ihtimalini diğer doğum kontrol metotları kadar düşürür.

Spiral enfeksiyonu cihazın yerleştirilmesini takiben meydana gelen ciddi bir durumdur. Bu tür bir enfeksiyonun belirtileri arasında kokulu, renk değişikliği gösteren ya da normalden fazla miktarda vajinal akıntı, hafif ya da şiddetli karın ağrısı, düzensiz adet döngüleri, artan vücut sıcaklığı, cinsel ilişki esnasında yaşanan ağrı ve kasık bölgesinde hassasiyet veya dolgunluk hissi bulunur.

Spiral uygulamasından sonra düzenli doktor kontrollerinin yapılması gereken bir doğum kontrol yöntemidir. Kontroller spiral cihazının doğru biçimde yerleştirildiğini ve uygun şekilde işlev gördüğünü teyit etmek, kullanıcının sağlık durumunu izlemek ve olası yan etkileri belirlemek için önemlidir. Genellikle spiral uygulamasından sonraki ilk üç ay içerisinde bir doktor kontrolü önerilir. İlk kontrolden sonra eğer doktor daha sık kontrol önermezse genellikle yılda bir kez doktor kontrolü yapılabilir. Ancak bu süreç kullanıcının belirli koşullarına ve ihtiyaçlarına bağlı olarak değişebilir.

Araştırmalar spiral kullanan kadınların %5'inden daha azının kilo alma problemi yaşadığını ortaya koymuştur. Hormonlu spirallerin progesteron içeriği nedeniyle nadiren su tutulumu ve şişkinlik meydana gelebilir.

Bakırlı spiraller genelde 10 yıl boyunca koruma sağlar. Bu süre hormonlu spiral ve boncuk spiral için 5 yıl kadardır.

Bakır spirali tercih edenlerde âdet kanamasının miktarında bir yükseliş hormonlu spiral kullananlarda ise azalış gözlemlenebilir.

Spiral alt ucunda bulunan iplikleri ile rahim ağzından vajina bölgesine doğru sarkar. Bu durum genellikle kullanıcı ya da partneri tarafından hissedilmez. Ancak bazı durumlarda cinsel ilişki esnasında bu iplikler partneriniz için rahatsızlık oluşturabilir böyle bir durumla karşılaşıldığında doktorunuz ipliklerin boyunu kısaltabilir.

RİA'lar (rahim içi araçlar), prezervatif gibi diğer doğum kontrol yöntemlerinin aksine cinsel yolla geçen enfeksiyonları önlemeye yardımcı olmaz. Gebelikten korunmak amacıyla RİA ile birlikte prezervatif kullanarak aynı zamanda cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara yakalanma riskinizi de düşürebilirsiniz.

Bakır RİA’ların koruyuculuğu hemen başlar. Hormonal RİA'ların koruyuculuğu ise uygulamanın yapıldığı döngü gününe bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Eğer regl dönemi içerisinde uygulama gerçekleştirildiyse koruma hemen sağlanır. Ancak regl dönemi haricinde bir zamanda uygulama yapıldıysa etkin bir korumanın sağlanması 1 haftayı bulabilir. Bu durumda ekstra bir doğum kontrol yöntemine başvurmak gereklidir.

KATEGORİLER