Böbrek ağrısı çeşitli sağlık sorunlarından kaynaklanabileceği için, tedavisi farklı uzmanlık alanlarının iş birliğini gerektirebilir. Bu durumda, böbrek ağrısının sebebine bağlı olarak genellikle iç hastalıkları (dahiliye), pediatri (çocuk hastalar için), nefroloji veya çocuk nefrolojisi, üroloji, genel cerrahi veya çocuk cerrahisi, ortopedi ve travmatoloji bölümlerine başvurulabilir.
Günde en az 2,5 litre (yaklaşık olarak 8 bardak) su içmek, böbrekler için yararlıdır. Dengeli ve sağlıklı bir diyet benimseyin. Sebzeler, meyveler ve lifli gıdalar tüketmeye öncelik verin. Haftada en az 3 kez düzenli egzersiz yapın. Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan kaçının. Güvenli cinsel ilişki kurma alışkanlıkları edinin ve kişisel hijyeninize dikkat edin.
Böbrek ağrısına benzeyen ancak aslen böbrekle ilgili olmayan sıkça görülen bazı rahatsızlıklar sırt kaslarında gerilme, omurga problemleri (kırıklar, apseler), kaburga ağrısı, plörit (akciğer zarının kuru iltihabı), radikülit (omurilikten çıkan sinirlerin kökünde iltihap), retroperitoneal fibroz, zona, karın aort anevrizması, jinekolojik sorunlar ve daha pek çok sebeptir.
Böbrek ağrısı genellikle sırtın alt kısmında (omurganın sağında veya solunda, kaburgaların altında) görülür. Ağrı yanlara, üst karına veya kasıklara yayılabilir. Peki böbrek ağrısı bele vurur mu? Böbrek taşı durumunda ağrı genellikle sırta, yana, alt karına veya kasığa vurur. Böbrekle ilgili problemlerden kaynaklanan ağrı ise genellikle sırtın alt kısmında ve kaburgaların altında daha yoğun ve derinden hissedilir.