444 3 703

Gastrit Nedir? Gastrit Belirtileri Nelerdir?

Gastrit belirtileri genellikle kolayca yönetilebilir. Ancak bazen belirtiler ciddi ağrı, mide bulantısı ve kusma şeklinde ortaya çıkabilir ve acil tıbbi yardım gerekebilir. Hafif ila orta düzeydeki rahatsızlıklarda günde 4 ya da bazen 6 kez antiasid tabletlerin veya sıvı gastrit ilaçları kullanımı ve asit üretimini azaltan ilaçların günlük kullanımı etkili olabilir. Şiddetli belirtiler durumunda intravenöz yoluyla uygulanan asit salgısını azaltıcı ilaçlar, antiasid çiğneme tabletler veya sıvı ilaçların kullanımı, hastalığın seyrine bağlı olarak yemek yemeye ara verme veya uygun bir diyet uygulama oldukça faydalı olabilir.

Aspirin veya antiromatizmal ilaçların uzun süreli kullanımından ve alkol tüketiminden kaçınmak gastrit hastalığının önlenmesinde son derece önemlidir. Sigara içmeme, aşırı kahve tüketimini azaltma ve asitli içeceklerden kaçınma da gastritin oluşumunu engellemede kritik faktörlerdir. Akut gastrit belirtileri durumunda gastrite neden olan etkenlere karşı dikkatli olmak ve gerektiğinde ilaç tedavisine başvurmak iyileşmeye yardımcı olabilir. Aspirin, antiromatizmal ilaçlar, alkol, sigara gibi zararlı maddelerin uzun süreli kullanımı kronik gastrite yol açabilir. Gastriti tetikleyen faktörlerin kontrol altına alınmaması mide hücrelerinde değişime (intestinal metaplazi yani mide hücrelerinin özelliklerinin farklılaşması) neden olabilir.

Gastrit hızlı bir şekilde gelişebileceği gibi yavaşça belirtilerini gösterebilir. Bu tür durumlar mide kanseri riskinin artmasına yol açabilir. Ancak çoğu insan için gastrit ciddi bir durum olmayıp, uygun tedavi ile hızla iyileşme görülebilir.

Gastrit genellikle kendi başına iyileşebilir. Ancak eğer belirtiler bir haftadan daha uzun sürerse veya karışık kusma ve ateş gibi semptomlar görülürse doktora danışmak önemlidir.

Maden suyunun mideyi rahatlattığı bilinir. Ana öğünlerden sonra içilen maden suyu gastiritin oluşumunu engelleyebilir ve gastritten kaynaklanan rahatsızlıkları azaltmada yardımcı olabilir.

Gastritli kişilerde bulantı, kusma ve iştahsızlık gibi belirtiler görüldüğünden dolayı kilo kaybı olabilir.

Yoğun stres altında olan kişilerde gastritin görülme riski daha fazladır. Ancak semptomların ve gastritin şiddetinin tek nedeni stres olmayabilir.

Akut ya da kronik gastrit durumları geliştiği zaman erken veya geç dönemlerde etkin tedavi sağlanmazsa hastalar çeşitli komplikasyonlarla karşılaşabilir. Bu durumlar mevcut hastalığın şiddetini artırabilir ve hayati tehlike yaratabilecek ülser, mide kanaması, mide lenfoması, mide kanseri gibi ciddi hastalıklara yol açabilir.

KATEGORİLER