444 3 703

Vajinal Mantar Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Vajinal mantar enfeksiyonu tedavi edilmezse makat ve kalçalara yayılma riski vardır. Eğer tedavi gecikirse enfeksiyon kronik hale gelebilir ve tam olarak iyileşmeyebilir. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi, vajinal mantar enfeksiyonları için de önemlidir.

Antibiyotik tedavisinden mümkün olduğunca kaçınmak, sağlıklı beslenme ve düzenli spor yapma, hijyen kurallarına dikkat etme, vajinal duş yapmamak ve genital temizliği normal su ile önden arkaya doğru dıştan yapmak, pamuklu iç çamaşırları tercih etmek, ıslak mayo ile uzun süre kalınmamak, ortak kullanılan tuvaletler, epilasyon merkezleri, saunalar gibi alanlarda enfeksiyon riski olduğu için bu alanların kullanımında maksimum özen göstermek.

Bu durumla ilgili olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanına danışmak en uygun seçenek olacaktır. Genellikle hastanın semptomlarına dayanarak teşhis konulabilir ancak gerektiğinde doktor ek testler talep edebilir.

Vajinal mantar ortak kullanım alanlarından ve cinsel ilişki yoluyla geçebilen bir enfeksiyondur. Bu tür mantar enfeksiyonu tuvaletlerde, hamamlarda veya saunalarda bulaşabilir.

Vajinal mantar akıntısı her hastada farklılık gösterebilmekle birlikte genellikle akıntı beyaz veya krem renginde olabilir. Bazı durumlarda krem kıvamında olabilir. Akıntıda çökelek veya peynir kesiği gibi pütürler oluşabilir. Vajinal mantar genellikle kokulu bir akıntıya neden olmaz, ancak nadiren ekşimsi bir koku fark edilebilir.

Vajinal mantar kaşıntısının tedavisi için çeşitli yöntemler bulunur. Vajinal krem kullanımı ve bitkisel tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Ancak sadece krem veya bitkisel tedavi tek başına genellikle etkili olmaz çünkü enfeksiyon vajinanın içinden kaynaklanır. Eğer kişi cinsel yönden aktif ise fitil tedavisi önerilebilir ancak daha önce cinsel birliktelik yaşamamışsa ağızdan alınan ilaçlar kullanmak gerekebilir. Tedaviye destek olarak da vajinal mantar kremleri kullanılabilir. Ayrıca doğal ve bitkisel tedavi seçenekleri de tedavinin bir parçası olarak kullanılabilir.

Vajinal mantar enfeksiyonu genellikle vajinal kaşıntı, kızarıklık ve yanma hissine yol açar. Vajinal mantar krem tedavisi genellikle bu belirtileri 2-3 gün içinde azaltır. Ancak sadece krem tedavisi yeterli olmayabilir çünkü enfeksiyon vajinanın iç bölgesinden kaynaklanır. Esas enfeksiyon çözülmediği sürece hastanın vajinal kaşıntı, akıntı ve kızarıklık gibi şikayetleri tekrar ortaya çıkabilir.

Vajinal mantar enfeksiyonunun tedavisinde vajinal mantar fitillerinin kullanılması önerilir. Vajinal mantar fitilleri lokal olarak etki göstererek sadece vajinaya etki eder ve bu nedenle tüm vücuda yayılmaz veya karaciğere zarar vermez. Genellikle kısa bir süreli tedavi ile sonuç alınabilir. Fitil uygulaması genellikle gece yatarken yapılır ve bir eldiven veya yağlı bir krem yardımıyla fitil vajinaya yerleştirilir. Vajinal mantar fitili tedavisi sonrasında akıntıda bir miktar artış, yanma hissi ve fitilin bir kısmının dışarı çıkması gibi durumlar normaldir.

Vajinal mantar hapı çocuklarda görülen vajinal mantar enfeksiyonlarına sahip olanlara, cinsel yönden aktif olmayan kadınlara, vajinismus sorunu yaşayan hastalara, vajinal fitil veya krem tedavisiyle sonuç alamayan hastalara, kronik vajinal mantar enfeksiyonu olan kadınlara vajinal mantar tedavisi önerilir.

İnsan vücudu uyku düzeni, beslenme alışkanlıkları, stres seviyesi ve egzersiz gibi faktörlerden etkilenir ve bu faktörler bağışıklık sistemini doğrudan etkiler. Zayıf bir bağışıklık sistemi ve şeker hastalığı riski vajinal mantar enfeksiyonlarının sık ve uzun süreli olmasına yol açabilir. Vajinal mantar enfeksiyonu geçiren hastaların tedaviye katkı sağlamak için bağışıklık sistemini güçlendirmeleri de ayrıca önerilir. Bu amaçla bol miktarda vitamin içeren sebzeler ve meyveler (özellikle C vitamini), doğal ve az işlenmiş yiyecekler tercih edilmeli, sağlıksız fast food ürünleri gibi gıdalardan kaçınılmalıdır. Ayrıca tatlı, yağlı, pasta, kek, kurabiye gibi kan şekerini yükselten gıdalardan da uzak durulması önemlidir.

Hamilelik döneminde vajinal mantar enfeksiyonu oluşabilir. Bu durum kadınlarda olduğu gibi hamilelerde de görülebilir. Hamilelik hormonlarındaki değişiklikler vajinal floranın da değişmesine neden olur. Bu nedenle hamile kadınlar vajinal mantar enfeksiyonuna daha yatkın hale gelir. Özellikle düşük riski taşıyan ve bu nedenle vajinal fitil veya krem kullanan gebeler vajinal mantar enfeksiyonuyla daha sık karşılaşabilir. Hamilelikte vajinal mantar tedavisinde ağızdan alınan ilaçlar tercih edilmez. Bunun yerine bebeğe zarar vermeyen tek kullanımlık vajinal fitiller ve kremler tercih edilmelidir.

Diyabet hastalığında kan şekeri düzeylerinin izlenmesi ve kontrolü büyük önem taşır. Bu amaçla dengeli beslenme ve egzersiz yapmak da gereklidir. Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanının önerdiği diyabet ilaçlarının düzenli olarak kullanılması önemlidir. Uzun süre yüksek kan şekeri seviyelerine maruz kalan diyabet hastalarında vajinal mantar enfeksiyonu riski artar. Ayrıca diyabetik hastalarda geçmeyen ve tekrarlayan vajinal mantar enfeksiyonu daha sık görülür. Bu nedenle tekrarlayan mantar enfeksiyonlarından muzdarip olan hastaların diyabet açısından da incelenmesi gerekir.

Enfeksiyona sebep olan etken ortadan kaldırılmadığı sürece enfeksiyon devam eder veya sık sık tekrarlar. Bu yüzden vajinal mantara yol açan altta yatan sorunun önlenmesi veya tedavi edilmesi son derece önemlidir. Kronik vajinal mantar enfeksiyonu olan hastalarda farklı incelemeler yapılması gerekir. Detaylı bir muayene yapılabilir ve kültür ve smear testleri alınabilir. Ayrıca diyabet (şeker hastalığı) olup olmadığını anlamak için incelenme yapılmalıdır. Bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen herhangi bir hastalığın varlığını anlamak için kan sayımı, idrar testi, vitamin eksikliği testleri ve HIV gibi viral enfeksiyonların tespiti için gerekli testler de yapılmalıdır.

Vajinal mantar bazı enfeksiyon hastalıkları gibi kişinin bağışıklık sistemi güçlü olduğunda ve vajinal mantara neden olan etken ortadan kalktığında kendiliğinden geçebilir. Ancak bu durum genellikle uzun bir süreç gerektirir. Bazen bu bekleme sürecinde hastalık daha da ilerleyebilir. Bu yüzden vajinal mantar varsa kendiliğinden geçmesi beklenmemelidir.

Eğer vajinal mantar uygun bir şekilde tedavi edilirse şikayetlerin azalmaya başlaması genellikle 1-2 gün içinde görülür. Tam iyileşme ise genellikle 7-10 gün içinde gerçekleşir.

KATEGORİLER