444 3 703

Dereotu Ne İşe Yarar, Faydaları Nelerdir?

Dereotunun en bilinen özelliklerinden biri sindirim sistemini rahatlatmasıdır. Sindirim problemleriyle mücadele etmeye yardımcı olur ve hazmı kolaylaştırır. Ayrıca dereotu karın ağrısı, gaz ve mide bulantılarını hafifletmek için kullanılabilir. Dereotu aynı zamanda antioksidan özelliklere sahiptir ve vücuttaki serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarının önlenmesine yardımcı olabilir. Anti-inflamatuar özellikleri sayesinde iltihaplanmayı azaltabilir ve bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Bunların yanı sıra dereotunun idrar söktürücü etkisi de vardır. Böbrek sağlığını destekleyerek biriken toksinlerin atılımını teşvik edebilir. Dereotu içerdiği demir, kalsiyum, magnezyum ve minerallerle genel sağlık için faydalıdır.

Dereotu yapraklarında bulunan flavonoidler ve B grubu vitaminler sayesinde uykusuzluğa karşı etkili olabilir. Vücutta salgılanan belirli hormonların ve enzimlerin aktive edilmesine yardımcı olarak sakinleştirici bir etkiye sahip olan dereotu aynı zamanda kortizol adı verilen stres hormonunun seviyesini düşürmeye de katkı sağlar. Stres seviyesinin azalmasıyla daha huzurlu ve kaliteli bir uyku deneyimi yaşayabilirsiniz. Dereotunun ayrıca antidepresan özellikleri olduğu da bilinmektedir.

Dereotu kalori içeriği açısından oldukça düşüktür. Kurutulmuş bir tatlı kaşığı dereotu sadece 3 kalori içerirken taze 100 gram dereotu yaklaşık olarak 43 kaloriye sahiptir. Bu nedenle karbonhidrat miktarı düşük olduğundan kilo verme amaçlı diyetlerinizde size yardımcı olabilir.

Diyabet hastalarının tüketimine uygun görülen bu besin maddesi kanı sulandırma etkisi olmaması nedeniyle önerilir. Bu sebeple gebe ve lohusa kadınların da kontrollü bir şekilde tüketmesi gerekir. Alerjik reaksiyonlara yol açabileceği için aşırı tüketimden kaçınılmalı ve dikkatli olunmalıdır.

Bağırsak sağlığını desteklemek ve düzeltmek için tüketmemiz uygun olan dereotu hazımsızlık sorunlarına iyi gelir. Bu bitki bağırsağın peristaltik hareketlerini artırarak besinlerin bağırsaktan daha kolay geçmesine yardım ederek kabızlığı önler.

Dereotu kilo verme sürecinde etkili olan yüksek lif içeriğiyle birlikte sindirimi daha uzun süren bir besindir. Bu da tokluk hissini artırarak kilo vermeye yardımcı, enerji harcamasının artmasına yol açarak kalori yakımını artırır. Bu nedenle metabolizmayı hızlandırarak ödem atmayı destekler.

Dereotu bebeklerin beslenmesine genellikle 8-10 ay gibi bir süre sonra eklenmeye başlanır. Bebekler ilk olarak temel besin kaynakları olan anne sütü veya formül mamalarını tüketirken zamanla katı gıdalara geçiş yapar. Dereotu da bu dönemde bebeklerin diyetine dahil edilebilir. Ancak dereotu gibi baharatlar ve otlar bebekler için bazı riskler taşıyabilir. Öncelikle alerjik reaksiyonlara yol açabilecek olası bir alerji riski bulunur. Bu nedenle dereotunu bebeğinizin diyetine eklemeyi düşünmeden önce doktorunuza danışmanız önemlidir.

Dereotu hamilelik döneminde tüketilebilecek sağlıklı bir bitkidir. Hamilelik sürecindeki kadınların beslenmesi önemlidir ve dereotu da bu beslenme planının bir parçası olabilir. Dereotunun tüketimi hamilelikte ölçülü bir şekilde yapılmalıdır. Dereotu düşük kalorili bir bitkidir ve hamilelikte kilo alımını kontrol altında tutmak ön planınıza dahil ederken, genel kalori ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurun. Dereotu, C vitamini, demir, potasyum ve kalsiyum gibi vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Ancak tek başına tüm besin ihtiyaçlarını karşılamaz. Dengeli bir diyet içinde çeşitli besinlerle birlikte tüketilmelidir. Hamilelikte gıda güvenliği çok önemlidir. Dereotunu satın alırken taze ve temiz olduğundan emin olun. Yıkadığını böcek kalıntısı olmamasına dikkat edin. Bazı insanlar dereotuna karşı alerjik reaksiyon gösterebilir. Eğer daha önce dereotu yediğinizde herhangi bir alerjik belirti yaşadıysanız tüketiminden kaçınmanız daha uygundur. Dereotunu günlük beslenme planınıza uygun olarak tüketmek önemlidir. Aşırılıklarına neden olabilir. Bir diyetisyen veya doktorunuzla konuşarak sizin için uygun miktarı belirlemeniz en iyisidir dereotu tüketebilirsiniz ancak dikkatli olmanız ve ölçülü bir şekilde tüketmeniz gerekir.

Dereotu sapı mutfakta ve sağlık alanında çeşitli amaçlar için kullanılır. Sap kısmı ince kıyılarak salatalarda, çorbalarda, mezelerde ve garnitürlerde lezzet katıcı olarak tercih edilir. Ayrıca dereotu sapının sağlık açısından da faydaları vardır. İçerdiği vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Sindirim sistemi üzerinde de olumlu etkileri bulunur ve sindirim sorunlarını hafifletmeye katkıda bulunabilir. Dereotu sapının diğer bir işlevi de aromaterapi alanında kullanılmasıdır. Özellikle uçucu yağ üretiminde tercih edilen bu bitki rahatlatıcı ve stres giderici özellikleri dereotu sapı hem mutfakta hem de sağlık alanında çeşitli amaçlar için kullanılabilen değerli bir bitkidir.

KATEGORİLER