444 3 703

Heimlich Manevrası Nedir? Hangi Durumda Uygulanır?

Heimlich manevrası boğulma durumlarında uygulanan bir ilk yardım tekniğidir ve karın bölgesine uygulanır. Kişinin sırtına sarılıp kaburga kemiğinin hemen altına, göbek ile kaburga arasındaki noktaya hızlı ve sert basınç uygulanarak yapılan bu manevra yabancı cismin nefes yolunu tıkamasını engeller. Ancak bu ilk yardım tekniği yanlış yapılırsa zarar verebileceği için mutlaka eğitimli bir kişi tarafından gerçekleştirilmelidir.

Manevra toplamda beş kez tekrarlanmalı ve ardından yabancı cismin dışarı çıkıp çıkmadığı kontrol edilmelidir. Bu işlem takılı olan cisme kadar devam ettirilir.

Bilinci kapalı olan kişiler üzerinde Heimlich manevrası uygulanmamalıdır. Bu tür durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Eğer yabancı cisim çıkmamışsa ve kişi bilincini kaybetmişse acil olarak temel yaşam desteğine başlanmalıdır. Profesyonel yardımın hızlı bir şekilde gelmesi için ve kişinin güvenli ve hızlı bir biçimde uygun sağlık tesisine ulaştırılabilmesi adına 112'yi arayarak yardım talep edilmelidir.

Bilinci kapalı olan kişilere bu manevra yapılmaz. Bu durumda en hızlı şekilde temel yaşam desteği sağlanmalıdır. Hava yolunun açıklığını kontrol etmek için ağız içi incelenmelidir. Ancak farkında olmadan parmaklarınızı içeri sokmamanız gerekir. Dilin kontrolü, çene yukarı hareketi ile gerçekleştirilir.

Bilinci kapalı ancak solunumu devam eden kişilerin sağ tarafına döndürülerek rahatlama pozisyonuna getirilmeli ve 112 numarasını arayarak uygun bir sağlık merkezine nakilleri sağlanmalıdır.

Hamilelerde ise göğüs kemiği bölgesinde el konumu biraz daha yukarıya alınır. Eğer hamile kişi baygın durumdaysa onu sırtüstü konumlandırın ve parmağınızla hava yolunu temizlemeye çalışın. Eğer tıkanan cismi çıkaramıyorsanız yaşam desteği uygulamasına başlamalısınız.

Eğer yalnız başınıza boğulma durumuyla karşılaşırsanız bir elinizle yumruk yapıp bu yumruğun başparmağını göğüs kemiği altındaki mide bölgenize yerleştirin. Öbür elinizle bu yumruğu sıkıca tutup, içeriye ve yukarıya doğru itin. Bu işlemi 5 defa uygulayın. Takılı olan nesne dışarı çıkana ve nefes alıp öksürmeye başlayana kadar bu hareketi tekrar edin. Ek bir seçenek olarak üst karın bölgenizi bir masa köşesi ya da sandalye arkasına dayayarak ilave destek ile itme gerçekleştirebilirsiniz.

KATEGORİLER