444 3 703

Meninjiyom Çeşitleri, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Evet meninjiyomlar kötü huylu olabilir. Ancak çoğunluğunda kanserli doku bulunmaz. Yani genellikle kötü huylu değillerdir. Meninjiyomların yaklaşık %10'u malignleşme eğilimindedir. Tüm beyin tümörlerinin kaynağı olan beyinde, kanserli hücre taşıyan meninjiyomların oranı sadece %1'dir.

5 yıl boyunca sağ kalan meninjiyom hastalarının durumu incelenmiştir. İyi huylu meninjiyomlarda 5 yıllık sağ kalım oranı %95'i aşarken malign meninjiyomalarda bu oran %77'dir. Bu oranlar yaşa, tümörün büyüklüğüne ve yerine bakılmaksızın ortalamaları temsil eder. Her hasta için durum kişiye özeldir.

Meninjiyomların genellikle iyi huylu olmalarından dolayı bu risk çok düşüktür. Meninjiyomlu tüm hastaların %0,1 ile %0,76'sında bu risk vardır. En fazla metastaz yapma eğiliminde olan doku ve organlar akciğerler, karaciğer, lenf nodları ve kemiklerdir.

Çoğu meninjiyom 2 cm'nin altındaki bir çapta bulunur. 0.5 ila 2.7 cm arasındaki meninjiyomlar küçük olarak kabul edilirken 2.8 ile 10.5 cm arasındakiler büyük olarak kabul edilir. Ancak boyutları 7-8 cm'ye kadar çıkabilen dev meninjiyomlar oldukça nadirdir.

Evet meninjiyomlar kadınlarda daha yaygın olan tek beyin tümörü tipidir. Meninjiyomlar kadınlarda neredeyse iki kat daha sık görülür.

Meninjiyom genellikle 40-60 yaş aralığında görülen bir tümördür. Yavaş büyüme eğiliminde olduğundan çoğu zaman 60 yaş civarında semptomlarını gösterir. Ancak bu durum 40 yaş altındaki bireylerde de karşılaşılan bir tümör çeşididir.

Çocuklarda çok nadir görülür. Tüm meninjiyom vakalarının yaklaşık %1,5'i 18 yaş altı bireylerde görülür. Genel olarak bu tür tümörler 10 yaşından sonra belirlenebilir veya ortaya çıkabilir.

Evet tedavi edildikten sonra bile meninjiyomların yeniden gelişme ihtimali vardır fakat nadiren gerçekleşir. Bir kez meninjiyom oluşmuş bir beyinde bunun tekrar meydana gelmesi mümkündür. Bu durumun oranı ise meninjiyomun tipine ve uygulanan tedaviye bağlıdır: Eğer meninjiyom tamamen cerrahi yöntemle temizlendiyse gelecek 5 yıl içerisinde tekrarlama riski %5'tir. Ancak eğer meninjiyom beyinde kritik bir konumda bulunur ve sadece bir kısmı cerrahi yöntemle temizlenip bir kısmı beyinde bırakılırsa gelecek 5 yıl içinde yeniden büyüme riski %30'dur.

Hastanın tümörünün durumu ve uygulanan tedaviye bağlı olarak iyileşme süreci değişkenlik gösterebilir. Genellikle hasta 2-5 gün içerisinde hastaneden taburcu edilir. Cerrahinin ardından ortaya çıkabilecek kas ve konuşma problemleri genellikle geçicidir. Bu süreçte fiziksel terapi ve rehabilitasyon almak faydalıdır. Gamma Knife tedavisi sonrasında ise hasta evine dönme imkanına sahiptir.

Herhangi bir cerrahi işlemde olduğu gibi meninjiyom ameliyatının da riskleri bulunur. Ancak deneyimli doktorların elinde ve iyi donanımlı hastanelerde gerçekleştirildiğinde meninjiyom vakalarının çoğunda cerrahi riskler düşer. Bunun nedeni meninjiyomların genellikle beyin dokusuna yapışık olmamasıdır. Beyin ile tümör arasında belirgin bir sınır bulunur ki bu da onların tamamen cerrahi olarak çıkarılabilmesini sağlar.

Meninjiyomların çoğunda kanser hücreleri bulunmaz. Meninjiyomların sadece yaklaşık %10'u kanserli nitelik taşır.

Meninjiyomlar kendi başlarına küçülmez. Onların boyutunu azaltmak veya tamamen ortadan kaldırmak için tedavi girişiminde bulunulması gereklidir.

Saçın komple tıraş olmasına ihtiyaç yoktur. Cerrahi müdahale yapılacak bölgenin tıraşı yeterli olacaktır. Hem mikroskobik hem de endoskopik cerrahi işlemlerde açılan küçük bir delik olduğu için saçın tamamının tıraş olması istenir.

Meninjiyom cerrahisi sonrasında hasta geri bildirimleri genellikle pozitiftir. Tümörü büyük olan ya da sinire basısı olan hastalar görme, konuşma ve hareket kabiliyeti gibi sorunlar yaşayabilir. Hatta bunama benzeri durumlar bile meydana gelebilir. Ancak ameliyat sonrasında hasta meninjiyomundan kurtulur ve sağlıklı bir şekilde hayatına devam eder.

KATEGORİLER