444 3 703

1 Haftalık Gebelik

“1 haftalık gebelik belli olur mu?” diye merak ediyorsanız genellikle hamilelik belirtilerinin 4 ile 6 hafta arasında ortaya çıktığını bilmelisiniz. 1 haftalık adet gecikmesi hamileliğin en erken belirtilerinden biridir ama eğer adet düzeniniz bozuksa bunu anlaması zor olabilir. Ayrıca hamileliğin 3. haftasında ya da hamile olduktan yaklaşık 10 ile 14 gün sonra gerçekleşebilen yerleşme kanamasını adet dönemiyle karıştırma ihtimaliniz de vardır.

Hamilelik testi için en uygun zaman adetin gecikmeye başladığı ilk gündür. Bunun sebebi hamilelik testlerinin yaklaşık 6 gün sonra döllenme sonucu vücudunuzda üretilen insan koryonik gonadotropin (hCG) adlı hamilelik hormonunu saptamasıdır. Ancak hCG düzeyleriniz hamileliğinizin ilk birkaç haftası boyunca her 2 günde bir katlanarak artar. Bu yüzden adetinizin geciktiği ilk günden birkaç gün sonra yapılan testler daha doğru sonuçlar verebilir.

1 haftalık gebeliği idrar testi ile tespit etmek genellikle mümkün olmaz. Çünkü gebelik hormonu olan HCG'nin (insan koryonik gonadotropin) seviyeleri döllenme sonrasında hemen artış göstermez. Bu hormonun idrarda ölçülebilir bir düzeye ulaşması genellikle gebeliğin başlangıcından itibaren yaklaşık 14 gün sonra olur. Ancak bu süre kişiye bağlı olarak değişebilir. En güvenli sonuçları elde etmek için adet gecikmesini takiben bir hamilelik testi yapılması tavsiye edilir. Unutmayın sağlık hakkında en kesin ve doğru bilgiyi sadece sağlık uzmanları verebilir.

Baş dönmeleri genelde hamileliğin ilk haftası boyunca görülmez. Bu sırada döllenmiş yumurtanın rahime yerleşme süreci devam etmekte ve gebelik hormonu hCG (human chorionic gonadotropin) seviyeleri henüz artış göstermemişken klasik hamilelik belirtileri genellikle hissedilmez. İlerleyen zamanlarda hormonal değişimler arttıkça baş dönmesi gibi durumlar daha yaygınlaşabilir.

Çoğunlukla hamileliğin ilk haftasında kanama gerçekleşmez. Ancak bazı kadınlar döllenmiş yumurtanın rahime yerleştirildiği implantasyon sürecinde hafif bir kanamayla karşılaşabilir. Genellikle hafif olan bu kanama pembe veya kahverengi renkte olup adet kanamasından farklıdır. Yine de bu dönemde çoğu kadın kanama yaşamaz.

Baş ağrısı gibi semptomlar genellikle hamileliğin ilk haftası boyunca görülmez. Ancak her kadının vücudu farklı şekillerde tepki verebilir ve bazen baş ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Fakat baş ağrısı hamilelik belirtileri arasında en yaygın olanı değildir ve genellikle gebeliğin ilerleyen dönemlerinde daha sık rastlanır.

Mide yanması gibi semptomlar da genellikle hamileliğin ilk haftası boyunca pek görülmez. Mide yanmasının sebebi genellikle ilerleyen aylarda meydana gelen hormonal değişimlerdir. Ancak her kadının deneyimi farklı olduğu için bazıları erken dönemlerde hafif bir mide rahatsızlığı yaşayabilir.

Ağrı gibi belirtiler genellikle hamileliğin ilk haftası boyunca hissedilmez. Döllenmiş yumurtanın rahime yerleştirilme süreci veya gebelik hormonlarındaki yükselme nedeniyle bazı kadınlar hafif karın veya kasık ağrısı yaşayabilir ancak bu durumlar genellikle hafif ve geçicidir.

Sırt ağrısı genellikle hamileliğin ilk haftası gibi erken dönemlerde ortaya çıkmaz. Hamilelik sürecinde vücuttaki değişiklikler bel ve sırt bölgesindeki ağırlık artışından dolayı sırt ağrısına yol açabilir. Fakat bu tür değişiklikler daha çok hamileliğin ilerleyen evrelerinde görülür ve sırt ağrısı erken gebelik semptomları arasında nadiren bulunur.

Karın ağrısı da genel olarak hamileliğin ilk haftasında yaşanmaz. Döllenmiş yumurtanın rahime yerleşme sürecinde bazı kadınlar hafif karın ya da kasık ağrısı deneyimleyebilir ancak bu durum genellikle kısa sürer ve hafiftir. Hamilelik hormonlarının etkisi ile rahmin büyümesi ve vücudun bu değişikliğe uyum sağlamasıyla karın ağrıları daha sık yaşanabilir.

Hamileliğin ilk haftasında kan testleri genellikle normal seviyelerdedir. Bu dönemde hCG (insan koryonik gonadotropin) adı verilen hamilelik hormonu seviyeleri hala yükselmemiş olabilir. Eğer gebeliği doğrulamak için kan testi yapılırsa bu genellikle adet gecikmesinden sonra ya da hamile olduğunuzdan şüphelendiğinizde yapılır. Kan testleri hamileliği teyit etmek amacıyla kullanılır ve bu süreçteki değişimler genellikle daha sonradan görülür. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde kan değerleri hCG'nin artışına paralel olarak yükselir.

1 haftalık bir gebelik ultrason ile tespit edilemez. Gebelik testinin pozitif sonuç vermesi durumunda ultrason muayenesi genellikle 5 ve 6. haftalar arasında gerçekleştirilir. Hamilelik sürecinin 4,5 haftası tamamlandığında ve adet gecikmesi meydana geldiğinde vajinal ultrason ile gebelik kesesi görüntülenebilir. Bu evreye kadar hamilelik ilerlemesi Beta-HCG hormonunun kandaki seviyesinin artması üzerinden izlenir. Hamileliğin 5. veya 6.haftalarında ultrasonda gebelik kesesinin görülmesi ve bebeğin kalp atışlarının duyulması beklenir.

Bir haftalık bir bebek, hayatının ilk evrelerinde olduğu için oldukça küçük ve hassastır. Yeni doğmuş bir bebeğin cildi yumuşak ve genellikle hafif pembe tonlarındadır. Gözleri çoğunlukla kapalı geçirir ve uyanıklık durumlarında genellikle beslenme zamanlarıdır. Bebekler bu dönemde fazla hareket etmezler, ancak uyandıklarında ellerini ve ayaklarını sallayabilirler. Bebeklerin başları nispeten büyük görünür çünkü vücutlarına göre oransızdır. Ayrıca, yeni doğan bir bebeğin saçları az olabilir veya hiç olmayabilir. Bir haftalık bir bebek hala anne karnındaki pozisyonunu korur; bacaklarıcuduna yakın durur. Bu bebeklerin yüz ifadesi genellikle sakin ve rahattır çünkü henüz duygusal tepkileri tam olarak geliştirilmemiştir.

KATEGORİLER