444 3 703

2 Haftalık Gebelik

Ultrason genellikle 2 haftalık bir gebeliği belirleyemez. Çünkü bu aşamada embriyo çok miniktir ve ultrason cihazları tarafından algılanamaz. Gebeliğin ultrason ile görüntülenebildiği ilk zamanlar genelde 5-6. haftalar arasındadır. Fakat bu durum bireyden bireye değişkenlik gösterebilir. Her durumda doktorunuzun tavsiyelerine uymak ve sağlıkla ilgili her konuda ona danışmak önem taşır.

Gebelik genellikle son menstrüasyon döneminden takriben iki hafta sonra vücutta yeterli miktarda hCG (insan Koryonik Gonadotropin) hormonu seviyesine ulaştığında idrar testleri ile belirlenebilir. Ancak bu süreç her kadın için aynı olmayabilir ve bazı durumlarda daha erken ya da daha geç tespit edilebilir. Testin doğruluğunu belirleyen faktörler arasında testin nasıl uygulandığı, idrarın konsantrasyonu ve gebeliğin tam süresi bulunur. Kesin sonuçlar almak adına beklenen adet tarihinden önce yapılan testlerde sağlık profesyoneli tarafından kan testi ya da ultrason taraması yapılmasını düşünmek yararlı olabilir. Her hâlükârda herhangi bir gebelik şüphesi durumunda doktorunuzla irtibata geçmek en doğru seçenek olacaktır.

Bu dönemde hamilelik belirtisi yaşamayabilirsiniz ancak yumurtlama belirtileri görülebilir. Daha önce de ifade edildiği gibi pelvik ve karın ağrısı yumurtlamanın yaygın belirtilerinden biridir. Dolayısıyla 2 haftalık bir hamilelikte karın ağrısı hissetmeniz olasıdır. Fakat bu durum henüz bir bebeğin varlığından kaynaklanmaz. Gerçekte kadınların %40'ı kadarı yumurtlama sırasında kramplar, baskı veya alt karın bölgesinde yoğunlaşan ağrılar gibi semptomlar yaşar. Yumurtlama ağrısının kesin sebebi bilinmemekle birlikte muhtemel nedenler arasında yumurtalık yüzeyini geren folikül büyümesi veya yırtılan folikülden serbest bırakılan kan veya sıvının midenizin iç yüzeyini tahriş etmesi bulunur.

Teknik olarak 2 haftada hamilelik durumunuz kesinleşmez. İmplantasyon sürecinin tamamlanması sonrası geriye dönüp baktığınızda ancak 2 haftalık hamile sayılırsınız. Ama görüldüğü üzere olası bir gebeliği desteklemek adına vücudunuzda birçok etkinlik hala devam eder.

Teknik olarak henüz hamile olmadığınıza göre hamilelik testi için çok erkensiniz. Hamilelik testinin en uygun zamanı genellikle adet gecikmesinin ilk gününden itibaren herhangi bir zamandır. Beklemek stresli olabilir ancak bu size en doğru sonucu sağlar. Bunun sebebi evde uygulanan hamilelik testlerinin döllenmenin yaklaşık 6 gün sonrasında vücudunuz tarafından üretilmeye başlanan insan koryonik gonadotropini algılamasıdır. Eğer adet döngünüz düzenli ise adet gecikmeniz yaklaşık olarak gebeliğin 4. haftasında yaşanabilir.

Kilo almanın yanı sıra alınan kalorinin kalitesi de büyük önem taşır. İçeriği yağ ve şeker yüksek olan paketlenmiş gıdalardan kaçınmak hamileliğin ilk haftalarında beslenme düzeninizdeki temel öncelikler arasında yer almalıdır. Mümkün olduğunda doğal, sağlıklı, dengeli ve düzenli bir diyet uygulamaya dikkat etmelisiniz.

2. haftada embriyo hala rahime ulaşmamıştır ve tüpler içerisinde yer alır.

Bir bebeğin kalp atışları genellikle gebeliğin 5. veya 6. haftasında ultrason ile saptanabilir. Fakat bu durum çeşitli faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir ve bazı durumlarda daha erken ya da daha geç duyulabilir.

Kişinin iki haftalık hamilelik sürecinde karın ağrısı deneyimi bireyden bireye farklılık gösterebilir. Fakat genelde bu evrede hafif kasılmalara ve rahim çevresinde dolgunluk hissine rastlanabilir. Bu durum embriyonun rahme yerleşmesinden kaynaklanan normal bir durumdur. Eğer ağrı çok şiddetliyse veya başka semptomlarla (aşırı kanama, baş dönmesi gibi) beraberse tıbbi müdahale gerekebilir.

2. haftada döllenmiş yumurta ve sperm çoğalmaya devam eder. Embriyo çok küçük bir boyutta ve yuvarlak hücre topu şeklindedir. Ultrasonografide henüz bebek görüntüsü yoktur. 2 haftalık bebek kilosu ve boyu da belli değildir.

Gebeliğin çok erken dönemi olan ilk 2 hafta içinde annede fiziksel bir farklılık görmek zordur. Annenin karnı henüz belirgin değildir. Ancak kendisinin hissedeceği bazı hormonal değişikliklerin neden olduğu bir hassasiyet söz konusudur.

2 haftalık hamilelikte mide bulantısı olabilir. Ancak olup olmaması ya da şiddeti, kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu dönemde kokulara karşı da aşırı hassas olabilirsiniz. Ağzınıza değişik tatlar gelebilir ve tüm bunlar midenizi bulandırabilir.

2 haftalık gebelik sürecinde kasık ağrısı olup olmayacağı konusu birçok farklı faktöre bağlıdır. Birincisi her bireyin vücut yapısı ve ağrıya karşı toleransı farklıdır. Bu nedenle bazı kadınlar bu dönemde hafif bir rahatsızlık hissedebilirken diğerleri ciddi ağrılar yaşayabilir. Ancak genellikle 2 haftalık gebelikte belirgin bir kasık ağrısı beklenmez. Erken gebelik döneminde kasık ağrısının yaygın sebeplerinden biri rahmin büyümeye başlamasıdır. Bu durum genellikle daha ileri gebelik haftalarında görülür ve genellikle hafif bir rahatsızlık şeklinde hissedilir. Ancak eğer şiddetli ya da sürekli bir ağrınız varsa veya bu durum sizi endişelendiriyorsa mutlaka bir sağlık profesyoneli ile görüşmelisiniz.

KATEGORİLER