Kapalı cerrahi müdahalelerde 8-10 cm'lik yumurtalık kistleri çıkarılabilir. Kistin kanser olma riski yoksa 10-15 cm'lik kistler bile laparoskopik olarak çıkarılabilir. Ancak şüpheli veya daha büyük lezyonlarla karşılaşıldığında açık ameliyat tercih edilebilir.
Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı kızlık zarına zarar vermez. Operasyon karın bölgesinden yapıldığı için ve vajina girişi olduğundan operasyon sırasında kızlık zarına dokunulmaz. Başka bir deyişle bu cerrahi prosedür bakire kadınlar için de uygundur.
Yumurtalık kisti operasyonu sırasında karın içerisine gaz verilir ve bu durum ameliyatın hemen ardından bir miktar şişliğe yol açabilir. Bu şişlik genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak bazen bu şişlik yanında postoperatif ağrı da yaşanabilir.
Çoğunlukla zararsız olan yumurtalık kistleri genellikle kendiliğinden kaybolur. Ancak eğer büyümeye devam eden bir yumurtalık kisti tedavi edilmezse yumurtalığın burulması ya da kistin yırtılması gibi komplikasyonlar meydana gelebilir. Ayrıca belirgin bir boyuta ulaşmış bir yumurtalık kisti şiddetli ağrılara sebep olabilir.
Bir yumurtalık kisti genellikle herhangi bir belirti göstermez. Fakat bazı durumlarda adet düzensizliği gibi problemlere yol açabilir. Eğer adet düzensizliği yaşayan bir kadın varsa bir sağlık profesyoneli tarafından değerlendirilmesi önerilir.
Yumurtalık kistlerinin yaklaşık %80-85’i benign (iyi huylu) niteliktedir ve genellikle ergenlikten çıkmış kadınlarda görülür. Ancak oldukça nadiren yumurtalık kistleri kanserli hale gelebilir. Bu sebeple bir yumurtalık kisti tespit edildiğinde büyüme oranına, şekline ve oluştuğu zamana bakarak değerlendirme yapmak ve düzenli olarak takip etmek önemlidir. Kanser riskini arttıran yumurtalık kistleri yaş ilerledikçe ortaya çıkan kistler, menopoz sonrası gelişen kistler, menopozdan sonra hızla büyüyen mevcut kistler, sınırları belirsiz olan kist yapıları, hızlı bir şekilde büyüyen kistler, her kontrolde daha da büyümeye devam eden kistlerdir.