444 3 703

Karpal Tünel Sendromu Nedir? Karpal Tünel Sendromuna Ne İyi Gelir?

Bu rahatsızlık çoğunlukla 40-50 yaş arası kadınlarda daha yaygın bir şekilde görülür.

El bileğinizi zorlayabilecek işlerden ve aktivitelerden kaçının. Gerekli durumlarda bileklikler veya ateller kullanarak el bileğinizi destekleyin. El bileğiniz sürekli bükülü pozisyonda çalışmamaya özen gösterin. Çalışırken periyodik olarak molalar verip, bu mola sürelerinde germe egzersizleri yapın. Bilgisayar kullanıyorsanız el bileğinizi desteklemek için ergonomik fare pedleri ve klavye stantlarından faydalanın.

Belirli hareketlerin tekrarlanmasının karpal tünel sendromu ile bağlantısı vardır. Bu nedenle yoğun bir şekilde el emeği gerektiren ev hanımları, daktilo ya da bilgisayar kullanan kişiler, müzik aleti çalanlar, titreşimli aletlerle çalışan teknisyenler, marangozlar, tenis oynayanlar, ellerini sıkça kullanarak bulaşık yıkayan kişiler, şoförler ve kasaplar bu sendromu daha çok yaşar. Bunlara ek olarak şeker hastaları, tiroit hastalığı olanlar, romatoid artrit (eklem iltihabı), gut ve aşırı kilolu kişilerde de karpal tünel sendromu sıklıkla görülür. Bu sağlık durumlarına sahip olanlarda sendromun ortaya çıkma sıklığı sağlıklı bireylere göre 4-5 kat daha fazla olabilir.

El bileği bölgesinde sinir sıkışması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu sendrom genellikle tekrarlayan hareketler veya uzun süreli bilek kullanımıyla ilişkilendirilir. Karpal tünel sendromunun tehlikeli olup olmadığı konusunda net bir cevap vermek zordur çünkü her vakada semptomlar ve şiddeti farklılık gösterir. Genellikle karpal tünel sendromu tedavi edilebilir ve çoğu insan için ciddi komplikasyonlara yol açmaz. Ancak ihmal edildiğinde veya tedavi edilmediğinde sinir hasarı kalıcı hale gelebilir ve işlevsellik kaybı yaşanabilir.

KATEGORİLER