444 3 703

EKG Nedir? EKG Nasıl Çekilir?

EKG bozukluğu kalp ritminin düzensizleştiği durumu ifade eder. Ritim bozukluğu esnasında kalp hızlı ya da yavaş atabilir ya da düzensiz bir şekilde çalışabilir. Çoğunlukla zararsız olan aritmiler bazen hayatı riske atan ciddi sorunlara yol açabilir. EKG bozukluğunda ritim bozukluğu nedeniyle kalbin vücuda yeterli kan sağlayamaması durumunda nefes darlığı, baygınlık ve hatta ani ölüm görülebilir. Ancak ritim bozuklukları genellikle başarılı bir şekilde tedavi edilebilen rahatsızlıklardır.

Normal bir EKG'de kalp hızının dakikada 60 ile 80 arasında ve düzenli bir ritme sahip olması beklenir. EKG'deki her çizgi uzman bir kardiyolog tarafından ayrı ayrı değerlendirilebilir.

EKG'nin herhangi bir riski bulunmaz. Bu işlem tamamen ağrısız ve acısızdır ve genellikle birkaç dakika sürer.

EKG esnasında kalbin ritim ve iletim problemleri yavaş çalışan hastalıklar belirlenebilir. Kalp damarlarının daralması veya kalbin beslenme sorunları EKG ile tespit edilebilir.

Üst giysilerin ve takıların çıkartılması gerekir. Giysilerin rahat ve kolay çıkarılabilir olmasına dikkat edilmelidir. EKG öncesi yoğun egzersiz yapılmamalıdır. Çekimden önce sigara içilmemeli, elektrotların yapıştırılacağı bölgelerde ter varsa kurutulmalıdır. Erkeklerin göğüs bölgesinde fazla tüy varsa bu tüyler EKG öncesi kesilmelidir. Kullanılan ilaçlar varsa doktora bildirmek önemlidir.

EKG yani elektrokardiyografi kalbin elektriksel aktivitesini ölçen bir testtir. Ancak doğrudan bir damar tıkanıklığını tespit etmek için genellikle kullanılmaz. EKG kalp ritmi bozuklukları ve bazen kalp krizinin belirtilerini saptayabilir. Ancak damar tıkanıklığı genellikle daha detaylı testler gerektirir, örneğin anjiyografi ya da stres testi.

"EKG sınırda" genellikle EKG sonuçlarının normal ve anormal arasında olduğunu ifade eder. Bu belirli bir durumu teyit etmek için daha fazla değerlendirme veya izlem gerektirebilir. Ancak bu ifadenin tam anlamını belirtmek için doktorunuzla konuşmanız önemlidir çünkü her hasta farklıdır ve sınırda terimi bir dizi durumu içerebilir.

Acil veya kardiyoloji bölümüne başvurabilirsiniz.

KATEGORİLER