444 3 703

Sistit Nedir? Sistit Belirtileri Nelerdir?

Sistit ağrısını hafifletmek için ilaç tedavisinde antibiyotikler ve ağrı kesiciler verilir, bol miktarda su ve diğer sıvıları tüketilir, karın bölgesine sıcak su torbası uygulanır.

Akut sistit idrar yolu enfeksiyonunun en yaygın türlerinden biri olan ve mesaneyi etkileyen bir durumdur. Genellikle bakteriyel bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkar ve acil tedavi gerektirebilir. Sık sık idrara çıkma ihtiyacı, idrar yaparken yanma veya ağrı hissi, bulanık, koyu renkli veya kötü kokulu idrar, alt karın veya pelvik bölgede ağrı, halsizlik ve genel rahatsızlık hali akut sistit belirtileri arasındadır.

İdrar yolu iltihabı, mesane ağrısı sendromu (İnterstisyel sistit), prostat bezinin iltihabı, erkeklerde iyi huylu prostat büyümesi, alt üriner sistem sendromu, bel soğukluğu, Klamidya veya Candida gibi rahatsızlıkların semptomları sistit belirtileri ile karışabilir.

Sistit ve idrar yolu enfeksiyonları için hastanelerin üroloji bölümüne başvurmanız gerekir. Tedavi edilmeyen ve ilerleyen sistit vakaları böbreklere zarar verebilir. Sistit belirtilerinin birkaç gün içinde düzelmemesi, sık sık sistit yaşanması, idrarda kan bulunması gibi ciddi sistit belirtisi oluşması, hamilelik durumunda ve çocuklarda sistit semptomlarına rastlandığında vakit kaybetmeden üroloji bölümüne başvurulmalıdır.

Şeker tüketimini azaltmak, sistit tedavisinde yardımcı olabilir. Mesaneyi tahriş eden alkollü içecekler, gazlı içecekler, çikolata, narenciye, kafein, baharatlı yiyecekler ve domates gibi gıdaların tüketimi kısıtlanmalıdır. Ancak sistitin ilaçsız geçmesi pek mümkün olmadığından mutlaka bir uzman görüşü alınmalıdır.

Sistit çoğunlukla kadınlarda görülse de erkekler ve çocuklar da bu durumu yaşayabilir. Erkeklerde sistit daha ciddi hastalıklardan kaynaklanabilir ve genellikle prostat enfeksiyonu, kanser veya genişlemiş prostat gibi altta yatan başka bir durumdan kaynaklanır. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi önemlidir.

Menopoza giren ya da menopozda olan kadınlarda östrojen hormonundaki azalma nedeniyle üretra ve mesane astarı incelir. İnce zarın enfekte olması, zarar görmesi veya tahriş olması daha muhtemeldir.

Sistitin erkeklerde veya kadınlarda doğurganlık üzerinde bir etkisi yoktur.

Sistit ya da idrar yolu enfeksiyonunun cinsel yolla bulaşma riski bulunmaz.

Çoğunlukla kadınlarda rastlanan sistit cinsel aktivite sonrasında, idrar yolu enfeksiyonları ve hormonal değişiklikler sonucunda ortaya çıkabilir.

Cinsel ilişkiden sonra sistit oluşmasının birçok nedeni bulunur. Bu durum genellikle cinsel aktivite sırasında bakterilerin idrar yollarına girmesi ve çoğalması sonucunda meydana gelir. Kadınların idrar yolu erkeklere göre daha kısa olduğu için bu bakterilerin mesaneye ulaşması ve burada enfeksiyon yaratması daha kolaydır. Ayrıca bazı kadınlar cinsel ilişki sırasında veya sonrasında yeterince idrara çıkmaz bu da bakterilerin vücutta kalmasına ve enfeksiyon oluşmasına neden olur. Bu tür bir sistite balayı sistiti adı da verilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki her tür idrar yolu enfeksiyonu profesyonel tıbbi yardım gerektirir ve kendi kendine tedavi edilmemelidir.

KATEGORİLER