444 3 703

Prolaktin Nedir? Prolaktin Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Prolaktin seviyelerine genellikle kadın ve erkeklerde cinsel isteğin azalması, erkeklerde ereksiyon sorunları, hamileliğe engel olabilecek durumlar, emzirme dönemi dışında memeden süt gelmesi, adet düzensizlikleri veya adet görememe, hipofiz bezi tümörü şüphesi gibi durumların varlığında kontrol edilirken bakılır.

Prolaktin testi kanınızdaki prolaktin hormonu miktarını belirleyen bir sağlık kontrolüdür. Doktorlar, prolaktin hormonunun anormal derecede yüksek olduğu hiperprolaktinemi, doğurganlık sorunları, doğumdan uzun süre sonra bile memeden süt gelme durumunu teşhis etmek için bu testi kullanabilir.

Bir prolaktin testi genelde bir kan numunesi alınarak uygulanır. Kan örneği bir laboratuvara gönderilip orada prolaktin düzeyleri belirlenir. Test sonuçları bireyin sağlık durumu ve semptomlarına bağlı olarak değerlendirilir. Eğer test sonucunda prolaktin seviyesi normalden yüksek çıkarsa doktor ek testler veya görüntüleme çalışmaları talep edebilir.

Normal prolaktin seviyeleri laboratuvar ve ölçüm birimlerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Genellikle kabul gören bir referans aralığı bulunmakla beraber bu aralık farklı laboratuvarlar arasında değişiklik gösterebilir. Erkekler için normal prolaktin seviyelerinin genellikle 2-17 ng/mL (nanogram/mililitre) olduğu kabul edilirken kadınların normal prolaktin seviyeleri adet döngüsüne ve hamilelik durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Prolaktin testi tiroid sorunları, psikolojik problemler, ovülasyon problemleri, hamilelik, bebek emzirme, cinsel aktivitelerden kaçınma, adet düzensizliği gibi hastalıkların tanısı için kullanılır.

Yüksek prolaktin hormonu seviyesi ovülasyona engel olabilir bu da gebe kalmayı normalden daha zor hale getirebilir. Ancak bu durum hamileliğe tamamen engel değildir.

Prolaktin yüksekliğinde yenmemesi gerekenler kayısı, ceviz, fındık ve badem gibi besinlerdir.

Prolaktin düşüren yiyecekler tam tahıllar, yeşil sebzeler, somon, sardalye, chia tohumu ve ceviz gibi omega-3 yağ asidi açısından zengin olan gıdalar, kırmızı et, balık, tavuk ve kabuklu deniz ürünleri, fındık, badem ve avokado gibi vitamin E içeren gıdalar, kepekli ekmek, yulaf ezmesi ve kahverengi pirinç gibi kompleks karbonhidratlar tüketmek, kan şekeri seviyelerini stabil tutarak prolaktin seviyesinin kontrol altına alınmasını sağlar.

Prolaktin düzeyleri hamilelik için belirli bir aralıkta olmalıdır. Normalde kadınların kanında 2 ile 29 nanogram/mL arasında prolaktin bulunur. Ancak bu değerler yaş, hormonal durum ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir. Herhangi bir hormonal dengesizlik veya sağlık sorunu söz konusu olduğunda mutlaka bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemlidir. Hamile kalmaya çalışırken her türlü soru veya endişenizi doktorunuza danışmanız gerekir.

KATEGORİLER